Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Örök álom az urnában

„Kis kedvencek", vagyis lakásokban és a ház körül kedvtelésből tartott, majd elhullott apró állatok mobil hamvasztását és kegyeleti urnába helyezését vállalja két szegedi fiatalember. Szolgáltatásukat nemrég indították útjára. Az elpusztult házi kedvenc hamvait kerámiából készített urnában őrizheti tovább a szerető gazdi.

Aki nem tudja kertjében eltemetni háziállatát, kérhet mobil urnás szolgáltatást is. Fotó: Karnok Csaba
– Édesanyámnak volt egy kutyája. Miután mi, gyerekek elköltöztünk otthonról, ez a hűséges eb maradt az egyetlen társa. Mikor a kutya elpusztult, kertes ház híján – nem volt mit tenni –, egy kukában helyeztem örök nyugalomra. Anyukám másnap reggel sírva hívott fel, mennyire rossz érzés volt elsétálnia a kiskutya „temetője" mellett – mesélte Balogh Csaba azt a három évvel ezelőtti történetet, aminek hatására elkezdett azon gondolkodni, milyen megoldást lehetne találni a kis kedvencek elpusztulása után az azokra való méltó megemlékezésre.

– Nagy-Britanniában és Amerikában régóta működik az urnás kisállathamvasztás, amivel először az internet segítségével ismerkedtem meg. Ráakadtunk egy brit cégre is, amelyik hamvasztógépek gyártásával foglalkozik. Az égetőkemence megrendeléséig azonban hosszú utat kellett bejárnunk: az állategészségügyön át az ÁNTSZ-en keresztül a hulladékgazdálkodásig minden létező engedélyt be kellett szereznünk – mondta Balogh Csaba. A mobil hamvasztót végül egy tehergépkocsi hátuljában szerelték fel. Az elpusztult kiskedvencért vagy ők mennek ki, vagy a gazdi szállíthatja a hamvasztás helyszínére. A hamvasztás nagyjából másfél, két óráig tart.

A vállalkozásnak Balogh Csaba szerint nincs párja az országban. Mivel szolgáltatásuk csak néhány hete üzemel, mindössze a próbahamvasztáson vannak túl. Az eredménnyel maximálisan elégedettek voltak: a számítógépes programmal működő, kellő hőmérsékletre felhevített kemencéből a levegőbe csak veszélytelen füstök és gázok kerültek. – Ha egy kutyával, macskával évekig együtt él valaki, annak ez az állat többet jelent annál, minthogy halála után kukába dobja vagy a töltés aljában temesse el – vélekedett a fiatalember.

Hogy mennyire komolyan gondolja az egészet, elég ránézni az urnákra. A fekete- és vöröskerámiából készült „nyughelyeket" egy szentesi iparművész, Bors Károly készítette el. A kínálatból ki-ki megtalálhatja a megfelelőnek tartott darabot: van macskafej alakú, macskatestű, kutyacsonttal díszített, de egyszerű virágmotívumokkal készített kerámia is.

– Több barátom állateledelboltban dolgozik. Mivel sok embernek a kutya vagy a macska jelenti a családot, minden jóval ellátják őket. Beszéltem ebtenyésztőkkel is, akik szintén láttak fantáziát a vállalkozásban – beszélt a társadalmi igényekről a férfi.

A hamvasztás költségeiről annyit mondott, nem kerül többe, mint amennyit egy-két hónapban költött kedvencére a gazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizitdíj: a szakma úgy gondolja, csak baj lesz vele

Több bajt okoz majd, mint amennyi hasznot hoz – ez a szakemberek egyöntetű véleménye a… Tovább olvasom