Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

orfesztivál: eső, hideg, üres padok - talán ma már véget ér a rossz idő

Szeged – Szombat óta látogathatatlan a XVI. Szegedi Borfesztivál – az eső csúnyán elbánt a szervezőkkel. A forralt bor népszerűsége meredeken megugrott, a pincészetekben még mindig az „édes bor" a menő.
– Ilyen még soha nem tapasztaltunk. Láttunk már záport, zivatart, de olyat, hogy nagykabátban, tíz fokban várjuk a látogatókat: ilyen még nem fordult elő – mesélte a Sümegi pincészet standjánál Verbiás Jószef. A férfi szerint a hagyományos borok jól mennek, a Birtok válogatásaik is kedveltek. „A szegediek nem borivó emberek" – mondta Verbiás, aki hozzátette: a többség még mindig az édes bort keresi.

Emiatt jól fogy az édes ürmös boruk, eddig közel 15 kartonnal adtak el belőle – a jégbort is keresik. Az ürmös borról megtudtuk, 1860 óta gyártják: már Jókai is megemlítette, hogy a hölgyek kedvence lett ez az ital a megye bálakon.

Újjáéled a borfesztivál, elállt az eső. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ürmös bor: növényi anyagok kivonatával ízesített likőrbor (a főtt ürmös mustból készül, amikor a mustot 30-35% cukortartalom eléréséig főzik, erjesztik, majd az erjesztést egy kívánt pontnál szesz hozzáadásával megállítják és a zacskóban belógatott fűszerkeveréket kb. három hétig tartják a hordóban). boregyetem.hu

Délután egykor még javában kongott a Széchenyi tér, tömegnek nyoma sem volt. A fabódék is zárva maradtak, alig két tucatot találtunk nyitva. A forralt boros felé sétáltunk, a fabódéban várakozó lány elmondta, az elmúlt 5 napban csak a meleg italt vitték. A hideg, a 10 fokos, sokszor esős időben jól fogyott az Ősi Portugieserből főzött forralt bor. A fiatal lánytól megtudtuk, a forró, fűszeres italon kívül alig 2 palack bort adtak el.

Kora délután közel 13 fok várta a XVI. Szegedi Borfesztivál látogatóit, az üres padsorok monoton kígyózását 3 üldögélő egyetemista lány borozása törte meg. – Pénteken jártunk kint utoljára, utána hazautaztam Debrecenbe. Tegnap érkeztem vissza, és egyből ki is jöttünk a barátnőimmel – mesélte a Dörgicsei Szürkebarátot kóstoló Zsuzsa. A lányoktól megtudtuk: a Dörgicsei borokat évek óta tesztelik, eddig még nem csalódtak az érlelt szőlőnedűben.

A fiatal egyetemisták szerint a nőkkel szemben nagyon erős az „édes bort kérek" sztereotípia, ezért mérgesek, hogy édes Szürkebarátot kaptak. Anna szerint a Badacsonyi borok savasabbak, mint a favoritjuk, a Dörgicsei, de nem bánják, hogy újabb ízeket is megkóstoltak.

Újjáéled a borfesztivál, elállt az eső. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Frittmann pincészet fabódéját is nyitva találtuk, ahol megtudtuk: az első nap még minden jól ment, az elmúlt 5 nap viszont csapnivaló. Idén is jól fogy a Fittmann Rose, ami 2008-ban aranyérmet nyert Szegeden. Az alföldi borról elmondták, frissessége, üdesége teszi vonzóvá a soltvadkerti bort. A többi rozéval ellentétben az alföldi tovább friss marad, nem büdösödik meg egy év után sem. A pangó Széchenyi téren továbbálltunk, lassan szivárognak vissza a látogatók.

Borismereti gyorstalpaló a Belgával.

– Pénteken már jártunk itt, megkóstoltuk a Juhfarkot, ami nagyon ízlik. Az eső sem zavart minket, ha kellett esernyővel jöttünk ki a borfesztiválra – mondta a jó kedélyű nyugdíjas társaság „vezetője" Sári Györgyné. A háromfős hölgykoszorú minden évben kilátogat a borünnepre. – Vettünk fel kabátot, ha kell sálat is. Egy kis hideg nem riaszt el minket – mondták nevetve az idős hölgyek. A Pálffy szőlőbirtoknál két férfivel arról beszélgettünk, miért engedik a műanyag poharak használatát. „Ugyan ki az az elmebeteg, aki műanyag pohárból kóstolja az értékesebbnél értékesebb nedűket?" – kérdezte társát, majd rövid vita után, üvegpohárral a kezükben megegyeztek: elmosható poharakat is kínálhatnának a kitelepült pincészetek.

A meteorológia szerint a következő napokban alábbhagy az eső, viszont záporok, zivatarok bármikor kialakulhatnak. A szervező, szegedi Városkép Kft. egy nappal, hétfőig meghosszabbította a XVI. Szegedi Borfesztivált, így pünkösdhétfőn is kilátogathatunk a szegedi borünnepre.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. kuyulu 2010. május 21. 10:47
  „Ezt a nagy tragédiát,nem is tudom hogy dolgozzam fel”
 • 40. gróf 2010. május 21. 07:51
  „39. hozzászólás persona 2010.05.20. 22:26

  A Gergely-naptár reformnál a "Medárd" 2 héttel előrébb került, akárcsak a fagyosszentek. A régi rigmusok és hagyományok viszont megmaradtak.
  Tehát a Medárd napi esők azok egyébként 400 éve eleve korábban kezdődnek...felén már túl vagyunk!”
 • 39. persona 2010. május 20. 22:26
  „oké, oké, de basszus, nemsokára itt a Medárd, aztán megint 40 napig esni fog. Csak az marad meg, aki úszni tud :)”
 • 38. TELSTAR 2010. május 20. 20:59
  „1918. június 1.-én Szegeden HÓ esett !!
  1955 májusában is havazott.
  Miről beszélünk ??”
 • 37. allegro 2010. május 20. 20:56
  „29. gipszk
  hát még utána, este 9 -11 körül jártam ott, menni alig lehetett a tömegtől! És nagyon csodálatos borokat kóstoltam! :) A kóstolási sor megvolt, és nem kell ahhoz leinnia magát az embernek, nem is kell mindenhol megvenni az 1-2 dl-t, elég egy helyen is. Máshol meg lehet tényleg kóstolni, keveset, akár több fajtát is! Legtöbb helyen nem kell érte fizetni. Vagy veszel egyet, a többit csak kóstolod. Miért volna ez ellenére a kiállítóknak? Így ismerik meg boraikat, és még akár kuncsaft is válhat belőle. Én magam pénteken is ilyen kóstolgatás eredményeképpen választottam ki végül 2 üveggel is!
  Bock Capella 60% cabernet franc, 30% cabernet savignon, 10% merlot, fantasztikus volt. Nagyon drága, de kóstolni kevesebbért is lehet, és igazán megéri,annak aki különleges kifinomult ízléssel rendelkezik, ért valamelyest a borhoz, mert nyilván annak adják szívesen, aki nemcsak ledönti a torkán, hanem tudja értékelni is! Érdemes kicsit felkészülni a borkóstolásra. Itt is igaz, hogy ki mennyit tesz bele, annyit vehet ki belőle.
  Akinek meg sör kell borfesztiválon az menjen máshova, ahol azt adják. Azt lehet bárhol, bármikor, de a borfesztivál gasztronómia és kultúra terjesztés. Bizony, történelmi borokkal is lehet találkozni, ízlelgessük csak a szót: Bakator. Szerémi borok..nagyon sok köze van hozzá a szegedieknek, érdemes utánanézni!”
 • 36. té 2010. május 20. 18:11
  „én sajnálom a szervezőket és a pincészeteket is, biztos buknak a rendezvényen...”
 • 35. szilmaril2 2010. május 20. 16:46
  „Én ittam egy kis pohár bort, elég hiiiidddeegg volt. Így vacogott a fogam.
  Most meg fáj a torkom, forralt bort ittam volna, ha lett volna....
  Most, hogy lefagyott a torkom mindegy, iszom még egy kicsit:)”
 • 34. szeged1 2010. május 20. 16:41
  „Na most rá fáztak az alkeszok:-)))”
 • 33. kowalsky 2010. május 20. 16:38
  „magyarock1
  szerintem a jövő hét is lutri, lehet, hogy nem lesz 8 fok, de végig eshet”
 • 32. ferdzso 2010. május 20. 16:05
  „Állítólag, a jó bor melegít.Főleg, ha még az árát is meglátja az oda tévedt...”
 • 31. magyarock1 2010. május 20. 15:19
  „Valószínűleg az senkinek nem jutott eszébe, hogy a Szeged napjával indulna a borfeszt, biztosan kellemesebb időjárással.De csak erőltetik ezt a mostani időpontot, és mindig sz@vás a vége.
  Különbenis:Szegednek sört!
  Szegednek focit!”
 • 30. Carlo 2010. május 20. 15:04
  „én is azt akartam írni amit a 20.nem a szervezők <moderálva>, hanem az eladók, és azok aki, talán 1-2 dl bor mellett szórakoztak volna,
  ki sem megyek, basszuis”
 • 29. gipszk 2010. május 20. 14:42
  „Azert tegnap (szerdan) du/este 7-8 korul, ha nem is tomeg, de eleg szep latogatottsag volt.”
 • 28. gróf 2010. május 20. 14:28
  „Tudnád milyen sokan irigylik az okosabb embereket...nehéz az életem ez miatt.”
 • 27. tanbá 2010. május 20. 14:20
  „Gróf::okos vagy ülj elöre..........”
 • 26. gróf 2010. május 20. 13:52
  „24. hozzászólás cselac 2010.05.20. 13:29

  Miért?
  Mert nem szeretem a picsogó embereket, akik rögtön sírnak ha nem jön össze a 300%-s haszon...most rossz az idő, de ha 35 fok meleg lenne és kérnél 1 pohár vizet mert rosszul vagy...nem soktól kapnál ott a téren(talán a Franktól)...illetve vehetnél 300 ft-t.
  Tőlem lehet egész évben borfesztivál...nem élek alkohollal.
  A közterület használatért meg a bérleti díjat mindenkin bevasalják 1 m2 külvárosért is...akkor engedjék el az építkezések használati díját is, mert rossz az idő...meg legyen a parkolás ingyenes mert esik az eső!
  Közterület az is, enyém, tiéd, mienk...

  Lehet savanyú a szőlő, de mire a palackba megy 1 kg meg 20 liter ivóvíz, majd nem lesz az!
  KRISTÁLYCUKOR A LELKEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  :D”
 • 25. cselac 2010. május 20. 13:42
  „Sümegi embere aztán csak tudja...ugye nem is működik Szegeden most már csaknem egy évtizede borkurzus, a borkultúrát megismertetni szándékozva? Szegeden nagyon komoly kulturális értéke van a bornak, nem véletlenül szeretnek Szegedre jönni a borászok...na mindegy, lehet, hogy ő számolta el a cukrot is 2 éve...

  Amúgy meg ezt a bődületes marhaságot, hogy megbüdösödik a rozé egy év után, ki a bánat találta ki???

  Az elmosható poharakról meg az ÁNTSz-t kellene megkérdezni...ha mindenki hozna ki magával poharat, vagy minimális belépőjegy ellenében kapna egyet, nem lenne ilyen elmebeteg probléma.”
 • 24. cselac 2010. május 20. 13:29
  „MI van, gróf koma, savanyú a szőlő? :D”
 • 23. Neszemetelj! 2010. május 20. 13:29
  „Annyira azért nem ér véget a rossz idő, csak nem lesz hűvös, de az eső az ismét megjelenik egy hétvégén átvonuló hidegfronttal!”
 • 22. 1131 2010. május 20. 13:22
  „****************************************************************
  Sziasztok!

  Van 2 db bérletem a Pannónia fesztiválra. Amit 2500 Ft-ért árulok (amúgy 4000 ezer), de lehet alkudozni.

  maxihernyo@freemail.hu

  Írjatok!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétnéztünk a használt ruhák dzsungelében

Egyre-másra nyílnak a hasznátruha-üzletek Szegeden - felkerekedtünk és megnéztük a belvárosi kínálatot. Tovább olvasom