Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Orbán csendes tengerről, B. Nagy konszolidációról beszélt

Budapest - Pozitívan értékelték Orbán Viktor parlamenti felszólalását az általunk megkérdezett Csongrád megyei országgyűlési képviselők. Az ötpárti együttműködésben egyikük sem bízik – derült ki hétfőn a Parlamentben, az országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján.
A 14 Csongrádi megyei országgyűlési képviselőből 11-gyel találkoztunk a tavaszi ülésszak első ülésén a Parlamentben hétfőn. Lázár Jánost (Fidesz) és Varga Gézát (Jobbik) nem láttuk – előbbi sajtóinformációk szerint betegség miatt hiányzott. Ujhelyi István (MSZP) korábban lapunknak azt mondta, hogy a Borsodból érkező éhségmenettel tart. Zagyva György Gyula (Jobbik) később futott be.

A 13 órakor kezdődő ülésre érkező Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos bizalmatlanul méregette lapunk fotósát. Kik vagyunk és mit akarunk – tudakolta. Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter viszont szó nélkül vette tudomásul a fényképezést. Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalások vezetője hátizsákkal érkezett, B. Nagy Lászlóval, a Csongrád megyei kormányhivatal vezetőjével, aki néhány szegedi újságíróval sétált be a Kossuth térre, pedig poénkodtak a parkolóban: „már azt hittem, te is az éhségmenettel jössz."

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

B. Nagy Lászlóval arról beszélgettünk, mire számít a tavaszi ülésszakban. – Annyi kétharmados törvény biztosan nem lesz, mint az előzőben. Konszolidáltabb parlamenti félév vár ránk, a törvénykezéssel összefüggő esetleges problémákat ki fogjuk javítani – mondta. Az egyik legfontosabb munka szerinte az egyházügyi törvény újratárgyalása lesz, és fontos feladat a gazdasági helyzetre való reagálás is. Szerinte az ötpárti együttműködésre eddig is lehetett volna esély, „de valószínű, hogy az ellenzéki pártok nem szeretnének feloldódni abban, hogy egyetértenek a kormánypárttal, ezért nem nagyon hajlandók nyilvánosan együttműködni."

B. Nagy közölte azt is, hogy az Új Széchenyi terv pályázatán az Algyő-Szeged ivóvízminőség-javító programban 3 milliárd 99 millió forintot nyertek a pályázók. Kiemelte: egy év alatt 26,3 milliárd forintnyi sikeres pályázatot adtak be Csongrád megyében, 970 projekt közül 454 nyert.

Galéria kép

Az ülés elején Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt mintegy 8 percben beszélt. Szerinte azzal, hogy a magyarok nem mondtak azonnal igent egy „kidolgozatlan, homályosan megfogalmazott európai pénzügyi paktumra", elértük, amit akartunk. Magyarország egyrészt kiharcolta, hogy az új, közös költségvetési szabályok csak az euroövezetre lesznek érvényesek. Ezen kívül az adóharmonizáció ma teljesen ellentétes az ország érdekeivel, a versenyelőnyünket veszélyeztetné,ezért erről nem mondhatunk le. Fontos eredmény tehát, hogy az adóharmonizáció nem része a pénzügyi paktumnak – mondta a miniszterelnök, aki szerint most már nincs akadály a magyar csatlakozás előtt.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

– Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket, és 2012-ben is jelentős esélyünk van, hogy gyarapodjunk tapasztalat dolgában – jósolt Orbán, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország jövője az EU keretein belül van, és az ország az unió bővítésének erőteljes szószólója. Az ellenzékkel kapcsolatban úgy fogalmazott: vannak, akik a nyugati üzlettársaik szoknyája mögé szaladnak, amikor támadás éri Magyarországot, és vannak, akik fejjel mennének a falnak, senkivel nem akarnak megegyezni. Egyik magatartás sem célravezető. Az Országgyűlés dolga megküzdeni a magyar emberekért. Ha határozottan és okosan kiállunk magunkért, el tudjuk érni, amit akarunk – fogalmazott a miniszterelnök.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

A frakciók reagálása alatt a karzatról a megyei politikusokat figyeltük. Jávor Benedek (LMP) beszéde alatt Botka László (MSZP) újságot olvasott, Mágori Józsefné (Fidesz) pedig levette a csizmáját. Amíg Balczó Zoltán (Jobbik) beszélt, Nógrádi Zoltán (Fidesz) és Kalmár Ferenc (KDNP) telefonált, de nem egymással, mert a mórahalmi polgármester hamarabb letette. Orbán Viktor viszontválasza után sok képviselő elhagyta az üléstermet, mi pedig a Csongrád megyeieket kértük, hogy reagáljanak a miniszterelnöki beszédre, és saccolják meg az ötpárti együttműködés lehetőségét.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Kalmár Ferenc szerint Orbán szokatlanul tömören, de lényegretörően beszélt. – Az uniós viszonyainkat és támadásokat tette helyre azzal, hogy kinyilvánította: az EU-n belül próbáljuk a sorsunkat rendezni, és európai keretek között, a magyar érdekek képviseletével megyünk tovább. A képviselő nem hiszi, hogy különösebb együttműködés várható a parlamenti pártok között, hiszen „a három ellenzéki párt sem tud az alapideológiája miatt normálisan együtt dolgozni. Esetleg ügyek kapcsán lehet arról szó, hogy a kormánypárttal együttműködjön valamelyik ellenzéki párt."

Előbb-utóbb úgyis bemegyünk
Amíg a képviselők üléseztek, az Alkotmány utcában a Miskolcról érkező éhségmenetet lezáró demonstráció zajlott. A résztvevők közül többen elégedetlenek voltak a helyszínnel, és a Kossuth térre vonultak. Azt mondták, nem azért gyalogoltak 200 kilométert, hogy táncoljanak és bulizzanak (az Alkotmány utcai színpadon zene is szólt). „Előbb-utóbb úgyis bemegyünk. Ha nem ma, akkor holnap" – mondta a parlament előtt az előtte álló rendőröknek egy nő.
– Örömteli, hogy a kormány belátta: az értelmetlen szabadságharc csak károkat okoz Magyarországnak. Az Európai Unió a közös értékeket kérte számon a magyar kormány intézkedésein, hiszen 2004-ben, amikor csatlakoztunk, elfogadtuk ezeket: a szabadságot, a demokráciát és hogy senkinek nem lehet korlátlan hatalma – fogalmazott Botka László, aki reméli, a kormány részéről nem csak üres kommunikáció mindez. A szegedi polgármester szerint kirakatkonzultációra nincs szükség a pártok között, de tartalmira annál inkább. – Meglehetősen értelmetlen, hogy a választási eljárási szabályokról hirdettek ötpárti konzultációt, de ezek kiegészítik a már elfogadott antidemokratikus választási törvényt. Álságos dolog, hogy a választási törvényhez nem kérték az együttműködést, de ahhoz igen, hogy majd hogyan fog működni az általuk létrehozott rendszer. Ez ál-együttműködés – hallottuk Botkától.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Bohács Zsolt(Fidesz) szerint Orbán Viktor beszéde „mindenki számára pozitív megnyilatkozás volt". A miniszterelnök világossá tette, hogy „Magyarországnak vannak olyan gazdasági lehetőségei, amelyek miatt nagyon fontos területnek minősülhet, és amelyek más országok számára nem adottak." – Magyarországnak szüksége van támogatásra az ellenzék részéről nemzetközi színtéren, ez is kiderült a beszédből, ahogy az is, hogy az ország nyitott minden olyan felkérésre vagy módosításra. ami valóban indokolt. Az együttműködés lehetőségéről azt mondta, a Jobbik részéről több alkalommal tapasztaltak támogató magatartást. Ők eddig is törekedtek az egyeztetésre, szerinte sajnálatos, hogy az LMP és az MSZP ebben nem volt partner. – Remélem, hogy ezt követően nem fognak mindenen megsértődni, és valóban dolgozni fogunk azért, hogy Magyarország minél jobb elbírálásban részesüljön akár a piacok, akár az unió előtt – hangsúlyozta Bohács Zsolt.

Olvasóink írták

 • 20. bánki 2012. február 15. 16:37
  „19. havranek 2012.02.14. 21:27

  <moderálva>

  Van ez így !

  ,,B" terv lenne ha a szocik a fideszes emberekkel a város szekerét tolnák. Esetleg nem kéne ,, ponzorálni "a BKV-t !”
 • 19. havranek 2012. február 14. 21:27
  „Amire figyelniük kellene ! A cikk "kis színesében" mondja ,vagy jósolja egy tüntető "Előbb -utóbb úgyis bemegyünk. Ha nem ma ,akkor holnap" ,nos szerintem ez bizonyosan így lesz és akkor gyorsan kell felhúzni a csizmát ,vagy a "nyúlcipőt" mert sokan lesznek és át kell adni a helyet . Ma talán ez vicces de holnap ?”
 • 18. buhamama 2012. február 14. 19:14
  „Tisztelt Szegedi képviselők jó hogy élfogadnak mindent ,mert a Fidesz azt hiszik mindig igazat mond, pedig az nem mindig igaz, nem A PARLAMENTBEN KELLENE ÜLNI HANEM EL DÚRNI A HAVAT AZ UTCÁKRÓL,MERT ILYEN MÉG NEM VOLT ,NEM LEHET KÖZLEKEDNI PL,,A MARXTÉREN NÉZZÉK MEG A BUSZ MEG ÁLLÓT A CIPŐ BOLTNÁL ÉLETVESZÉLYES.!!!!!!!!MA MAJDNEM EGY EMBER CSÚSZOTT A BUSZ ALÁ,....MA LÁTTAM KB..15 EMBERT EGY KUPACBAN A NYITRA TROLI MEG ÁLLÓNÁL ÉS 3-4 LAPÁTOLTAK ÉS MENTEK TOVÁBB.EZ AMI RÉGEN NEM VOLT URAIM.”
 • 17. Qllancs 2012. február 14. 13:15
  „Mágoriné --leveszi a csizmáját ! HÁÁÁÁÁÁT mit mondjak --úgy is kimoderálnák !!!!
  Olyan csodaszép , meleg helyen elvannak, olvasgatnak ,telefonálgatnak, v, alszanak !! sok-sok millió ftért havonta !!!!
  Bohács : " törekednek egyeztetésre ... " HÁÁÁT ekkora hazugságot !!!!
  Szeged fejlődéséért MÉG eddig SEMMIT nem tettek !!!! csak a kötözködés, gáncsolás, feljelentgetés, többszázmilliós kár okozás ! MIRŐL beszél ez a fidesznyik ????
  Antidemokratikus törvénykezés, , visszafelé tartó pályára terelik az országot ! Eu törvények otromba megszegése ,.Fél évszázada nem látott károkat okozott a kormány gazd.politikája !!!!Jövőt felélő módszer ---mnypénztári pénzek ellopása stb.”
 • 16. deszkás 2012. február 14. 13:12
  „Amit a minimálbér taszigatásával művelt a T(!) 112/3-ad az a nap szégyene volt! Úgy taszigálta mintha fertőző lett volna a TISZTELT áll? titkár!”
 • 15. mygl 2012. február 14. 13:05
  „Én tudok egy jóhírű pszichiátert!”
 • 14. ferdzso 2012. február 14. 12:56
  „Tegnap este néztem az Európa Parlament, "Magyar ügy" tárgyalást. Volt ott "hideg, meleg" egyaránt. Nem is lényeg, hogy ki, mit, és miért mondott! Mégis megkérdezem: Kinek, és miért tetszik ez, hogy van egy kormány, (aki tán még jót is akar), de ennyire gyengíti, szégyenbe hozza a (kétharmados választóit), és az egyéb lakosságot??!"Leminősítés a köbön..." Elmondásuk szerint, 400 ezres demonstrációt szerveztek a kormány mellett, (unió ellenes transzparensekkel), és mégis Uniós pénzekért, "IMF" biztonság hitelért esedeznek... Itt "Á-t" mondanak, ott meg "B-t". Kell ez a kettősség nekünk? Komolyan elgondolkoztam: A II. "nagy háború" a Japánokra nézve mi volt? Kitartás a végletekig, és "sírva" vették tudomásul a "világ" akaratát, de ott ahhoz, "Big daddy" és "Little boy" kellett, hogy "észre térítse" az ottani vezetőket. Mi meddig megyünk el??? Meddig akarja magyar a magyart megosztani, egymás "utálatára" biztatni, engedni a szélsőségeseknek, (ezzel újabb káoszt teremtve, ami figyelem elterelésre biztosan jó) és erőltetni a vélt igazát? Baj van a "világban", épp elég lenne az is! Összefogás kéne, kéne egy "mindenek feletti", egy igazi, amit mindenki szeretne!(Nem akarják, vagy nem tudják megteremteni? Nem tudom.) Tehetik lehetetlenné az ellenszólókat, "moderáltassanak", (nem "cenzúrát" írtam), hallgassák el az igazságot, vonják felelősségre aki neki nem tetszik; mégis (ha addig sokak "pusztulnak" is), a demokrácia, és józan ész, az győzni fog!! Mi vagyunk a NÉP! :Van aki "oda láncolja magát", van aki "Pestre gyalogol", de azokat nem kell szervezni, csinálják maguktól is! Míg, csak egy elégedetlen is van, addig van min elgondolkozni! Mikor tömegek, akkor már többet kell tenni! Figyelembe venni a népakaratot!Éljen a haza!!”
 • 13. tatár 2012. február 14. 10:40
  „Az éhségmenettel való poénkodás a havi milliós nagyságrendű jövedelmek és a drága mercédeszek birtokosai részéről több, mint arcátlanság.”
 • 12. racionalitás? 2012. február 14. 09:51
  „no fene...ezek még hatalmon vannnak....hol az ígéret betartása???????egy hétre megyek el...és semmi változás????”
 • 11. Együgyű 2012. február 14. 08:51
  „,,Orbán csendes tengerről, B. Nagy konszolidációról beszélt"
  De örülök, hogy mindenkit meleg helyen és örömtelinek, boldognak, felajzottnak látok. Itt elmondható nincs megtakarítás. Nem nagykabátban üldögélnek. Tehát mehet tovább zavartalanul a népbutítás és gazdagodás. Kis cirkuszt meg a résztvevők imitálnak a szentély falai között. Elismerem a hatalmi harc tovább fog folytatódni. Cél az, hogy ki tudja a másik kontójára jobban összeszedni magát. De vélelmezem előjogaik ismeretében vesztes közötűk nem lesz!!! A magyarok tömegei fognak mindent megfizetni. Az elhunytak arányát, de jó, hogy nem követik ok-okozati összefüggésbe. Mert esetleg átvitt értelemben egy új magyar népirtást ki lehetne mutatni? Talán jós vagyok? Nem hiszem.
  OFF.”
 • 10. zoolii 2012. február 14. 08:40
  „"pedig poénkodtak a parkolóban: ,,már azt hittem, te is az éhségmenettel jössz."
  Na itt a baj.
  Bár lézerjani megmondta, hogy annyit ér az ember, amennyije van...”
 • 9. Lakos 2012. február 14. 07:41
  „#3
  Egy főpróbát azért tarthatnának a jelölttel.
  Ha beszakad, hát beszakad..”
 • 8. Logaritmus 2012. február 13. 23:06
  „Bohács megköszöni a Jobbiknak...hogy Keresztúri helyette is vezeti a Fidesz frakciót.”
 • 7. Queenmargareth 2012. február 13. 22:18
  „Botkát gátolják, akkor most mit vártak? Ott a lehetőség. Mondjon a fidesz képviselő okos dolgot.”
 • 6. smalltown 2012. február 13. 21:57
  „A Magyar Tenger Kapitanya, amint epp befogja a szelet:)”
 • 5. mittaláltam 2012. február 13. 21:54
  „Nógrádi a hátsó sorból előrébb ült, Mágornié ismét csodálatos, Botka László füle nagyobb lett.”
 • 4. mittaláltam 2012. február 13. 21:49
  „Ahogy elnéztem a Duna jegét, egyelőre a királyválasztás elmaradt :-)”
 • 3. szatyi 2012. február 13. 20:35
  „volt már nekünk lovas tengerészünk, most majd dakota-lovas lesz!”
 • 2. Horthyszobor 2012. február 13. 20:26
  „Ellentengernagy:)”
 • 1. klj-54 2012. február 13. 19:41
  „Nem kellene már végre orvost hívni?
  Eddig szárazföldi csaták mostantól tengeri ütközet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélésben bíznak a hazai alkotók

Rekord évet zárt 2011-ben a nemzetközi képzőművészeti piac, itthon más a helyzet: a gazdasági krízis hazavágta a galériákat és az alkotókat; a többség túlélő üzemmódra váltott. Tovább olvasom