Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Oravecz és Tolnai a Grand Caféban

Emlékezés, beszélgetés címmel a kortárs magyar irodalom két kiemelkedő alkotója, Oravecz Imre és Tolnai Ottó közös estjét rendezik meg ma 19 órától a Grand Caféban.
Oravecz Imre
A jugoszláviai háború alatt, 1998-ban látogatott el egy hétre Parti Nagy Lajos a Vajdaságba, a Palicson élő Tolnai Ottóhoz, hogy a Magyar Rádió számára életútinterjút készítsen vele. A beszélgetéssorozat le is ment a rádióban, ám Tolnai tovább dolgozott az anyagon, és újabb változatban közölte a Jelenkor folyóiratban. Később még tovább írta a szöveget, így született meg áradó történeteiből, emlékeiből, leírásaiból és magyarázataiból a Költő disznózsírból című, regényként is olvasható kötet, amit többen Borges vagy García Márquez életútinterjúihoz hasonlítanak. A könyv címe Kosztolányit idézi, aki egyszer egy hentesüzletben zsírból kifaragott Petőfi-szobrot látott, és a szobor olyan volt, mintha carrarai márványból lenne...

Tolnai Ottó
Tolnai Ottó a kötetben összefoglalja egész eddigi munkásságát, szóba hozza korábbi műveit, regényeit, drámáit, verseit, témáit, motívumait, barátait, művésztársait. A könyv igazi irodalmi szenzáció lett, és a Magyarország Európában Alapítvány kuratóriumának döntése alapján ebben az évben elnyerte a Magyar Irodalmi Díjat. Az elismerést ötödik alkalommal adták át a legjobbnak ítélt szépirodalmi mű szerzőjének – korábban Esterházy Péter, Bodor Ádám, Balla Zsófia, Szilágyi István, Rakovszky Zsuzsa és Parti Nagy Lajos kapta meg.

A Grand Caféban ma este Tolnai Ottó beszélgetőtársa a Kossuth-díjas költő, esszéista és műfordító, Oravecz Imre lesz, aki már a nyolcvanas évek végén megkezdte egy regény írását szülőfalujáról, Szajláról. A Szajla-ciklus időközben hatalmas művé nőtt, amit szinte sohasem lehet befejezni. Végül 1998-ban jelent meg a Halászóember (Szajla – töredékek egy faluregényhez) című kötet, amelyben a szerző hiteles monográfiát ad a faluról, eltűnődik a helyekről, a dűlőkről, a szomszédokról, a szerszámokról, az évszakokról és a családról. Ugyanakkor megmutatja, milyen volt a vidéki élet, amit a központilag irányított gazdálkodás teljesen tönkretett, amikor a földeket államosították.

A két alkotó ma esti szegedi beszélgetése igazi szellemi kalandot ígér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom