Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ördögi körben a Seres család

A nehéz körülmények között élő Seres család három felnőtt gyereke szeretné elkezdeni az életét az önkormányzat rendelete által igénybe vehető kedvezményekből, ám nem tehetik. Ennek oka egy baki: korábbi gyámjuk kijelentette őket szegedi lakásukból.
Alig több mint harminc négyzetméteren él egy héttagú család a Kereszttöltés utcai garzonházban. Olykor azonban még ennél is többen húzzák meg magukat a többfelé osztott, ugyanakkor igényesen rendben tartott szobában.

A család nagykorúvá váló fiataljai szeretnék elkezdeni az életüket, szeretnék, ha – igénybe véve a szegedi önkormányzat fiatal házasoknak járó támogatásait – leválhatnának az anyjukról. Nem juthatnak azonban hozzá az első lakást szerző fiatal házasok 300 plusz 500 ezer (ez utóbbi a rossz szociális helyzetben élőknek jár) forintos vissza nem térítendő támogatásához, valamint az 500 ezer forintos kamatmentes kölcsönhöz.

Összesen 1 millió 300 ezer forinttól fosztja meg őket az, hogy gyermekotthoni korábbi kirendelt gyámjuk 2000-ben kijelentette őket szegedi állandó lakásukból. A helyi rendelet szerint ugyanis – mint ahogy azt Novkov Veszelinka, a városháza szociális irodájának vezetője elmondta – csak az kérheti a támogatást, aki legalább egy éve szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Vagy folyamatosan legalább öt esztendeje bejelentett tartózkodási hely szerint ténylegesen Szegeden lakik.

Seres Lászlóné, a hatgyermekes édesanya a szószóló, aki két, nagykorúvá vált gyermeke, Torma Gábor és Torma Gabriella, valamint a hamarosan a tizennyolcadik életévét betöltő Lukácsi Tamás érdekeiért küzd. A család akkor került be abba az ördögi körbe, amelyből azóta sem tud kikeveredni, amikor az édesanya 1997-ben a Dáni János utcai lakásukat szerette volna elcserélni, ám a lakásmaffia miatt egyik napról a másikra az utcára kerültek. A régi lakás bejelentett lakcímként azonban megmaradhatott. A három nagyobb gyermeket állami gondozásba vették, majd a csanyteleki lakásotthonban helyezték el, és kinevezett gyámjuk 2000-ben kijelentette őket a szegedi lakásból. Ez a lépés az édesanya szerint – aki a gyerekek után ment Csanytelekre és ott albérletben lakott – jogszerűtlen volt. „Az ifjúsági törvény szerint a gyermek állandó lakcímének meg kell egyeznie az édesanyáéval" – jelzi, mennyire ismeri már a jogszabályokat.

Tavaly a gyámhatóság segítségével sikerült ugyan „visszajelenteni" a gyerekeket Szegedre, viszont megszűnt a jogfolytonosság, és az igénybe vehető támogatások elérhetetlenné váltak – mondja az édesanya –, ráadásul önhibájukon kívül. Ha megkapnák a pénzt, legalább egy tanyát vásárolhatnának. Gábor és felesége most hol itt lakik, hol ott, és kénytelen a nagymamára bízni az öt hónapos picit, Gregort. Rajtuk kívül a csanyteleki otthon másik két lakójáról, Rácz Istvánról és Kállai Richárdról is Seresné gondoskodik. Az ő életük egy külön regény, holott még csak alig töltötték be a tizennyolcat. Egyik fiatalnak sincs szakmája, munkája. A nős Gábor például 24 ezer forintos szociális segélyt kap, felesége ehhez az összeghez a gyessel járul hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahozták az apja által Törökországba vitt Karcsit

Megérkezett Budapestre Mehmet Karcsi, akit török édesapja két és fél éve vitt el Magyarországról. A… Tovább olvasom