Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Orosz rulett a csatornaparton

Beindult már az öntözési szezon. De korántsem öntöznek mindenütt, ahol szükség lenne rá – részint kényszerből, másrészt saját elhatározásból. Utóbbiaknak vagy beválik a számításuk, vagy nem.
A Maros áradása – mint írtunk is erről – megrongálta egy szivattyú zsilipjét. Máig nem lehet a szivattyút használni, így veszélybe jutott a makói határ egy része és Maroslele öntözővíz-ellátása. A területileg illetékes, hódmezővásárhelyi központú Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulatnak azonban mobil szivattyúk telepítésével sikerült megoldania a gondot. – A társulat ezekből s az egyéb, időjárási anomáliákból adódó pluszköltségei többmilliós forint nagyságrendűek – mondja Balla Iván ügyvezető igazgató.

Az idei öntözési szezon a belvíz miatt jó két hónappal később indult, mint átlagos években, és egyébként is a szokásoshoz képest kevesebben veszik igénybe a vízszolgáltatást. Sokan kényszerből nem öntöznek. Például mert a belvíz kipusztította a növényeket az adott területről – vagy pedig mert nem kapták meg a megrendelést olyan mennyiségű
Locsoláskörkép

Számos helyen kell öntözni a megyében – ott is, ahol nem is olyan régen még a belvíz volt az úr. A szentesi határba a szarvasi holtágból, illetve a Kurcából egyaránt érkezik az öntözővíz. A Makó környéki földekre részint a már említett mobil szivattyúk, részint az apátfalvi vízkivételi mű hozza a vizet – tudtuk meg Rátky Páltól, az Atikövizig vízgazdálkodási szakemberétől. A torontáli területen – Ferencszálláson s környékén – is öntöznek már, s nemrég Baks határában is szükség mutatkozott öntözésre – mondja Kádár Mihály, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat ügyvezetője. 
terményre, mint a korábbi években. Másoknak ugyan szüksége lenne vízre, s földjük ráadásul a csatornaparton helyezkedik el, mégsem öntöznek.

Abban bíznak, hogy még azelőtt újra csapadékossá válik az időjárás, mielőtt nagyon mélyre süllyed a talajvíz. De ez „orosz rulett": vagy bejön a számításuk, és akkor jól járnak, vagy nem jön be, és ekkor a kiesés nagyobb lesz, mint amennyi kiadást az öntözési költség jelentett volna.

A belvíz- és öntözővízhelyzet ellentmondásosságát az is jelzi: amikor még nem volt biztos, hogy mobil szivattyúkkal biztosítani lehet a vízmennyiséget, akkor a társulat a területén lévő belvíz csatornákba irányításával igyekezett fölkészülni a kellő vízmennyiség biztosítására – extrém helyzetekben tehát a belvíznek is lehet haszna. A belvíznél nagyobb károkat csak a belvízvédekezés okozott a mezőgazdaságból élőknek. Az ügyvezető igazgató mondja: az FVM még máig nem fizette ki a belvízvédekezés költségeit. Belvízvédekezésre érdekeltségi hozzájárulás címén kellett korábban összegeket befizetniük a gazdálkodóknak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határok félig leomlottak

Tegnap „akadálymentesítették" az átkelést Horgoson, vagyis az országhatár szerb oldalán. A már… Tovább olvasom