Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Óriási büntetés az apró növények miatt Kiskundorozsmán

Kiskundorozsma - Biztonsági őrök óvják a tarka sáfrányokat a pár napos virágzás alatt Kiskundorozsmánál. A növények eszmei értéke közel 2 milliárd forint.
A terület két tulajdonosát egy éve büntette a környezetvédelmi felügyelet 150-150 millió forintra, mert - feltételezések szerint - kétezer tő tarka sáfrányt pusztítottak el. A bírságot egyelőre nem kellett kifizetniük - számolt be az RTL KLub Híradója.

A további részletekért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Morpheus_RexXx 2011. március 21. 15:23
  „Nem is találtak növényt a helyszínelés során. A rendszer pótfutói ilyen könnyen és alaptalanul büntetnek? Nem is volt természeti védelem alatt sem a terület. Akkor??? MAGÁNTERÜLET.
  1. Vagy fejtség le a talajt saját költségen az intézménytől, és vigyék a füvészkertbe.
  2. Vegyék meg az állítólagos 30 milla feléért a területet és nyissanak növénykiállítást, + ültethetnek is még mellé pár növénykét... legalább nem csak a füvészkert lesz vendégcsalogatóként. Én tutira addig perelnék a bizonyítékok hiányában kiszabott bírság ellen, míg nem törlik... sőt, még kártérítést is varnék rájuk ezek után...”
 • 33. Csonka László 2011. március 21. 10:56
  „A nyulakat is eltereljük ugye ????????????? Eu-s pályázatot írnak ki rá! Munkahelyteremtőt is, nyúlpásztornak !!!!!!! Nyulam-bulam, most már te is vigyázz, ezután + jön a répa! (vagy jépa, ha kiesik a fogad)”
 • 32. sajtkukac 2011. március 20. 08:07
  „deszkás, tapasztalat ugye? Nem veszed észre, hogy rajtad kívül mindenkinek megegyezik a másikkal a véleménye? Olvasgass tovább, szép csendben, ne kiabáld a nevemet! :)”
 • 31. deszkás 2011. március 19. 22:22
  „SAJTKUKAC! Csak nyomjad ne gondolkozz arra van okos ember.”
 • 30. randika 2011. március 19. 21:50
  „a ma esti hiradóban közölték hogy nemkell kifizetniük a büntit,de megszámolják hány darab veszhetett oda....azt megnézném..mégis hogy számolják meg a semmit?????”
 • 29. Csonka László 2011. március 19. 17:43
  „?????????? Valamely "fejes" kinézte kaszinónak ??????????????????”
 • 28. rókus1 2011. március 19. 17:39
  „Azthiszem, a földhivatali bejegyzés is segíthetne az eligazodásban. Rét, legelő, kaszáló, szántó, művelés alól kivett területről van szó? Ha a földhivatali bejegyzés nem tartalmaz a területre vonatkozóan védettséget, mi keresnivalója lehet bárkinek?”
 • 27. achilleus 2011. március 19. 16:43
  „26. Hmmm... 2011.03.19. 16:30
  Ha legelőként vették, akkor azon legeltetni szabad, sőt ajánlatos is, (nyilván nem libával, kacsával), ha rétként (kaszálóként) vették volna, akkor kaszálhatnának (esetleg feltételekkel), de az hogy legelőként veszik és az "elburjánzott fákat" nem irthatják, az szakmailag nonszensz, hiszen nem "erdőt" vettek (vagy valami ilyesmit). Beszántani nyilván sem legelőt, sem kaszálót nem szabad, de itt nem ez történt. Sőt, ha legelőként vették, a cserjék-fák irtásával az eredeti művelési ág fenntartását biztosították. Egyszerűen elképesztő, hogy ennyire szakmaiatlan, ésszerűtlen, ráadásul az összeget nézve elképesztő ítélet szülessen. Persze tényleg csak akkor, ha szántás nem történt.”
 • 26. Hmmm... 2011. március 19. 16:30
  „Termeszet szereto vagyok es orulok, ha ritka vagy kihalas veszelye miatt vedenek novenyeket allatokat. Azt megsem ertem, ilyen kirivo esetekben miert nem vetitik ra egy tulajdonlapra mint "megterhelest" legalabb megjegyzes szintjen. Valoszinuleg legeltetni sem lehet, igy a terulet sem nem legelo, sem nem kaszalo! Ezek ismereteben az uj tulajdonos talan meg sem vette volna, a terulet "haszontalannak" tekintheto. Felrevezetes tortent! Az elozo tulajdonost beperelnem, mert valotlan cimen adta el a fold teruletet.Vegye meg az allam meltanyos ossegert s akkor korbekeritve, tablakkal megjelolve lehetne valoban vedeni a teruletet. Ha ez a terulet a tarka safranyt tekintve ilyen jelentos,akkor gyerunk, legyen nemzeti kincs, ha nem is muzeumi.”
 • 25. achilleus 2011. március 19. 16:23
  „Egyébként pedig, ha most virágzik a tarka sáfrány, számoltassa már össze a hatóság, hogy mennyi van most a perben érintett területen, nem lennék meglepve, ha az derülne ki, hogy a korábbiaknál több. .... És jövőre még több lesz.”
 • 24. achilleus 2011. március 19. 15:53
  „A "tájrehabilitáció" helyett jobb kifejezés az "élőhely-rekonstrukció" (hátha így jobban értik az illetékesek) :o(”
 • 23. achilleus 2011. március 19. 15:40
  „"(...) és épp az elburjánzott fákat szedették ki, amikor természetvédelmi őrök leállították a munkát és természetkárosításért feljelentették őket.(...)"

  Tisztelt Hatóság! Önök szerint az elburjánzott fák (vélhetően ezüstfa) eltávolítása egy volt homokbánya területéről (ahol a homokbánya felhagyása után néhány évtized alatt 200 ezer - Molnár Gyuláék becslése - tarka sáfrány tudott megtelepedni) természetkárosítás?? Én inkább tájrehabilitációnak nevezném, és nem büntetést, hanem jutalmat adnék az "elkövetőknek", ha már a hatóság elmulasztotta a tájideged agresszív invádor faj irtását, amelynél jobban semmi sem veszélyezteti a védett növényt. Tényleg ennyire nem állnak a bírságolók, az ítélethirdetők a szakmai helyzet magaslatán? Kérdezzenek már meg egy nem teljesen elborult agyú szakértőt! (Szántásról tehát szó sem volt!) A bírság nem jogos, az ítélet megalapozatlan, téves, és káros. Ha az itt olvasottak igazak: http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/359691”
 • 22. rókus1 2011. március 19. 15:39
  „Deszkás! Gondolod, hogy az a sok ügyvéd akiknek kezében van a (termő)föld nagy %-a tudja is, hogy milyen védett növény van a területén?”
 • 21. alfa258 2011. március 19. 13:14
  „Na menjenek a jó <moderálva>!!!!!!!!!! Akkor nézzenek szét! Már fingani sem lehet, mert környezetkárosító hatása miatt megbüntetnek????? A milliós növényt nézve virágzás után kikapáltam volna. Kell botanikusnak lenni ha valaki búzát akar vetni?????? Ez az idóta hivatalok országa!!! Kitalálták, hogy a gyöngyvirág is védett, nem lehet piacon árulni ugye??? Mi a fene lesz a következő baromság?????????”
 • 20. Lacas 2011. március 19. 12:20
  „Hol lehet ilyen magokat kapni? Ültetek párat és potom 10 milláért odaadom darabját ha kinő”
 • 19. sajtkukac 2011. március 19. 10:39
  „16.deszkás. Már kötözik a vérző sebeimet életöm :DDD
  Menj ki a való életbe és kérdezz meg egy földet művelő embertől, hogy végigjárta-e annak idején, amikor vette a földjét, hogy mi terem benne, ugyan, nem gondolod szerintem Te sem komolyan már tényleg, amit írsz! :D”
 • 18. Csonka László 2011. március 19. 10:24
  „Küldtem a "marhákat" : "http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tehenek_szabadban/2209186/"”
 • 17. Csonka László 2011. március 19. 10:12
  „Legelő teheneket is büntetik ??????????? Fizetni majd tejjel !!!!!!!! (Orbán féle Kánaánba szükség lesz rá!)”
 • 16. deszkás 2011. március 19. 10:04
  „SAJTKUKAC!(15hsz)Az első mondat első felénél elvéreztél.Ha érted. Megforditva:vajon miért nem lehet vagy logikátlan szántót legelőnek venni?)Igen MEGTESZI ( v megtenném de ha nem értek hozzá tanácsot kérnék esetleg egy ott élő gazdától) mivel ma is tanitják (Gödöllő és nem Paks info) és NEKED IS ÉRDEKED. Az összegről annyit én nem sokalltam keveselltem mert logikátlan (l közlekedés 30 helyett 67km= 300 000 birság) és ezeknek az összegeknek SEMMI köze sincs a prevencióhoz pedig ezt kellene hogy szolgálja.”
 • 15. sajtkukac 2011. március 19. 08:57
  „Aki legelőnek vesz meg egy földterületet, feltétlen nézzen a kisnövény-határozóban utána minden gizgaznak? Ugyan már deszkás, nem hinném, hogy több hektár földterület megvételekor ezt te, vagy bárki közülünk megtenné!
  Egyébként meg, csak érdekességként, ha valaki még utána is nézne, a leírásokban mint őshonos növény, az alföld részén nem is szerepel. Ha ez valóban annyira védett növény (mint a hóvirág, bár az is érthetetlen, hogy miért nem szedhető), akkor a 150 millás bírság helyett miért nem azt tették, mint a már létező védett területen található többi tarka sáfrányos földterülettel? http://www.paks.info.hu/vedettnovenyek/tarkasafrany.htm
  maci52, jót nevettem a hozzászólásodon, bár inkább siralmas, hogy valóban aláír ilyen fizetési meghagyást valaki! :)”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életvezetési tanácsadás visszaeső díjhátralékosoknak Szegeden

Bizonyos összeghatár felett, vagy azoknak, akik nem először kerültek adósságcsapdába, kötelező a részvétel, ha anyagi támogatást kérnek. Tovább olvasom