Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ördög Nikolett lóhátra született

Sándorfalva - Felnőtteket megszégyenítő céltudatossággal edz a sándorfalvi Ördög Nikolett azért, hogy minél jobb eredményeket érjen el díjlovaglásban. Három éve alkotnak egy csapatot Vezérrel, az ötesztendős pónival.
– Amikor először találkoztunk Vezérrel, azt suttogtam neki: szeretsz? Csillogott a szeme, és bólogatott – nem volt kérdés, hogy őt választom – mondja a 12 éves Ördög Nikolett, aki három éve lovagol az ötesztendős pónin. Nyeregbe életében először hétévesen pattant.

– Azonnal látszott rajta, hogy lóra született – fogalmaz Niki anyukája, Ördögné Kormányos Zsuzsanna. A hódmezővásárhelyi Gold Stud lovardában beszélgetünk a szülőkkel, míg lányuk a zöld gyepen Vezér hátán rója a köröket. Czuczi-Molnár Anita, aki maga is szép eredményekkel büszkélkedhet a díjlovaglásban (többek között első lett az országos Wintermühle bajnokságon könnyű osztályban), egy éve foglalkozik a kislánnyal, Niki azóta rengeteget fejlődött. 2009-ben országos bajnok lett a Gyeposz gyermekügyességi versenyén, tavaly pedig a Csongrád megyei díjlovagló bajnokságon lett összesítettben második.

Czuczi-Molnár Anita: Niki nagyon tehetséges és szorgalmas. Fotó: Karnok Csaba
Czuczi-Molnár Anita: Niki nagyon tehetséges és szorgalmas.
Fotó: Karnok Csaba

– Niki nagyon tehetséges, és ami még ennél is fontosabb, rettentően szorgalmas – fogalmaz a fiatal lovasoktató, akitől megtudjuk, a lovaglás kedvező egészségügyi hatásán túl – erősíti az izmokat, javul a testtartás – a gyerekek szellemi fejlődését is segíti: nyitottabbá válnak, a lóval kapcsolatos teendőkön keresztül nő a felelősségérzetük. Összeszedettebbek lesznek, jobban tudnak egy feladatra koncentrálni, és ez az iskolai teljesítményükre is pozitívan hat. A lovassportot a szülők motivációként is bevethetik: „ha jó jegyeket hozol, lovagolhatsz" – ez általában beválik. Niki legalábbis kitűnő tanuló.

Niki három éve alkot egy csapatot Vezérrel. Fotó: Karnok Csaba
A 12 éves sándorfalvi lány második lett a megyei díjlovagló bajnokságon.
Fotó: Karnok Csaba

– Jó időben szinte mindennap kijövünk. Niki programja: iskola, házi feladat, lovaglás – magyarázza Mátyás, a büszke apuka, aki elárulta: lányának még az sem szegte kedvét, hogy párszor leesett a lóról, mindkét keze el volt már törve. A szülők akkoriban elgondolkodtak: biztosan megéri-e folytatni, de Niki hallani sem akart róla, hogy befejezze. Ráadásul minél jobb eredményeket szeretne elérni a versenyeken, ezért felnőtteket megszégyenítő céltudatossággal dolgozik.
A szülők igyekeznek mindent megvenni, ami ehhez a nem túl olcsó sporthoz szükséges, most éppen egy díjlovagló-nyeregre spórolnak. A vásárláshoz Niki is hozzájárul: zsebpénzéből tesz félre, amennyit csak tud. Elszántan menetel a kitűzött célja felé, a „Mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésre pedig magabiztosan felel: természetesen lovardavezető.

A baletthez hasonlítják

A díjlovaglást a lovassportok királynőjének tartják: a versenyzők különböző feladatsorokat, „koreográfiákat" hajtanak végre lovuk hátán, a bírók ezt pontozzák. A magas fokon kiképzett ló bízik lovasában, és a legkisebb jelzésre készségesen, nyugodtságát, könnyedségét megőrizve hajtja végre a tőle megkívánt mozdulatot. A díjlovaglást néha a baletthez hasonlítják.

Olvasóink írták

  • 1. info 2011. január 18. 17:36
    „Gratulálok, csak így tovább!
    Soha Ne add fel!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis magyar csatornaügy: mindenkié tele van

Felszólítást küldött több település jegyzőjének a Szeged környéki vízgazdálkodási társulat; a gazdák felháborodtak. Tovább olvasom