Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Örömvándorlás Kőszegtől Semmeringig

Hazai pénztárcának is megfizethető áron kínál egy hét kellemes időtöltést, hegyeken, erdőn, mezőn át való barangolást az Alpannónia „határtalan túrázás" ajánlata. A vándorok 104 kilométert tehetnek meg gyalogszerrel Kőszegtől Semmeringig.
A Peiso Communiació sajtóutat szervezett a magyarországi szerkesztőségek számára. Az Örömvándor – Alpannónia túraútvonalat munkatársunk is végigjárhatta. A 104 kilométeres turistaútvonalat még tavaly jelölték ki, az igazi szezonra így idéntől számítanak. Az Alpannónia Kőszegről indul, majd a vándorok hat nap múlva Semmerigbe érkeznek meg. Az utat napi 15–20 kilométeres szakaszokra osztották fel, így bárki kényelmesen végigbarangolhatja az Alpok lankáit. A múzeumokban, valamint az útvonal mellett magyar nyelvű információs táblákat is elhelyeztek.

Árak

Az árak a hazai pénztárcának is megfizethetők, a szálláshelyek 20–30 euró körül mozognak éjszakánként. Ebben már benne van, hogy a szállásadók a következő napi állomásra átszállítják a csomagokat, továbbá azokért, akik eltévedtek vagy elfáradtak, ugyancsak térítésmentesen értük mennek. Sőt ha ránk szakad az eső, a házigazda gumicsizmát és vízhatlan ruhát is ad. Az igazi falusi hangulatú vendégházak egyszerűek, éppen ezért nem drágák. Az ebéd menüvel is kérhető 5–10 eurós áron. A hatnapos túra mindent összeszámolva személyenként 60–70 ezer forintból kihozható.

A bevezető után kezdjük el a túrát! A kőszegi Írottkő melletti Bechtold István Természetvédelmi Központ az indulási pont. Innen vághatunk neki az Alpoknak. Első napunk az oberkolhstätteni szénégetőnél ér véget. Másnap innen indulunk tovább Bernsteinbe. A településen bányásszák az úgynevezett édelszerpentint, vagy más néven nemes szerpentint. A zöldes, átlátszó kőzetből helybeli mester készít használati tárgyakat, amelyeket a Fő téren lévő boltban meg is vásárolhatunk. Az üzlettől pár méterre található a Sziklamúzeum, ahol többnyelvű elektronikus oszlopok segítségével mutatják be a szerpentin bányászatát. A harmadik napi útvonal Berstein mentén halad. A formájáról kuglófnak elnevezett kilátóról jó időben ellátunk Sopronig, kirajzolódik a Fertő tó körvonala, majd megfordulva hihetetlennek tűnik, de igaz, hogy Szlovénia tűnik fel a látóhatáron. Rövid kitérőt téve jutunk el a kienbergi boszorkány éléskamrájába.

Túrán félidejében az Életvíz patak mentén haladunk. Ezen a szakaszon kis időre elhagyjuk az erdőt és aszfaltos úton barangolunk tovább. Áthaladunk az A2-es autópálya felett, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tájra.

Jó tudni

Semmeringről menetrendszerűen közlekednek személyvonatok Bécsújhelyre (Wiener Neustadt). Innen átszállással juthatunk el Sopronba, valamint Budapestre. Fontos: a hazautat egyénileg kell megszervezni, az internetes honlap jelenleg német nyelvű, de az üzemeltetők dolgoznak azon, hogy magyarul is megjelenjenek az információk. Érdeklődni a www.suedburgenland.info, a www.wieneralpen.at, valamint a www.joglland-waldheimat.at oldalakon lehet.

Lassan véget ér a túránk, ám a legizgalmasabb részek ezután következnek. Az utolsó előtti napon érjük el vándorutunk legmagasabb pontját, az 1743 méteres Hocheschselt. Az alpesi legelők ölében működik egy igazi Hütte (hegyi kunyhó). A megfáradt vándort forró rumos teával, valamint hamisítatlan császármorzsával várják. A kis lak télen is nyitva tart, ilyenkor a pincében kialakított szobákban kaphat menedéket az eltévedt vagy bajba jutott vándor. Ez a szakasz nagy odafigyelést igényel, hiszen a semmiből semmi perc alatt olyan köd kerekedik, hogy az ember szó szerint nem látja a saját orrát. Pánikra nincs ok, hiszen ha szerencsénk van, a köd olyan gyorsan felszáll, mint ahogyan jött.
Ellenkező esetben jó szolgálatot tehet a zsebben lapuló kisüveg: túl azon, hogy megnyugtat, felfrissíti a nagy hidegben az embert...

Semmering, végállomás. A 20 Schilling Kilátóról páratlan rálátás nyílik a viaduktokon, alagutakon átvezető vasútvonalra. Ha szerencsénk van és tiszta az idő, az erdőben állatokat is megpillanthatunk. A túránk véget ért. Könnyed levezetést kínál tavasztól őszig a semmeringi sípálya mellett kialakított bikepark. Itt kísérő mellett átalakított rollerokon száguldhatunk le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Muki édesanyja

Információink szerint nem jelenik meg a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt… Tovább olvasom