Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Örökségvédelem, valamint mindennapos testnevelés

Lokálpatriótaként állította össze programját Dlusztus Imre (képünkön), a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület polgármesterjelöltje. Városvezetői arcát a lapunk szombati számában megjelent interjúban megmutatta, most a kultúra és a sport szócikkben összefoglalható ötleteit villantja föl.
Kultúra és örökségvédelem nála összefügg – rögzíti kiindulópontját Dlusztus Imre. Polgármesterjelölti programjában is fölveti: kiadványsorozatok segíthetnék, hogy a gyerekek megérezzék és megtanulják a szegedi kultúra lényegét. A három sorozat címe: Szeged irodalomtörténeti emlékhelyei, Szeged művészettörténeti emlékhelyei, Szeged tudománytörténeti emlékhelyei. Az e témakörhöz tartozó köteteket lapozgatva és olvasva már az általános iskolások megtanulhatnák, hol is élnek – véli a jelölt, aki szerint a lokálpatrióta, nemzeti nevelés ma hiányzik az oktatásból.

Hasonló célból A Szeged a legirodalmibb magyar város című könyvsorozatban pedig Dugonics Andrástól Baka Istvánig a legfontosabb szerzők legfontosabb műveit; illetve a Szegeden élt jelentős szerzőknek (például Gárdonyi, József Attila, Radnóti) a városhoz kötődő műveit ki kell adni. Ezt – az ötletgazda szerint – a városban működő nagyvállalatok támogathatnák, a szülők pedig megvásárolhatnák az otthoni könyvtáruk számára.

Alsóváros két emlékházat kapna: az ottani napsugaras házak egyikében Bálint Sándor-emlékház, a másikban élő paprikamúzeum és kockás abroszú étterem lehetne.

Az iskola a sport terén is kulcsfontosságú: a mindennapi testnevelést bevezetni az önkormányzat joga – rögzíti kiindulópontját Dlusztus. Ezt olyan meghökkentő adatok ismeretében szorgalmazza, mely szerint az alsósok 4, a felső tagozatosok 6 százaléka sportol rendszeresen. Ez egészségügyi katasztrófához vezet. Márpedig az egészségügyi prevenció fő eszköze a testmozgás feltételeinek megteremtése – az iskolában és a felnőttek körében egyaránt. Ezért a városrészi szabadidőparkokat – létrehozásuk után – az iskolák számára is hozzáférhetővé tenné a jelölt.

Képviselőjelöltek fóruma

Lakossági fórumot rendez a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület Szegeden. Bartók Csabával, Apró Juhász Jánossal és Bódi Józseffel ma találkozhatnak az érdeklődők. Az 1. számú választókörzet lakóit ma este 6 órától várják fórumra az Eötvös József Gimnáziumban. A 7. választókörzet szavazói szintén ma este 6 órától a Csonka János Gimnáziumban beszélgethetnek az egyesület jelöltjeivel. A 12. számú választókörzetben délután 5 órától a béketelepi Oázis vendéglőbe várják az érdeklődőket. A fórumokon részt vesz Dlusztus Imre polgármesterjelölt is.

Az élsport irányába tett első lépésként pedig létrehozná a városi sportiskolai hálózatot. Ez az adott iskolában a legszínvonalasabban művelt sportágakból külön sportosztályok indítását jelentené. Dlusztus célja az, hogy középiskolában (a Széchenyiben és a Deákban) egy évfolyamon akár két-három sportosztály is működhessen, miközben kollégiumi ellátásban részesülnének a városon kívülről érkezett diákok. Szerinte mindez csak szervezés kérdése, a pénzt a fejkvótán keresztül állam adja.
Hasonlóképpen, vagyis pluszpénz igénylése nélkül a városi sportigazgatóság működtethetné a városrészi szabadidőparkokat – véli Dlusztus, aki társadalmi összefogással, szponzorok bevonásával, az ott élők társadalmi munkájával hozná létre ezeket a sportcentrumokat. Az állagmegóvás a területfelelősökre, a városrészi rendőrségre hárulna. Mindez mutatja: minden mindennel összefügg Dlusztus programjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári… Tovább olvasom