Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Óránként reng a föld a világon

Szeged - Minden idők legsúlyosabb 5 földrengése közé került be a haiti, ahol januárban 220 ezren vesztették életüket. Az állandóan mozgó kőzetlemezek óránként okoznak rengést világszerte, legutóbb Törökországban mozdult meg a föld károkat okozva és halálos áldozatokat szedve.
Törökország, Haiti, Madeira, Chile, Uganda: az elmúlt hetekben egymás után érték a különböző katasztrófák – földrengés, szökőár és földcsuszamlás – ezeket az országokat. A haiti földrengésben 220 ezren, Chilében 500-an, a madeirai szökőárban 50-en, az ugandai fölcsuszamlásban 80-an vesztették életüket. A legutóbbi, jelentős anyagi károkat és halálos áldozatokat követelő földrengés tegnap hajnalban volt Törökországban: a Richter-skála szerint 6-os erősségű földmozgás a keleti Elazig tartományt rázta meg közép-európai idő szerint 3 óra 32 perckor. Középpontja Basyurt falu mellett volt. A fő rengést mintegy húsz kisebb követte, ezek közül a legerősebb 4,1-es erősségű volt. A halálos áldozatok száma több mint negyven, és folyamatosan nő. Összedől a világ? – kérdeztük Rakonczai Jánost.

Romok Okcular faluban. A halálos áldozatok száma még nem végleges.  Fotó: MTI
Romok Okcular faluban. A halálos áldozatok száma még nem végleges.
Fotó: MTI

Az SZTE Természeti Földrajzi Tanszékének egyetemi docense elmondta, hogy bár elég erős földrengés – a Richter-skála szerint 8,8-as fokozatú – volt Chilében, ezekből évente 1-2 mindig előfordul a földön. – A világ tehát nem fog összedőlni. A média miatt szerzünk tudomást jobban ezekről az eseményekről, amelyek például 30 éve nem kerültek be a híradásokba. Földrengés egyébként szinte minden órában van a világon – magyarázta a docens.

Amitől a szakember szerint inkább tartani lehet, azok az ugandaihoz hasonló földcsuszamlások. – Sok helyen drasztikusan alakítják át a felszíneket, irtják az erdőket. Megfigyelhető, hogy a nagyvárosok környezetének ingatag területeire a szegényebb réteg települ be. Az itt felépített házak az erősebb csapadék miatt megcsúszó talaj miatt azonnal összedőlhetnek – magyarázott a legfőbb veszélyforrásról.

DM/DV GRAFIKA
DM/DV-grafika

A haiti földrengés 220 ezer halálos áldozatáról elmondta, hogy az áldozatok magas számát a rosszul megépített épületek is befolyásolhatták. – Japánban egy ilyen rengésben talán még ezren sem haltak volna meg – vélekedett.

A világ legpusztítóbb földrengése 1556-ban volt Kínában, ahol a források szerint 830 ezren haltak meg. A második legsúlyosabb rengés is az ázsiai országban történt 1976-ban, amikor a hivatalos adatok szerint 255 ezren vesztették életüket. A mostani haiti földrengés a világtörténelem első 5 legnagyobb földrengése közé került be.

Jókai Mór is írt a földmozgásról

Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt a súlyos földrengésektől szerencsére biztonságban van. – A legnagyobb földrengés 1763-ban történt Komárom környékén, de ez is csak 6-os erősségű volt. 63-an haltak meg benne. A katasztrófáról Jókai Mór Az elátkozott család című regényében tesz említést – mesélte Rakonczai. Az utolsó számottevő magyarországi földrengés 1978-ban történt Békéscsabán. A békési megyeszékhelyen csak lakóépületek rongálódtak meg.

Olvasóink írták

  • 1. frakk 2010. március 09. 09:38
    „Fiamnál itt volt egy Taiwani ismerős. Megkérdeztük tetszik e neki Szeged? Elvolt ragadtatva a várostól, de egy valamit nagyon furcsának talált. Két hét alatt egyetlen földrengés nem rázta meg Szegedet. Náluk ugyanis hetente előfordul több 2-3 erősségi földmozgás. Himalája, Mariana árok közé szorult kis földrész . Ennek ellenére tudnak építeni , hiszen a Tajpei 101 a világ második legmagasabb épülete. Alig féléve előzte meg a Burj Kalifa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűzös utcák: több ezerbe kerülhet a nyilvános vizelés

Fojtogató bűzt éreztünk a hétvégén a Belvárosi híd és a Bartók téri Árkád alatt - pedig akár 20 ezer forintot is fizethet az, aki köztéren végzi el a dolgát. A nyilvános vécé 100 forint. Tovább olvasom