Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Óriáscipő a Dóm téren

A Dóm tér színpadmestere és csapata a Marica grófnő díszletétől tartott a legjobban ezen a nyáron. Nem véletlenül: hosszú órákig küzdöttek a pokoli hőségben, mire két daru segítségével sikerült a két és fél tonnás óriáshegedűt a helyére állítaniuk.
A tápéi díszletgyártó műhelyből hétfőn éjfél előtt kezdték a Dóm térre szállítani a Marica grófnő darabokra szerelt hatalmas díszletelemeit. Reggel hatra végeztek az utolsó fordulóval, majd hamar összeszerelték a 22 méteres világrekord hegedűt és a 11 méter hosszú, 6,6 méter magas piros női cipőt. Délelőtt 11 órától, Szabó Károly színpadmester és tizenöt fős csapata a tervező, Kentaur és a műszaki vezető, Várkonyi Miklós irányításával, illetve két daruval igyekezett a gigászi hegedűt megfelelő pozícióba állítani.

Nem tűnt könnyű feladatnak, mert a több mint két és fél tonnás monstrumot roppant nehéz volt óvatosan mozgatni. Arra is vigyázni kellett, a nyakával nehogy betörjék a dóm rózsaablakát, ráadásul a roppant súly miatt az sem volt mindegy, a színpad melyik pontján helyezik el. Tóth Kázmér, a gyártó Scabello vezetője aggódva figyelt, nehogy valami baja essen a különleges szerkezetnek. Ha valami történt volna, nem tudták volna újra elkészíteni az Erkel nagymama régi hegedűjének ötvenszeresre nagyított pontos mását.

– Nem hiába tartottunk a Marica grófnő díszletétől, alaposan megkínlódtunk vele, mire sikerült az óriáshegedűt felállítanunk. A felforrósodott színpadon legalább negyvenöt-ötven fok lehetett, öt órán át küzdöttünk, hogy pontosan a tervezett helyére kerüljön. Délután 4 órára annyira kifáradtak az emberek, hogy pihenni küldtem őket – mesélte Szabó Károly. A sokat tapasztalt színpadmester, aki 1994-ben egy másik Kentaur-díszlettel, a Miss Saigonnal kezdte Dóm téri pályafutását, azt mondta: akkor a helikopter okozott extra izgalmakat. Az óriáshegedű felállítása most minden eddiginél macerásabb feladatnak bizonyult. Előnye viszont: a tegnapi végleges rögzítés után már abszolút biztonságos, nem kell attól tartani, hogy eldől vagy felborítja a szél.

Eszenyi Enikő a világsztár dívával, Lukács Gyöngyivel és a többi szereplővel tegnap este kezdte meg a Kálmán-operett színpadi próbáit a Dóm téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom