Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Öregdiákok a diákszállókban

Szeged - Gábor tíz, Erika kilenc, Norbert nyolc éve koleszos. Olyan szegedi hallgatókat kerestünk, akik kollégiumuk legrégebbi lakói. A közösség miatt a legjobb kollégiumban lakni – állították mindnyájan.
„Maláj örömlány nincs, de telefonszámot bármikor tudunk adni" – viccelődtek a koleszos fiúk, amikor megkérdeztük tőlük, miért jó kollégiumban lakni.

– Ha nem kollégista vagyok, akkor már rég itt hagytam volna az egyetemet. Itt van a legnagyobb „tudástár": ha például kedden vizsgázom, és hétfő éjszaka elkurjantom magam a folyosón, biztosan lesz olyan, aki tud tételeket adni. Egy kis faluhoz hasonlítanám a légkört: jó közösség, sok jó barát, de hozzá kell szokni ahhoz, hogy nincs magánéleted – mondta Nagy Norbert. A végzős programtervező matematikus 2001-ben kezdte az egyetemet, a diplomájához a nyelvvizsga van még hátra. Nyolcadik éve lakik a szegedi Károlyi Mihály Kollégiumban, melynek egyik legrégebbi motorosa, tiszteletbeli tagja, azaz senior. Sokat tett a kollégiumért, ezért lakhat még bent. Ha megbetegszik a portás, beugrik helyette, liftmentő tanfolyamon szerzett tudására is volt már szükség, a kulturális rendezvények szervezésében is részt vesz, nem beszélve arról, hogy a tanulmányi segítségnyújtásban sokszor jobb, mint az ETR-referens, ismeri a kiskapukat. Elmondta: esténként gyakran pókereznek, számítógépes versenyeket rendeznek a koleszban. Szerelem? Az szövődik minden évben újabb.

Nagy Róbert nyolc éve a Károlyi lakója.
Nagy Róbert nyolc éve a Károlyi lakója.

Britney Spears-poszter a falon, némi alkohol és kajamaradék az előszobaasztalon – egy fiú koleszszobában vagyunk. Lutz Gábort is mindenki ismeri az újszegedi Móra Ferenc Kollégiumban, tíz éve lakik ugyanabban a szobában. Jogi diplomát szerzett, ezzel párhuzamosan a bölcsészkaron angolszakra is járt. Az utóbbit kicsit halogatta, míg a jogon végzett. Most ötödéves az angolon. 2002 és 2008 között ő volt a kollégiumi diákbizottság titkára, és a mai napig támogatja lakótársait. Ha például valakinek jogi problémái adódnak, ő segít.

– Pörgősek a mindennapjaim – mondta Gábor, aki esténként a JATE- klubban DJ, a Tisza Rádióban péntek esténként van egy interaktív zenés műsora, és a New Ton(e) egyetemi lapban a zenei rovatért felelős.

Lutz Gábort mindenki ismeri a Mórában. Tíz éve ott lakik. Fotók: Karnok Csaba
Lutz Gábort mindenki ismeri a Mórában. Tíz éve ott lakik. Fotók: Karnok Csaba

Kecskeméten ügyvédjelölt, ezért állandóan ingázik. Aludni azonban – ahogyan ő fogalmazott: a főszabály szerint – csak itthon vagy Vikinél, a barátnőjénél szokott. Kedvesét már ismerik a portás nénik, ezért szó nélkül felengedik. Az idegenek azonban csak este tizenegyig maradhatnak, erre éjszaka hangosbemondón figyelmeztetik is őket.
Frissen festett, narancssárga falak, egy ágy, beépített szekrény, íróasztal, saját mosdó és WC – Losonczi Erika 18 négyzetméteres, a hagyományos koleszszobától merőben más kuckóban él a Jancsó Miklós Kollégiumban.

A 27 éves fiatal nő kilencedik évét kezdte meg az intézményben. Harmadéves PhD-hallgató az orvosi egyetemen. Annak idején mint a hallgatói önkormányzat elnöke és a kollégiumi diákbizottság tagja sokat tett a kollégiumért. – Itt dolgozom a klinikakertben, ha dugó van, akkor is két percig tart átérnem. Nagyon jól érzem itt magam, hisz barátok között vagyok. Anyagilag is megéri: 11 ezer 200 forintot fizetek – magyarázta Erika. A Pálmonostorán született nő úgy tervezi, még szeptemberig marad, utána kiköltözik.

Jogosultak

Kollégiumi ellátást azok vehetnek igénybe, akik nappali, államilag finanszírozott képzésben vesznek részt. Havonta átlagosan 9000-9300 forintot kell fizetniük a diákoknak. A PhD-hallgatóknak és a rezidenseknek ennél valamivel több a költségtérítése. A Jancsóban például a rezidensek 25 ezer 140 forintot fizetnek. Az intézményekbe minden évben újra kell felvételizni. A tanulmányi átlag, a szociális helyzet, az utazási távolság és a közösségi munka mérvadó az elbírálásnál. A Móra Ferenc Kollégiumból az idén költözött ki az a lakó, aki 13 évig élt ott. Első évfolyamos egyetemistaként költözött be, és adjunktusként távozott.

Olvasóink írták

 • 16. Nyusszancs 2009. február 09. 16:24
  „Nagyon szerettem koleszban lakni, tudtunk egymásnak segíteni a tanulásban, vizsgákra való felkészülésben, esetleg a felzárkózásban. Nincs ebben semmi rossz. Laserdance! Hogy 100-an tusolnak előttem? A megfelelő higiéniás szabályokat betartva senkinek semmi baja nem eshet (Pl. papucs viselése tusoláskor, a wc-re alapból nem ülök rá, csak otthon, stb...)”
 • 15. Celtis 2009. február 09. 11:13
  „A kollégiumi felvételi (elvileg) objektív adatok alapján, objektív módszerekkel történik, amelyre nem lehet hatással ismerősi vagy hasonló viszony. Persze a felvételkor számított pontszámba elég nagy súllyal esik latba a korábbi kollégiumi tevékenység, és ezen a téren hátrányt szenvednek azok, akik korábban nem az adott koliban laktak de ezt betudhatjuk annak, hogy a kollégiumnak pedig érdeke, hogy viszonylag állandó lakói legyenek, ne félévente cserélődjön le az egész társulat.

  14: A tandíj alapvetően jó ötlet lenne, ha nem éppen a rászorulóknak nehezítené meg a dolgát, míg mások röhögve kifizetik, függetlenül a tanulmányi eredményüktől. Ez pedig hosszú távon a szegénység továbbörökítéséhez, a társadalmi rétegek átjárhatatlanságához, kasztosodáshoz vezet. De ez egy messzire vivő téma, nem igazán kapcsolódik a cikkhez... (Amúgy a cikk semmiről nem szól, vagyis hozza a Délmagyar szokásos színvonalát.)”
 • 14. KolompárRómeó 2009. február 08. 09:20
  „Nem voltam soha a tandíj mellett, de az ilyen esetek elkerülésére nagyon jó lenne.”
 • 13. Starbuck 2009. február 07. 16:47
  „Nekem csak az nem tetszik, hogy mások hiába próbálkoznak hogy bekerüljenek kollégiumba, nem sikerül nekik, pont az ilyen "törzstagok" barátai miatt, akik pedig nem lennének annyira rászorulók. Fura dolgo a kollégiumi felvételi...”
 • 12. iri 2009. február 07. 16:18
  „Engem érdekelne a kollégiumok költségvetése! Gyanítom a lakók által fizetett összeg csak töredék. Nincs is ezzel baj, amíg a lakó nem él vissza a lehetőséggel. Volt már olyan cikk is a Délmagyarban, hogy vki azért nem csinálta meg a záróvizsgáját, hogy tovább lakhasson koleszban és diákbérletre legyen jogosult munka mellett is. Na ez gusztustalan!”
 • 11. zoltanz 2009. február 07. 07:47
  „Bocsi, nem ide szántam, hanem a Hmvh. borítékolásához. Még egyszer bocsi.”
 • 10. zoltanz 2009. február 07. 07:45
  „Hol a kutyák egymást marják, rablók hordják szét a ház minden javát....
  Míg csak az ugatás hallik a hogyantovábbról, rosszabbodik minden.
  Nos, közjogi méltóságok, honatyák, polgárok, itt az ideje, föl kellene kelni, a tettek mezejére lépni, tolni a MI ORSZÁGUNK SZEKERÉT!
  De addig, amíg arra megy el az energia, hogy a szomszéd nyakába okádjunk, nem marad erő előre menni.”
 • 9. N.P. 2009. február 07. 07:05
  „Laserdance 2009.02.06. 20:27

  Ez magyarázkodás. Mondd ezt annak, akinek esélyt sem adtak, hogy kipróbálja a zajos, füstös kollégiumot.”
 • 8. Laserdance 2009. február 06. 20:51
  „Jó, nem kell forintra kiszámolni. Nyilván drágább az albérlet... De mondjuk nekem is megérne egy keveset, hogy a budimba nem százan szarnak, a tusolóban nem százan fürdenek, ha csendet akarok csend van és aludhatok, stb...”
 • 7. Cat 2009. február 06. 20:43
  „"3 embernek már kb. ugyanannyi az albérlet"
  Ha hatan vannak két szobában.”
 • 6. Laserdance 2009. február 06. 20:27
  „1: lehet hogy többet tesznek a kollégiumért, mint ez egész egyetemi vezetés együtt... Egyébként egyre kevesebben akarnak szerintem koleszba menni...3 embernek már kb. ugyanannyi az albérlet is, ha még többen vannak olcsóbb is lehet mint a kolesz. És nem küldik haza 11-kor a barátnőt...”
 • 5. Cat 2009. február 06. 19:49
  „"mi tartjuk el..."
  Nem hiszem. Az államilag finanszírozott félévek számának van egy maximuma (tíz féléves képzésben 12 vagy 13, BSc-nél nem tudom). Továbbá ha valakinek már van egy diplomája, nem tanulhat államilag finanszírozottként, ha jól tudom.”
 • 4. turotorta 2009. február 06. 19:32
  „mi tartjuk el...”
 • 3. achilleus 2009. február 06. 18:21
  „Szép rend van Lutz úrnál. ;-)”
 • 2. Luckatosh 2009. február 06. 18:13
  „Torekvo emberek!”
 • 1. N.P. 2009. február 06. 17:22
  „A pofámról leszakad a bőr. Hányan vannak akik ezek miatt nem kapnak kollégiumot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásároljon turkálóban! Támogassa a brit gyerekeket!

Szeged - Tudta, hogy nem csak ruhát vesz, hanem jótékonykodik is, amikor a használtruha-boltokban… Tovább olvasom