Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Örkény-centenárium a Tótékkal a Pinceszínházban

Szeged - Czene Zoltán rendezésében Örkény István születésének centenáriumához kapcsolódva tűzte műsorra a Szegedi Pinceszínház a Tótékat. A tragikomédia telt házas szombati előadása nagy tapsot kapott.
Tóték - a Pinceszínház bemutatója. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A megalapításának tízéves jubileumát ünneplő Pinceszínháznak köszönheti a szegedi közönség, hogy az Örkény-évforduló nem maradt teljesen visszhangtalan. A város színházában senkinek sem jutott eszébe, hogy a 20. század egyik legnagyobb magyar drámaírója előtt tisztelegni lehetne egy bemutatóval, pedig darabjai nem avultak el, ma is frissek, már-már sokkolóan aktuálisak. A Macskajátékot például negyven éve játszották itt utoljára, pedig méltó szerepek adódnának benne most több színészünknek is.

Tóték - a Pinceszínház bemutatója. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A Tóték szerencsére gyakrabban kerül színpadra. Legutóbb 2000-ben a kisszínházban Dörner György, Király Levente és Nagy Anna főszereplésével vitte sikerre a társulat, 2010-ben pedig a beregszásziak parádés előadását láthattuk az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Ebben a zseniális darabban az a jó, hogy bármilyen szinten el lehet játszani: amatőr színjátszó kör éppúgy sikert arathat vele, mint a legkifinomultabb, legprofibb társulat. A Pinceszínházban most Czene Zoltán állította színpadra, aki a Szegedi Egyetemi Színpad vezetőjeként már több produkcióval is bizonyított, ma pedig már a Dugonics téri magánteátrum sokoldalú munkatársa. A lehetőségeket meghatározó, pontosabban erősen korlátozó stúdiótérből kiindulva kompakt, minimalista színpadképet talált ki, amelynek két fő elemét, a fehérre festett kerti árnyékszéket és a konyhát csak egy mobil rácsos falacska választja el. Örkény özvegyének engedélyével az eredeti darab ötszereplős, feszesre szabott, alig több mint 80 perces változatát játsszák. A rendezőt láthatóan nem a háború érdekli elsősorban – a történet így szinte ma is játszódhatna –, hanem a személyiségen belüli torzulások. Ezek megmutatása persze színészt próbáló feladat; s ebben joggal lehet a nézőnek némi hiányérzete.

Tóték - a Pinceszínház bemutatója. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mindenesetre a jellegzetes karaktereket tükrözi a szereposztás. A kényszerítő körülmények hatására szolgalelkűvé váló kisembert, a bumfordi Tót Lajost alakító Rácz László telitalálatos választás: humorforrás szinte minden mozdulata, megszólalása. Az anyai aggódásba belesápadt, megtört Tótné Mariskát Papp Gabriellaérzékletesen jeleníti meg. Ágika szerepében két piros masnival a copfjában Kancsár Orsolya a groteszkből néhány pillanatra átbillen a totál abszurdba, és szende falusi kislányba csomagolt, vágyakozó nőstényördögöt játszik. Kancsár József Őrnagya nem olyan eszelős, degenerált ideggubanc, nem túlzottan katonás akarnok, ezért talán nem is annyira átütő erejű, mint amit ettől a figurától megszokhattunk.

Tóték - a Pinceszínház bemutatója. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az epizódszerepekből összegyúrt Postást groteszk humorral Varga Bálint kelti életre. Ebben a változatban Cipriani professzor tételmondatait is vele mondatja ki a rendező: „...a maguk őrnagyát fel fogják akasztani. A maguk őrnagyának a parancsnokát is fel fogják akasztani... Még az őrnagy parancsnokának a parancsnokát is fel fogják akasztani..." A bornírt hatalomnak önfeladással behódoló szolgalelkűség, az össznépi dobozolás és a végül mindig szükségszerűen bekövetkező lázadás megmutatása izgalmasan aktuálissá teszi a Tótékat ma is.

A produkciót várhatóan a következő évadban is műsoron tartja a Pinceszínház.

Olvasóink írták

  • 1. lidi 2012. május 14. 11:13
    „Kedves Hollósi Zsolt! Szeged nem marad további Örkény bemutató nélkül májusban.
    A Macskajáték 2 szereplős változata 18-án, pénteken este fél nyolctól lesz látható a Régi Zsinagógában. A Szkalla-lányokat Béres Ilona és Tordai Teri eleveníti meg, ez a változat kifejezetten a centenárium alkalmából jött létre, és először Szegeden lesz látható a fővárosi bemutató után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előre lépett Tiszasziget

Hatvan vendég is elfér a vadonatúj házasságkötő teremben, a felújított tornateremben pedig zumbaórát tartanak. Tovább olvasom