Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Orbán Viktor nem sértett törvényt

A Legfelsőbb Bíróság (LB) döntése szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem sértett törvényt azzal, amit zárt kampánygyűlésen Ásotthalmon mondott. A kormánypártok kampányfőnökei a gyűlés után nyújtottak be kifogást.
Megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi döntését az LB: tegnap elutasította Szigetvári Viktornak, az MSZP kampányigazgatójának, valamint Horn Gábornak, az SZDSZ kampányfőnökének kifogását is.

Orbán Viktor április 18-án kampánygyűlést tartott Ásotthalmon, amelyről lapunkban tudósítást közöltünk. Bár a gyűlés zártkörű volt, Orbán beszéde kihallatszott a teremből. Ebben arra kérte az aktivistákat, hogy „vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni". Ezeket a szavakat két nappal később megerősítette az egyik kereskedelmi televízióban és hasonló nyilatkozatot tett április 21-én a közszolgálati televízióban.

Az OVB a kifogásnak részben helyt adott, megállapítva, hogy Orbán Viktor a két televíziós nyilatkozattal megsértette a szavazásban való önkéntes részvétel alapelvét. „A kifogásban hivatkozott kijelentések nem valósítanak meg jogsértést, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre" – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hozzátéve: a kijelentések az állampolgárok közötti személyes kommunikációra hívtak fel, amelyek az OVB állásfoglalása szerint sem minősülnek kampánycsendsértésnek. A választásra ösztönzés azért sem minősül az önkéntes részvétel alapelve megsértésének, „mivel ilyen felhívást az állami vezetők is intéztek a választópolgárokhoz" – áll az indokolásban.

A LB elutasította Horn Gábornak, az SZDSZ kampányfőnökének kifogását is az ásotthalmi kampánygyűlésről kihallatszott beszéd kapcsán, ugyancsak megváltoztatva az OVB határozatát: Orbán kijelentései nem sértik a választási alapelvet, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre. Osztotta azt a jogi álláspontot, miszerint a zártkörű rendezvényen elhangzottak nem alkalmasak a választási eljárás alapelvei megsértésének megállapítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Pákó Szegeden

Fergeteges bulit tartott szerda éjjel Szegeden Fekete Pákó. Több száz közgazdász- és jogászhallgató… Tovább olvasom