Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Óriási klinikát terveznek

Kétezer ágyas óriási klinikát építene a város és az egyetem a nagyállomás közelében. Az új épület kiváltaná az északi klinikaparkot, az épületeket más célokra hasznosítanák. Az ötvenmilliárdos beruházáshoz az Európai Uniótól várnak támogatást – a beruházás megtérülési ideje a számítások szerint tizenöt év.
A kétezer ágyas klinikát a nagyállomás-közeli egyetemi területen építenék fel. Fotó: Gyenes Kálmán
Ma négy tulajdonos 35 telephelyen működteti az egészségügyi intézményeket Szegeden. Azt szinte nem is lehet számba venni, hogy ez hány épületet jelent. Sebészeti ellátás, műtő például 24 helyen található. Ez a rendszer pazarló – jelentette ki Mikó Tivadar. A professzor szerint ilyen szétszabdalt intézményrendszer nem tud hatékony sürgősségi ellátást végezni. Az egyetem éppen ezért átfogó egészségipari projektekkel készül az uniós pénzek fogadására. A profitorientált egészségipar megteremtéséhez rendelkezésre áll az emberi erőforrás, de szükség van egy egészségügyi központ, azaz egy óriási klinika, valamint egy egészségipari tudományos park fölépítésére.

Mikó Tivadar megjegyezte: az elmúlt 20 évben – jelenértéken számítva – a szegedi egészségügybe (gép és műszer nélkül) 39 milliárd forintot ruháztak be. Ez – az önrésszel kiegészítve – pontosan a tervezett óriási klinika, hivatalos nevén szegedi egészségügyi központ bekerülési költsége. Az elvégzett kis és közepes beruházások mindig súlyos helyi problémát orvosoltak. A rendszer egészéhez viszont nem sikerült hozzányúlni, sőt megmaradt a 19. századi járványügyi koncepciót tükröző pavilonrendszer.

A kétezer ágyas klinikát a nagyállomás közelében található egyetemi fejlesztési területen tervezik – százezer fekvő- és két és
fél millió járó beteget látnának el évente. Azzal, hogy egy épületbe kerülnek a különböző osztályok, funkciók, körülbelül a működési költségek 10 százalékát tudnák megtakarítani évente. Szerény becslések szerint évi 430 millió forint bevétele származna az óriási klinikának a fizető betegek ellátásából. Ez javítja a beruházás megtérülését, továbbá a felszabaduló ingatlanok hasznosításából is bevételt várnak. Gyakorlatilag új funkciót kaphat a mostani egészségügyi intézmények nagy része.
Az eurorégió, azaz a szomszédos országok határ közeli területei számára is egészségügyi központtá válhat Szeged. A klinika építése körülbelül 50 milliárd forintba kerülne – ezt a második Nemzeti fejlesztési terv keretében külön nevesített nagyprojektként szeretnék megvalósítani.


Túlélési esélyek

Kis történettel világította meg a professzor, miért van szükség egy központi egészségügyi épületre. Egy 61 éves újszegedi férfi összeesik a lépcsőházban, és beüti a fejét. Mentőt hívnak hozzá. Ha agyi érelzáródása van, három órája van az egészségügyi rendszernek arra, hogy ellássa. Ma először elviszik a „kettes kórházba" (30 perc), ott megvizsgálják, koponyaröntgent, CT-t kérnek (1 óra), ellátják a fejsebét (30 perc), majd átviszik a belklinikára (30 perc). A belgyógyászaton kizárják a belgyógyászati eredetet és ideggyógyászt hívnak (30 perc). Az ideggyógyász átjön a több utcányira lévő klinikáról, megvizsgálja a beteget (1 óra). Mire a beteg a végleges ellátóhelyre kerül, a három óra rég eltelik: a beteg gyógyulási esélye kevesebb, mint tíz százalék. Ezzel szemben egy új klinikai tömbben rögtön rendelkezésre állnak a szakorvosok – a gyógyulásra több mint 80 százalék lenne a beteg esélye.

Tudományos park

Az egészségügyi tudományos parkba kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek települhetnének. Az együttes az induló beruházás után szakaszosan épülne föl: évente 50-100 új fejlesztési és 100-200 termelési munkahely létrejöttével, 1-2 multi, és 3-5 helyi kis és közepes tudásipari cég betelepülésével számolnak. Az egészségipari tudományos park induló ötmilliárd forintos költsége a Szeged fejlesztési pólus programba épülne be. Várhatóan a tervezett „biopolisz-híd" környékén, a klinikák és az újszegedi biológiai kutatóközpont szomszédságában valósul meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén… Tovább olvasom