Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ópusztaszerig lovagolt az ausztrál

Ópusztaszer - Ópusztaszer volt a végállomása az ausztrál Tim Cope több mint három évig tartó utazásának. A fiatalember lóháton tette meg az utat a mongóliai Karakorumból indulva. A lovakról korábban szinte semmit nem tudott. Három hátasát a tiszadobi gyerekeknek ajándékozta.
Tízezer kilométert tett meg lóháton a mongóliai Karakorumtól Ópusztaszerig Tim Cope. A fiatalember azért vállalkozott a három évig és két hónapig tartó útra, hogy megtudja, milyen volt nomádként, lóháton Európába utazni. A Dzsingisz Kán nyomában járó ausztrál vándort szombaton a nemzeti történeti emlékparkban többek között édesanyja, testvére, a mongol, kazah, ausztrál nagykövetség munkatársai, magyarországi lovas barátai várták. A szőke loknis Tim egy kutyával, és három lóval érkezett. Az állatoktól Magyarországon megválik, de mint mondta, mivel a társai voltak, el nem adhatja, legfeljebb elajándékozhatja őket. A kutyát valószínűleg egy barát, a három hátast a tiszadobi gyermekvédelmi központ kapja – körülbelül 20-an képviselték az intézményt Ópusztaszeren. A központ nevében Illésné Áncsán Aranka, vagyis Anyácska mondott köszönetet, aki lapunknak elmondta: most is használnak lovakat mentális segítségnyújtásra, de eddig nem volt sajátjuk.

Apja halálakor haza ment

Tim csak egyszer, édesapja halálakor szakította meg útját. Ukrajnából ekkor haza utazott Ausztráliába, és öt hónappal később folytatta a vándorlást. Mostani kalandjairól – mint korábban a többiről – könyvet ír.

Cope-ot Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, Horváth Gábor, a park igazgatója, a lovasszövetség nevében Farkas Sándor, a Fidesz megyei elnöke is üdvözölte. A vándor elmondta: útja során az emberek voltak számára a legfontosabbak. Kazahsztánban volt legnehezebb a terep, előfordult, hogy 55 fokban, és az is, hogy három napig víz nélkül haladt. Ott kapta ajándékba kutyáját is azzal: megvédi a farkasoktól. Miután azonban Tigon mellé feküdt a sátorban, Tim tudta: inkább az eb szorul az ő védelmére. A lovakról egyébként korábban keveset tudott, élete első hátasait Mongóliában vásárolta. Kazahsztánban újakat vett, ezek közül kettő végig elkísérte.

Az ausztrálnak nem ez volt az első különleges utazása, korábban 14 hónap alatt kerékpározott Oroszországból Szibérián, Mongólián át Kínába. Tapasztalni a világot, nem csak látni – így indokolta a kalandok iránti vonzalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom