Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Óriás jégtömb a Roosevelt téren

A víz világnapján csomagolták be, a környezetvédelmi világnapon bontották ki a másfél tonnányi jégkockát a Roosevelt téren. A jég nyolcvanöt-kilencven százaléka a szigetelésnek köszönhetően megmaradt. Az óriás hűvös kockát a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és az Ausrotherm Kft. bugyolálta be azért, hogy felhívják a figyelmet a szigetelés fontosságára és a globális felmelegedésre.
Kislány, nagy tömbökkel. Fotó: Segesvári Csaba
Nyolcvanöt-kilencven százaléka megmaradt annak a másfél tonnás jégkockának, amely március 22-e óta polisztirolba csomagolva állt a Roosevelt téren. A jégtömböt a víz világnapján vették körbe negyvencentis hőszigetelő anyaggal, és tegnap, azaz a környezetvédelmi világnapon bontották ki. Az óriás hűvös kockát a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és az Ausrotherm Kft. bugyolálta be azért, hogy felhívják a figyelmet a szigetelés fontosságára és a globális felmelegedésre.

– A kettő úgy függ össze, hogy a rosszul szigetelt házakban többet fűtenek, így nagyobb a széndioxid kibocsátás, ami a globális felmelegedés egyik okozója – magyarázta a jégkocka kibontásakor Molnár Gyula, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának vezetője. Molnár a szigetelés mellett a szellőzés fontosságára is felhívta a figyelmet: a hagyományos építőanyagok, a tégla, a vályog és a vert fal például a meleget is benntartja, és a légáteresztő képessége is megfelelő.

Az iskolások megtippelhették, mekkora hányada maradt meg a jégnek. Fotó: Segesvári Csaba
– Erre számítottunk, ez az arány jó bizonyíték a szigetelő erőre – mondta Deák Tamás, az Ausrotherm Kft. munkatársa. A cég a szigetelőanyagot elszállítja, amint a napsütésnek kitett jég – várhatóan egy-két nap alatt – elolvad.

Az akciót tegnap körülbelül harminc iskolás figyelte. Nemcsak a nyári jégre voltak kíváncsiak, hanem az ajándékokra is. Azok között ugyanis, akik megtippelték, hogy a jég mekkora hányada marad meg, a Csemete hátizsákot, kulacsot, könyvet, kerékpárt sorsolt ki. A legtöbb játékos biztosra ment, több különböző tippet is elküldött az egyesületnek. Így tettek a Fekete István Általános Iskola tanulói, Jankovics Margit és Virág Gyöngyi is. A lányok egyébként környezetvédőnek vallják magukat, mint mondták, sosem szemetelnek és szívükön viselik a kóbor állatok sorsát. A jégcsomagolást-bontást Budapesten és Debrecenben is elvégezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christopher Lambert Szegeden

Testőrök nélkül érkezett tegnap Szegedre Christopher Lambert, akit hatalmas tömeg várt a Belvárosi… Tovább olvasom