Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ormos Pál: az ELI új ablak a természetre

Szeged - Mi történik a másodperc milliárdod részének milliárdod része alatt? Erre is választ ad majd a szuperlézer, amely Ormos Pál, az SZBK főigazgatója szerint a biológiai kutatásokban is új távlatokat nyit. Sorozatunkban hazánk kiváló tudósait, közéleti szereplőit kérdezzük arról, mit jelent Szegednek és Magyarországnak az ELI.
– A technika élvonalába tartozó műszer épül Szegeden, amelynek tudományos értéke rendkívül nagy – értékeli a Szegeden megvalósuló európai lézerközpontot Ormos Pál akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ főigazgatója. Azzal, hogy 40 éve a Magyar Tudományos Akadémia ide telepítette kutatóintézetét, fordulatot hozott Szeged életébe, a hazai biológiai kutatások történetébe – ahogyan az ELI is új távlatokat nyit a Tisza-parton.

A biofizikai, biokémiai, genetikai, növénybiológiai kutatásokat végző SZBK is szoros együttműködést tervez a 245 millió eurós beruházással megvalósuló lézerközponttal.

A szuperlézer képes lesz extrém időtartamokban ultrarövid fényimpulzusokat előállítani – a kutatók így mérhetik, mi történik egy attoszekundum, a másodperc milliárdod részének milliárdod része alatt.

Fotó: DM/DV
Ormos Pál: A  Szegedi Biológiai Központ szoros együttműködést tervez  lézerközponttal.
Fotó: Frank Yvette

– Rövid impulzusai révén a szuperlézerrel az atomon belüli mozgásokat is lehet majd tanulmányozni, és a biológiai szerkezetvizsgálatban is új távlatok nyílnak – például a fehérjék szerkezetének, a szerkezet változásának megismerésében. Egy új fehérje struktúrájának feltérképezéséért pedig Nobel-díjat is szoktak adni – fogalmazott Ormos Pál. Szerinte „új ablakok nyílnak a természetre". Teljesen új gyógyászati eljárások születhetnek, többek között a rák kezelésében.

Az ELI presztízse óriási, az Unió első kelet-európai nagyberuházásáról van szó – a főigazgató tapasztalatai szerint a nemzetközi tudóstársadalom már most nagy érdeklődést mutat iránta. Az ELI kiszolgálása rendkívül bonyolult infrastruktúrát igényel, mellé például tudományos park létesül. Vonzza majd a cégeket, amelyek a lézerközpont építésében, működtetésében és az ott születő tudományos eredmények gyakorlati hasznosításában is szerepet kapnak, fejlesztve a magyar high-tech ipart, gyarapítva hazánk gazdaságát.

Szabó Gábor, az SZTE rektora korábban úgy becsülte: az ELI önmagában 300–400 munkahelyet jelent, ha pedig az ipari park 15 év alatt csak felerészben benépesül, 700 millió euró többletjövedelmet generál és 2000 munkahelyet teremt.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. jozko 2011. január 23. 23:32
  „A Nap kihűl...

  Vagy legjobb esetben is-bizonyos vallási irányzat tanítása szerint-
  csak Jézus Királysága tudja élhető formában megtartani a Földet!

  Én azért remélem, a 24. órában észhez tér az emberiség és felhagy az ökológiai katasztrófák sorozatát
  előidéző kötnyzetrombolással....

  Nem mindegy, hogy a Föld lakatlanná vagy lakhatatlanná válik!
  Sajnos, arra akár lehetőséget is teremthet az emberiség, hogy az emberiség egy /nagy/ részét, a környzetpusztító technológiával likvidálja.
  A Föld rehabilitációja, a pusztítás ejtette sebek regenerálása pedig földtörténeti időszakokban lesz esetleg mérhető.

  Nem vagyok arról meggyőződve, hogy a legbiztonságosabb eredményt a kutatások hajszolása jelenti!
  A legtöbb "korszakalkotó" találmányból rövid időn belül pusztító fegyver, vagy csak a kiváltságosokat
  megillető lehetőség válik, amivel tovább növelhetik vagyonukat, befolyásukat széles tömegek kárára!

  Erre a Napnál is világosabb bizonyítékok állnak rendelkezésre, most is!
  Az önmérséklet, a tudomány eredményeit a hétköznapi termelőmunkába beforgató, társadalmi gyarapodást,
  megelégedettséget növelő, környezetet kímélő megoldások kívánatosak!

  Sok háborút -és gazdasági csatát- veszítettek már el megalomán hadvezérek, politikusok, tudományos kutatók, akik a "csodafegyverekben" bítzak, az adott ország gazdasági teherbírását figyelmen kívül hagyva szorgalmaztak általuk, vagy szűkebb környezetük által a "villámháborút" jelentő /ál/tudományos fantazmagóriákat!

  Húzóágazatok természetesen kellenek:
  olyanok, amelyek egy adott gazdaság teherbírásával arányosan fejleszthetők!
  Sokan ezt a szemléletemet haladás-ellenesnek állítják be-
  én biztonságos haladásnak hívnám.”
 • 21. saturnus 2011. január 23. 11:56
  „frakk./20/ Hát te is tudod a föld olyan klimatikus válltozáson megy át és a túlnépesedés meg a környezet rombolása alkalmatlanná teszi a földi életet minden élőlény számára de főleg az emberiségét,egyszóval lakhatatlanná válik a bolygónk.”
 • 20. frakk 2011. január 23. 09:56
  „Saturnus: mi lesz 200 év múlva?? :)”
 • 19. jozko 2011. január 22. 15:12
  „Atyaisten!
  Ők már tudják, mi lesz a dolguk?
  Nem ártana tisztázni, vállalják e mindezt, nehogy csak úgy brahiból épüljön meg a monstrum...

  Egyébként meg minek?
  Úgy látom, programmeneagerben nem lesz hiány...
  Aztán eszi, nem eszi, kutassa...”
 • 18. saturnus 2011. január 22. 13:29
  „Ormos Pál nemcsak személye,hanem a többi kutató is aki élete csak avval telt kutasson. Biztisítéka a lézer központ ezer kérdéssel való ellátásához,vagyis munkát ad neki. Budapestieknek nincs egyálltalán ínyére Szeged tudományos élete.Most kinőheti magát Szeged Magyarországon Budapest atyai? gondoskadása nélkül. Tehát Ormos Pál és a többi mukatársai mint D.Dénes prof,R .György,F Tibor és sorolhatnám őket sorban ők igaz már nem húsz huszönöt évesek mind fiatalos modern gondolkodásuak és nem despoták,nem hatalom éhesek.Mint a politikusok.Egyszóval olyan rendszer van,hogy mindenki átadja a tudását a másiknak közösségi beszámoló van és egymásért harcolnak.Megfigyelnek leírnak,és gondolkodnak,vagyis a tanultakat és látottakat,tapasztaltakat gondolkodásaikkal fejlődik az emberiség tudása.Sokat tudnak de nem eleget,nekik nem kell a mindennapi megélhetésen törni a fejüket,de nem is engedik soraik közé a vallást és a politikát.Tiszteletben tartják egymás szemléletét denem is hangoztatják.Egyszóval az emberiség hatalmas ugrás előtt áll ő álltaluk és a lézer központ eredményei álltal.Kétszáz év alatt kell megoldani a föld elhagyását és új lakóhely megtalálását a kezükben van az indító kulcs és a kormány.”
 • 17. tatár 2011. január 22. 12:33
  „Gépelési hiba a túrót. Max. a Kedves Vezető nevét tudod helyesen leírni.”
 • 16. achilleus 2011. január 22. 12:14
  „Volt itt pénz dögivel, egy újabb - de legalább NKTH témába vágó - pályázat a láthatáron, 2011-01-22 10:47
  - Újabb gyanús pályázat ügyében vizsgálódik az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula szerint egy cég úgy nyert egymilliárd forintot a poratka-allergiával kapcsolatos kutatásra, hogy a pályázatot szakmailag nem támogatta az Egészségügyi és Tudományos Tanács, és a pályázatokat értékelő külső szakmai bírálók is lepontozták azt. A dokumentumok szerint a Genetic Immunity Kft. 2008-ban a Jedlik Ányos-programban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázaton csaknem egymilliárdot nyert a Poratka-allergia elleni nanomedicina a kutatástól a klinikai termékig pályázattal. Budai bekérte az ügy teljes pályázati dokumentációját az NKTH-t jelenleg felügyelő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől, (...)"

  http://www.geneticimmunity.com/GI08.html (Ez egy amerikai-magyar cég. Nem nehéz persze kitalálni, ki viszi a puskát.) A poratka téma ebben a fázisban van: Allergy: Prototype - DermAll vaccine against dust mite allergen. Preclinical: Proof of concept demonstrated in mice. Vaccination improved allergic symptoms.
  ---- tehát azért csinálnak valamit, örvendetes, hogy az USA-t is az EU-ban tudhatjuk.”
 • 15. achilleus 2011. január 22. 11:50
  „De akkor tegyük tisztába a két feljelentett pályázatot: A két pályázat közül az egyik projektvezetője Vajda Mihály, a másiké pedig Heller Ágnes volt - ismertette a kormánybiztos.

  A Vajda Mihály vezette projektnek "Az európai szellem és a totalitarizmus" című pályázatra vissza nem térítendő támogatásként 90 millió forintot biztosítottak, a Heller Ágnes vezette munkának az "Alaptalan alap: A tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában" című pályázatra pedig 53,9 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás összege - idézte a fideszes politikus.

  Budai Gyula szerint a projektek során a pályázatban meghatározott céltól eltérően, s nem a jogszabályokban meghatározottak szerint használták fel az elnyert pénzt. Példaként több százezres szállodaszámlákat, párizsi vonatjegyet, valamint milliós adatbázis-fejlesztést, illetve szoftver- és hardver-szaktanácsadást említett."

  ---- mindez a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt felhívásokon nyert. A pénzt persze megSZOLGÁLTÁK, és most is megSZOLGÁLJÁK. Független értelmiség, nevetséges, öncenzúra nem volt??”
 • 14. achilleus 2011. január 22. 11:20
  „13. hozzászólás tatár 2011.01.22. 11:10
  Aki egy gépelési hibából von le a másik műveltségére vonatkozó következtetéseket, azt nem nevezném félműveltnek sem .... propagandagént pedig íme Heller Ágnes korabeli kirohanása: 2007. február 23-i interjúja a Hetekben ma is meghökkentő olvasmány. A 2006. őszi brutális kormányzati-rendőrségi ámokfutásról úgy mond véleményt, hogy végig Amerikában volt. Kritika nélkül mindenben felmenti a szocialista kormányt, és kizárólag az ellenzéket teszi felelőssé. Szavaiban visszaköszön az összes toposz, amelyekkel hamisan vádolják a polgári szövetséget: "Egészen biztos, hogy Orbán Viktor személyesen is felelős a történtekért. Szemmel láthatóan nem tudja elviselni a vereséget, szemmel láthatóan személyes gyűlölet fűti és vezeti Gyurcsány ellen, és szemmel láthatóan el akarja őt pusztítani. Ez botrány és szégyen. Személyesen felelős Orbán annak a közhangulatnak a megteremtéséért és fönntartásáért, amelyben ezek az események megszülethetnek. Képmutató mondataival, tetteivel, akcióival olyan ideológiai muníciót ad különböző csoportoknak, ami felbátorítja őket gyűlölködésre, hőzöngésre, randalírozásra, bűncselekményekre." S hogy van-e felelőssége Gyurcsánynak? Heller szerint csak abban, hogy feltételezte: van titokban maradó beszéd, és emiatt "tálcán kínált egy alkalmat a Fidesznek."
  ----- és ez a nőszemély aggódik a szabadságért, CC”
 • 13. tatár 2011. január 22. 11:10
  „achilleus 2011.01.22. 09:20
  --- illik ez a filozófusokra is. Nitsche ezerszer, átszűrve egy sajátosan egyoldalú szemléleten, Platon fordítás, magyarból magyarba, "határmezsgyék", ´

  Nietzsche, achilleus, Nietzsche. Könyörgöm. Nem lájkolom a félművelt propagandistákat.:-)”
 • 12. jozko 2011. január 22. 10:56
  „7. kalkutta:

  Mindig tudtam, hogy így van...
  Ha már látszik is- akkor kezdhetek aggódni.”
 • 11. achilleus 2011. január 22. 09:22
  „8. hozzászólás sevenof9 2011.01.22. 03:26
  --- Ja, és a milliók meghalnak a nagyívű filozofálgatás ellenére is.”
 • 10. achilleus 2011. január 22. 09:20
  „9. hozzászólás fili-busz 2011.01.22. 09:02
  --- illik ez a filozófusokra is. Nitsche ezerszer, átszűrve egy sajátosan egyoldalú szemléleten, Platon fordítás, magyarból magyarba, "határmezsgyék", 800 ezres hotelszámla Párizsban (Tocsik legalább Kubában "kezeltette magát" - Clair Kenneth, vagy akár Bazzay Margit jókat ír ennek a korosztálynak a "life style-járól, , észosztás és alpári szintű, politizálás New Yorkból, mindez technológia és innováció tárgykörében.”
 • 9. fili-busz 2011. január 22. 09:02
  „8. hozzászólás sevenof9 2011.01.22. 03:26
  ".... (publikalunk,kapunk tamogatast,elutazgatunk,de a haszon nuku) es keptelen a hetkoznapi problemakra valaszt adni...."

  Te, nem véletlenül a politikusokról írtál?
  :-)”
 • 8. sevenof9 2011. január 22. 03:26
  „amig milliok halnak meg tokismert betegsegekben naponta,mit szamit a feherjeszerkezet?
  amig kina es india naponta produkal tobb es tobb palantat a gagyigyarakba,mit szamit a nyugati ember gyogyitgatasa?
  amig keptelenek vagyunk egy utat leburkolni es legalabb 10 evig nem hozzanyulni,mit szamit az atomon beluli mozgas?
  amig a nepesseg tulnyomo resze hormonkezelt huson el,mit szamit barmifele gyogymod?

  a tudomany elszaladt a szorozes iranyaba (publikalunk,kapunk tamogatast,elutazgatunk,de a haszon nuku) es keptelen a hetkoznapi problemakra valaszt adni.”
 • 7. kalkutta 2011. január 21. 23:40
  „Jozkó, wazze. Nem nagyon érted te ezeket.”
 • 6. frakk 2011. január 21. 20:33
  „4 . jozko: majd egyszer személyesen elárulom neked ide miért nem írok. Mindennek oka van. :))”
 • 5. achilleus 2011. január 21. 18:16
  „"Egy új fehérje struktúrájának feltérképezéséért pedig Nobel-díjat is szoktak adni"
  Persze azért nem mindegy, hogy milyen az a fehérje.

  Legutóbb zölden fluoreszkált:
  http://www.origo.hu/tudomany/20081008-kemiai-nobeldij-2008-gfp-zoldesen-fluoreszkalo-feherje.html
  Korábban fehérjékért vagy azzokkal kapcsolatba hozható kutatásokért kaptak KÉMIAI Nobel díjat:
  http://szerves.chem.elte.hu/oktatas/ea/biologiaikemia_feherjeterszerkezet.pdf
  (legelső dián összefoglalva)”
 • 4. jozko 2011. január 21. 17:33
  „Hogy hogy még nem cseszegettétek Frakkot!

  Szinte hiányzik egy kis lézerotika...”
 • 3. cyt 2011. január 21. 15:57
  „Remek! Máris lehet az egyetemi képzést az újonnan jelentkező igányekhez igazítani.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölöslegesen ugrottak egymásnak az autósok és a bicajosok

Újra megszemléltük a Kálvária sugárutat és kiderült, majdnem mindenkinek igaza van. Egy kerékpáros még azt is megmutatta, miért kell az úton tekerni. Tovább olvasom