Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Öregségi nyugdíj

Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor (öregségi nyugdíjkorhatár) elérését követően, meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár.
Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor (öregségi nyugdíjkorhatár) elérését követően, meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár. Az öregségi teljes nyugdíjra azok jogosultak, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és a 62. életévüket betöltötték; vagy legalább 10 év szolgálati időt szereztek, és 1991. január 1-je előtt a nők esetében az 55., a férfiak esetében a 60. életévüket betöltötték. Az öregségi nyugdíjat az érintettek a lakóhelyük szerint illetékes megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóságoknál és ezek kirendeltségeinél kérhetik írásban. Az igényléshez mellékelni kell a szolgálati időt igazoló okmányokat (például munkakönyvet, munkáltatói igazolást), valamint az egyéb kedvezményre jogosító okiratokat (például gyermekek születési anyakönyvi kivonatát) is.

Korkedvezményt kaphatnak azok, akik 2007. január 1-je előtt az emberi szervezet fokozott igénybevételével járó, vagy az egészségre különösen ártalmas munkát végeztek, ezekről a munkakörökről jegyzékben rendelkezik a jogalkotó. Korkedvezményre jogosító munkakörnek minősül például a vájároké, a búvároké, vagy a sugárzó, radioaktív anyagokkal dolgozók munkaköre. Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak azok, akik már az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően megszerezték az előírt szolgálati időt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ada nagyon várja a szegedieket

A Tisza menti települések összefogásával fellendíthető lenne a régió turizmusa – hangzott el… Tovább olvasom