Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Óránként 3000-ért - 27 százalék vállal kirendelt ügyvédi munkát

Csongrád megye - A megyében dolgozó 502 ügyvéd közül 134 – 86 szegedi és 48 vidéki – vállal kirendelt ügyvédi munkát is. Utóbbi feladatra a rendőrség vagy a bíróság jelöli ki a jogászt.
A megyei ügyvédi kamara elnökhelyettese, Török Béla szerint nem feltétlenül igaz az a megállapítás, hogy csak az kér kirendelt ügyvédet, akinek nincs pénze jogi képviselőt fogadni.

– A kirendelt ügyvédek óradíja 3000 forint. A pénzt az állam előlegezi meg, és a rendőrség vagy a bíróság fizeti ki a védőnek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az ügyfélre nem terhelhetik rá a költséget. Attól, hogy nincs pénze, ingatlanja még lehet – magyarázta az elnökhelyettes, aki maga is rajta van a kirendelhető ügyvédek listáján. Megjegyezte: persze a 3000 forintos óradíj többszörösébe kerül, ha valaki saját ügyvédet fogad.

A kirendelhető védők listájából általában névsor szerint választ a nyomozó hatóság vagy a bíróság – tudtuk meg Török Bélától. Olyan eset is előfordul, hogy a vádlott maga nevezi meg, ki képviselje. És persze olyan is, hogy szombat éjszaka van szükség a kirendelt védőre, de az nem érhető el, ezért mást kell választani. A rendszernek tehát megvannak a maga anomáliái – tette hozzá.

A szomszédos Békés megyében egy kísérleti projektben vesz részt az egyik rendőrkapitányság. Lényege, hogy egy számítógépes program véletlenszerűen választja ki a kirendelt ügyvédek listájából, hogy ki mikor kaphat ilyen feladatot.

– Még ebben az esetben is fennállhat az, hogy a számítógép által kijelölt ügyvédet nem érik utol, vagy éppen akkor nem tudja elvállalni a védelmet – fogalmazott az újítás hallatán a Csongrád Megyei Ügyvédi Kamara elnökhelyettese. A feladat szakmaiságáról azt mondta, ugyanúgy helyt kell állnia egy kirendelt ügyvédnek is, mint annak, akit megfogadnak. A gyakorlat szerint egyébként a jelentősebb ügyeknél figyelembe veszik az ügyvéd szakmai tapasztalatait. Kirendelt ügyvéd védi például a sajtóérdeklődés központjában álló volt szocialista politikust, Zuschlag Jánost is.

Tapasztalatszerzés

Milyen feladat kirendelt ügyvédnek lenni? – kérdeztük Takács Róberttől. A vásárhelyi ügyvédjelölt szerint nagyon jó tapasztalatszerzés ez a munka. Neki akadt már feladata pénzhamisítás, betörés, garázdaság és testi sértés ügyben is. A számítógépes kiválasztásról szólva azt mondta, jó módszernek tartja. A háromezres óradíj pedig szerinte jelképes összegnek tekinthető, viszont egy jó ügyvéd nem attól jó, hogy sok vagy kevés a fizetsége – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 2. zoltanszabo 2011. február 01. 11:39
  „Ennek a Zuschlág gyereknek kirendelt ügyvédje volt.
  Hát én ezt nem hiszem. A Pap Gábor--Bp. nagy sztár ügyvéd !! Olyan kaliberű mint pl. Magyari
  Az ügyvédet--biztosan az mszp --fogadta fel és fizette !! Mivel a sok ellopott lóvé is ott landolt az mszp-kasszában. Ő nem saját zsebre dolgozott--akik elvették a lóvét --még a bíróság közelében sem voltak.
  Kis fiatal,törtető ,nyalizó kis hólyag--ő viszi el a balhét.
  A főnökei jól elvannak ,élik boldog napjaikat.”
 • 1. Herli 2011. február 01. 10:05
  „.......................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Semmelweis-tervről kérdeztük Az év kórháza kategória győzteseit

A szakmának szól elsősorban a Semmelweis-terv, de mindenki számára fontos, mert gyógyírt keres az egészségügy alapbetegségeire. Tovább olvasom