Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Óriás Orbán Tarjánban, az Űrhajós utcában

Orbán Viktor hatalmas arcképe mosolyog két napja a tarjániakra. Az Űrhajós utcai tízemeletesre függesztett reklám zavarja a házban élők egy részét. Minden szabályosan történt, a nagy pártelnöki portré nem ablakokat, hanem tűzfalat takar el. Gyurcsány Ferenc csak óriásplakátról szemléli Szegedet, a Szabadkai úton egymás mellett két példányban is.
Az Űrhajós utca lakói elcsodálkoztak a méreten. Fotó: Gyenes Kálmán
– Méretében és témájában is túlzó ez a hatalmas plakát – mondja Széll Istvánné. A 87 éves asszony be is hív konyhájába. – Most nézze meg, ezt látom az ablakból. Itt eddig egy szép cipőreklám volt. Lemeszelték, és tegnapelőtt föltették az Orbán Viktor-plakátot. Meghökkentem, amikor reggel először megláttam.

A tűzfallal szemközti ablakból szemlélve tényleg bizarr a látvány, a nagy fej fölülről, kissé ferde szögből mosolyog ránk. Széll Istvánné leültet kis konyhájában, épp fő az ebéd. Szerinte ha valamiből túl sok van, az telítettséget okoz. Akármelyik párt is csinálja, ennyi plakát már sok – véli. – Civakodnak a politikusok, mind meg akarja mutatni, hogy ő tudja csak igazán. Úgy viselkednek ezek a tanult emberek, mint a kamaszok – teszi hozzá.

A hatalmas Orbán Viktorral díszített Űrhajós utcai házban azt sérelmezik, hogy senki sem kérdezte meg a lakókat arról, akarnak-e politikai hirdetést a tűzfalra. Báló Ferencné még nem látta a hirdetést, de düh fogja el, amint Orbán nevét meghallja. – Úriember nem tesz olyan kijelentéseket, mint ő – mondja fölindultan. – Hozzájárultunk, hogy reklámot tegyenek a házra, mert segít valamit a ház fenntartásában. A lakók fele azonban biztos nem engedte volna, hogy őt fölrakják ide. Kérjük, vegyék le – teszi hozzá.

Nagy politikusok

A tarjáni Orbán Viktor körülbelül 42 méter magas lenne, ha teljes alakos fotón ábrázolnák. Egy ekkora Orbán még beférne a dóm 54 méter magas kupolája alá. A fővárosban, Zuglóban egy teljes házat borít be Gyurcsány Ferenc arcképe. A szabálytalanul elhelyezett, 1700 négyzetméteres reklámfelület a budai hegyekről is jól látható, pedig a távolság közel tíz kilométer. A pesti óriás Gyurcsány feje jó húszméteres, így teljes alakja nagyjából 140 méter magas lenne – a szegedi dóm tornya egy ekkora embernek a hasáig érne.

Egy másik emeleten Fekete Edit éppen üvegeztet. Munka közben gyorsan elmondja, hogy szerinte is meg kellett volna kérdezni a lakókat. Ha ez megtörtént volna, ő áldását adta volna a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ábrázoló kép elhelyezésére, mert egyetért a párt programjával. Hasonló a véleménye a ház melletti büfé bódé előtt álló Kocsis Jánosnak is. – Hirdetés nélkül nincs választás – véli. Orbán Viktort pedig megnyerőnek tartja a képen.

A Fidesz kampányfőnök-helyettese, Nyitrai Zsolt szerint érdekes, új felület az épületháló. Mindegyik párt él ezzel a reklámlehetőséggel. A megyei jogú városokban általában egy-egy ilyen felületet bérelnek ki. Hogyan került a Fidesz elnöke épp arra a falra? Egy médiacég ajánlatot tett a társasháznak. Körülbelül tíz éve függesztenek ki oda reklámokat. – A szerződés rögzíti, hogy a reklámtörvényt a cégnek be kell tartania. Évente több százezer forint bevétele származik a lakóközösségnek a felület hasznosítása révén – magyarázza Szekeres Gizella, a ház IKV-s kezelője.

Szegeden más párt nem szereltetett föl óriásponyvát. Az MSZP leglátványosabb reklámja a Cserepes sori piac kerítésénél látható. A két Gyurcsány együttállása éjjel, megvilágítva a leghatásosabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom