Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ördög Ferenc az utolsó szegedi úri szabók egyike

Szeged - Napjainkban a mérték utáni szabóság hanyatlásának, megszűnésének lehetünk tanúi. Egy-egy zakót több mint egy hétig készítettek a mesterek, a kézi munka árát pedig jócskán meg kellett fizetni. Szegeden sem varrat már senki magának, inkább az üzletek konfekcióit választják.
A Török utcai ház pincéjében a földre szórt színes gombokból álló ösvény vezet Ördög Ferenc úri szabó varázslatos birodalmába, ahol a virágmotívumokkal díszített fekete Singer varrógépen mostanában már csak magának vagy családtagjainak varr. Amikor negyvenöt évvel ezelőtt elkezdte a szakmát, mesterei még azzal biztatták, öltözködni mindig kell, így munka is mindig lesz. Nem láthatták előre, hogy a kisiparosoknak már csak néhány évük van a konfekciógyártás betöréséig.

Százezer egy zakó

Amennyiben szabóval szeretnénk zakót varratni, kétszer kellene próbálnunk. Elkészítése másfél hétig tartana. Egy bonyolultabb darabért több mint százezer forintot is fizethetnénk.

– A nyolcvanas évektől tönkrementek a gyárak, így az Állami Szabó Vállalat is, ahol a szakmát kezdtem – emlékezik vissza Ördög Ferenc, akiből egy barátja unszolására lett szabóinas, eredetileg ugyanis szakácsnak készült. – Akkoriban még voltak igazi mesteremberek, akiktől meg lehetett tanulni a szakmát. Mára azonban már csak egy-két férfiszabó dolgozgat Szegeden – mondja Ferenc. Ő sem vállal már munkát, hiszen az évek során megromlott az egészségi állapota. Fiatalon órákat görnyedt a lábbal hajtós varrógép felett. – Egy zakó elkészítése másfél hetet vett igénybe, de csak akkor lett kész ennyi idő alatt, ha naponta tíz-tizenegy órát dolgoztam vele. Manapság a férfiak már nem varratnak zakót vagy öltönyt, inkább a boltok konfekciói közül válogatnak. Szép szakma a miénk, de egyre kevesebben művelik. Egy-két szegedi iskolából járnak hozzám tanulók: megnézik a gyűjteményemet, és a szabóságról beszélgetünk. Az a tapasztalatom, hogy ők már nem olyan lelkesek és türelmesek. Nem akarnak órákat a varrógép előtt görnyedni, órák hosszat kézzel varrni. Nem mérték utáni szabók, sokkal inkább divattervezők szeretnének lenni.

Ördög Ferenc negyvenöt éve gyűjtöget minden kelléket, amely a szakmájához tartozik: lábbal hajtós varrógépeket, szabóollókat, gyűszűket, cérnát, gombot, régi divatlapokat. Házi múzeuma három szobából áll a belvárosi épület pincéjében. A kincseket bárki megnézheti, megfoghatja, kipróbálhatja, aki előzetesen bejelentkezik a 62/450-129-es telefonszámon. Mivel az úri szabó gyermekei és unokái nem viszik tovább a mesterséget, Ferenc hatvanadik születésnapján a Móra Ferenc Múzeumnak ajándékozta gyűjteményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapocs Csongrád megye és Shaanxi tartomány között

Szeged - Kihívást jelent a fejlett országok számára az erősödő kínai gazdaság. E nemzetközi méretű… Tovább olvasom