Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Orosz közösség működik Szegeden

A Szegeden élő oroszok őrzik hagyományaikat, egyesületük van és rendszeresen kulturális összejöveteleket szerveznek. Az orosz nemzetiségűek nagyobb része úgy került Szegedre, hogy az előző rendszerben ösztöndíjjal kint tanult magyar egyetemistákkal kötötték össze életüket, majd követték párjukat Magyarországra.
Ortodox szertartás. Fotó: MTI
Az orosz nemzetiségűek nagyobb része úgy került Szegedre, hogy az előző rendszerben ösztöndíjjal kint tanult magyar egyetemistákkal kötötték össze életüket, majd követték párjukat Magyarországra. Az itt „ideiglenesen" állomásozó orosz katonák között is volt, aki Magyarországon alapított családot, és már nem költözött vissza. Mások munkavállalási szándékkal telepedtek le, bár a magyar állampolgárság megszerzéséhez komoly feltételeknek kellett eleget tenniük.

Ortodox esküvő

Tolmacsov Péter már Magyarországon született, és szabadidejében magyar néptáncot is oktat. – Soha nem tagadtam le, és büszke is vagyok az orosz származásomra. Annak ellenére, hogy több idősebb emberben a vad megszálló szovjet képe ugrik be, amikor megtudja, hogy orosz vagyok, ráadásul ortodox keresztény vallású – mondja az MTA reakció-
kinetikai kutatócsoportjának PhD-ösztöndíjasa. – Nagypapám, akinek családjával együtt el kellet menekülnie Oroszországból a sztálini diktatúra elől, ortodox pap volt. Így érthető, hogy én is ezt a vallást követem. Az esküvőm is ortodox szertartás szerint zajlott. A menyegzőn, amely archaikusabb és hosszabb, mint a katolikus esküvők, a vőlegény és a menyasszony fejére is koronát helyeznek – megkoszorúztatik az ifjú pár. Húsvétkor és karácsonykor jellegzetes orosz ételeket fogyasztunk. Például kulicsot, ami egy kerek formára sütött kalács, vagy vinyigrétet, amely egy jellegzetes orosz saláta.

Az egyesület

– A moszkvai zeneakadémián tanultam hárfaművésznek – meséli Natália Gorbunova, aki 12 éve él Magyarországon. – Az egyik magyar csoporttársam invitált meg Szegedre. Megtetszett a zenei élet és a város is lenyűgözött, így a családommal együtt áttelepültem. Jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekarban játszom, és gyakran hárfázom a Magyarországi Oroszok Csongrád Megyei Egyesületének rendezvényein is.
E
z a több mint tíz éve, Andrej Zavarzin vezetésével alakult, 30-40 tagot számláló egyesület rendszeresen szervez programot a szegedi oroszoknak és az orosz szakos hallgatóknak az Osztróvszky utcai nemzetiségek házában. – A saját kulturális és tudományos potenciálunkat használjuk fel – mondta Erdei Ilona, Andrej Zavarzin felesége, az SZTE Szláv Intézetének adjunktusa. – Az oroszok ugyanis nem tartoznak a történelmi kisebbségek közé, így semmilyen állami támogatást nem kapunk. Koncerteket, orosz nyelvű amatőr színházi előadásokat, gyerekfoglalkozásokat szervezünk és tradicionális orosz ételeket tálalunk.
Nyelv és kultúra

Nagy sikert aratott például az Alliance Francaise-zel közösen szervezett orosz–francia koncert, ahol a két ország klasszikus és kortárs műveit hallgathatta meg a közönség. Itt tartott előadást Lepahin Valerij, a Szláv Intézet egyetemi docense, aki ikonográfiai kutatásokat végez. Rendszeresen bemutatja orosz nyelvű darabjait a Zinaida Zicherman színésznő által vezetett színtársulat is.

Magyarországon – és Szegeden is – egyre többen érdeklődnek az orosz kultúra iránt. Ezt jól tükrözi, hogy pár év alatt több mint háromszorosára emelkedett az orosz szakos hallgatók száma a szegedi egyetemen, az orosz filmeket bemutató kurzusra pedig közel nyolcvanan jelentkeztek.


A vinyigrét receptje

Főzzük meg a céklát, a krumplit és a répát, majd keverjük össze felaprított sós hallal, csemege uborkával és zöldhagymával. Ízlés szerint adjunk hozzá kevés mustárt, napraforgó olajat, ecetet és sót.
Jó étvágyat! 


Buruzs Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom