Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Őrizetben az egyetemista

Őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték azt a pesti egyetemen tanuló, 23 éves szegedi fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fővárosi tüntetések harmadik napján kővel dobálta meg a rend fenntartására kivezényelt rendőröket. A vegyészhallgató édesapja hisz fia ártatlanságában.
A Dob utcában intézkedő rendőrök a szegedi fiú, Király Péter ismerősét, Gábort is bántalmazták - állítja erre a felvételre hivatkozva Király József. Fotó: index-videó
Csoportos garázdasággal vádolják és előzetes letartóztatásba helyezték azt a 23 éves szegedi fiatalembert, akit egy budapesti társasház lépcsőházából, a kormányellenes tüntetések harmadik napján vittek el a rohamrendőrök. A fiút, miután megverték, fogát kiütötték, a kőbányai Harmat utcai rendőrkapitányságra szállították. „K. Pétert szeptember 21-én, a hajnali órákban állították elő a VI. kerületi Dob utcában, ahol egy nagyobb csoport tagjaként kővel dobálta meg a rendőröket„ – tudtuk meg Tafferner Évától, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezető-helyettesétől. A fiatalember ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, majd a bíróság szeptember 23-án előzetes letartóztatásba helyezését rendelte el.

Rájuk törték az ajtót

– Egyszerűen képtelenség, amit állítanak. A Dob utca aszfaltozott, ráadásul semmiféle követ nem találtak a fiamnál – beszélt a számára érthetetlen rendőri akcióról a fiú édesapja. Király Józsefet szeptember 21-én délelőtt hívták telefonon, hogy vigyen be tisztasági csomagot a fiának, akit aznap hajnalban állítottak elő a rendőrök. Gyerekével azóta személyesen nem találkozhatott, telefonon tarthatják a kapcsolatot. Az elfogás körülményeivel az apa sincs teljesen tisztában, így kérdésünkre, vajon mit kereshetett az Eötvös Loránd Tudományegyetem első évfolyamos hallgatója olyan kései időpontban a tüntetés környékén, nem tudott válaszolni.

A fiú rendőrségen tett vallomásában csak annyit ismert el, társaival akkor valóban az utcán sétált, de a hirtelen felbukkanó rohamrendőröktől megijedt, és társaival együtt ezért szaladt be abba a házba, ahol a lakása van. Vallomásában megemlítette, a rendőrök ezután törték rájuk a kóddal nyíló mágneses ajtót, egy társával együtt lerángatták a lépcsőről, fogát pedig kiverték. A fiú édesapja ehhez még annyit fűzött hozzá, legalább tíz fiatal menekült be a lépcsőházba, de a rendőrök csak a sorban a két utolsót – köztük a fiát – ragadták meg és bántalmazták.

Azonosítanak

A fővárosban több nyomozócsoportot is felállítottak annak érdekében, hogy a különböző felvételek alapján azonosítsák az utcai harcokban részt vevőket. Mostanáig a rendőrség birtokába került képek és videofelvételek segítségével 121 főt sikerült azonosítaniuk, közülük 46 főt gyanúsítottként hallgattak ki. Úgy tudjuk, az azonosítottak között szerepel a szegedi Gonda István is, de még nem hallgatták ki. 

Keresik a bizonyítékokat


– Azt elfogadom, hogy a rendőrségnek joga van gyanúsítani valakit, sőt még őrizetbe is vehet bárkit, de ennek megvannak a szabályai. Ezek a szabályok nem azonosak azzal, hogy a fiamat két rendőr lefogja, a harmadik pedig kiüti a fogát – utalt Király József arra a videóra, ami az egyik internetes újságra is felkerült, és amelyből elmondása szerint világosan látható, hogy a fiút rendőrök fogják közre, miközben egyikük ököllel vág az arcába. Egy másik internetes oldalon rátaláltunk annak a levélnek a másolatára, amit az édesapa az Országgyűlés emberi jogok bizottságának küldött el. Ebben az írásban igaz, csak keresztnevén, Gáborként említ egy másik fiút, akinek a fejét többször is egy reklámtáblába verik az intézkedő rohamrendőrök. Ugyanitt jelölte meg az édesapa azt a linket, amire kattintva a kérdéses videó megjelenik. A videón egy fiatalembernek valóban fornettis falireklámba ütik bele a fejét a rendőrök, de a Király Péterrel, az elsős vegyészhallgatóval történtek jeleneteit nem találtuk. Király József szerint ezeket a képkockákat időközben kivághatták.

Az apa segítséget kér

Az édesapa mind az emberi jogok bizottságától, mind az Amnesty International nevű emberjogi szervezettől azt várja, figyeljenek az ügyre. „Mivel időközben a rendőrök is szembesültek azzal a ténnyel, hogy szégyenletes tettükről videofelvétel készült, alapos az aggodalmunk, hogy saját cselekedeteikre ürügyet keresve fiamat hazug vádakkal illetik, ezeket hazug tanúvallomásokkal támasztják majd alá, melyek azt célozzák, hogy az egyik rendőr hamis tanúvallomása igazolja a másik rendőr semmilyen körülmények közt nem igazolható tettét" – áll az édesapa bizottsághoz elküldött levelében.

A fiú ügyét holnap tárgyalják újra, ahol eldől, a bíróság szükségesnek tartja-e az előzetes letartóztatás fenntartását, vagy – mint az elmúlt pár napban több hasonló esetben is – átminősíti döntését, és házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendel el. Ha ez mégsem következik be, a fiú október 23-áig biztosan előzetes letartóztatásban marad.


Egyetemi reagálás

Király József azért is aggódik, vajon hogyan befolyásolja majd ez az ügy fia tanulmányait. „Kétségbe vagyok esve, mert úgy érzem, ez volt az utolsó dobása" – utalt az édesapa arra, hogy a 23 éves fiú már két különböző egyetemen félbeszakította tanulmányait. Tasnádi Péter, az ELTE Természettudományi Karának dékánhelyettese kérdésünkre elmondta, amennyiben egy hallgatójuk büntetőeljárás alá kerül, azt az egyetemen fegyelmi eljárás követi, aminek akár az intézményből való kizárás is lehet a vége. „Ha azonban kiderül, hogy önhibáján kívül nem tudott részt venni például egy pótolhatatlan laborórán – és erről valamiféle igazolást is visz –, az egyetem teljes mértékben a tanuló mellé áll. Igaz, a gyakorlati órákat így is nehéz lesz majd pótolnia" – magyarázta a dékánhelyettes, aki egyébként nem tudott arról, hogy a karról bárki részt vett volna a fővárosban lezajlott utcai összetűzésekben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom