Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Őrrel védik ingatlanjaikat a rablóktól Marostő lakói

Szeged – Saját biztonsági embert fogadtak az újszegedi Marostő városrész lakói. Az elmúlt 2 évben 29 betörés történt, az itt élők rettegnek a sorozatos lopások, besurranások miatt. Már csak az összefogásban látják a megoldást.
Csütörtök délután érkeztünk a Demeter Ferenc utcai házhoz. Az elmúlt 5 év legdinamikusabban fejlődő újszegedi körzete, Marostő tolvajok, rablóbandák első számú célpontja lett. Az alacsony kerítések, a városszéli csendes kertváros vonzza a bűnözőket.

Az egyik marostői házban beszélgettünk Valastyán Jutkával és öt szomszédjával arról, mit tudnának tenni a megszaporodott lopások ellen. – Csak az összefogásban látom a megoldást, ezért is fogadtunk közösen egy embert, aki éjjel is figyeli házainkat – kezdte a krimibe illő történetet Jutka. – Múlt szombaton egy betörést is meghiúsítottunk, éjjel fél 2-kor értem haza, egy idegen motoszkált a szomszéd Olgáék udvarában: amint meglátta az autóm fényét átugrott a kerítésen, és elszaladt. Csak a szerencsének köszönhetjük, hogy nem rövidítették meg őket is. Olgáék elhatározták, tavasszal egy rottweilerrel erősítik meg a ház védelmét.

– Nálunk a riasztótól gondolták meg magukat a tolvajok – vette át a szót a másik szomszéd, Zsolt, de még így is több százezer forintos kárt okoztak a nyílászárók feszegetésével. – Ez egy tavaly novemberi délutánon, 5 órakor történt; pontosan emlékszem, a telefonom jelezte a betörést. Az a szomorú, ha a gyerek otthon van, akkor akár össze is futhatott volna a tolvajjal.

Járőr az utcában - jobb félni. Fotó: Segesvári Csaba
Járőr az utcában - jobb félni.
Fotó: Segesvári Csaba

A rendőrség álláspontja

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a statisztikák szerint ugyan Marostőn az elmúlt évben csökkent az elkövetett bűncselekmények száma, ezzel párhuzamosan pedig – az SZTE által végzett kutatás szerint – emelkedett a lakók biztonságérzete, de tisztában vannak azzal, hogy a rendőrségnek bőven van még tennivalója. A korábbi eggyel szemben három körzeti megbízott teljesít szolgálatot, akik a polgárőrséggel együtt igyekeznek optimalizálni a közterületi jelenlétet. A rendőrség üdvözli a lakók törekvését környezetük biztonságosabbá tételéért.

Andreához – aki szintén nem szerette volna, ha teljes nevét leírjuk – idén január 29-én, hajnalban a bejárati ajtó melletti ablak felfúrásával törtek be. – Pénzt vittek el az előszobában lévő táskából, miközben aludtunk –mondta feldúltan. – Az üres tárcát pedig visszarakták, mintha mi sem történt volna – tette hozzá keserűen.

Az összegyűlt szomszédok elmesélték: a banda az apróbb, könnyen értékesíthető tárgyakat keresi.

A legtöbben már távfelügyeletes riasztót is telepíttettek, ennek ellenére rettegnek, mert nem szeretnének éjjel összefutni egy betörővel. Sajnos a közöny a legnagyobb segítője a bűnözőknek, a lakók eddig nem figyeltek egymásra. A rendőrség a polgárőrséggel együtt rendszeresen járőrözik a területen, ennek ellenére folytatódnak a lopások.

– Nem lehet minden sarokra rendőrt állítani, ezzel tisztában vagyunk – ismerte el Zsolt –, de valamit mégis tenni kell. Nem válhat mini Chicagóvá ez az egyébként barátságos környék. Arra is gondoltunk, hogy sorompóval zárnánk le az utcákat, de erre nincs lehetőség. Szeretnénk, ha a térfigyelő rendszer kiépülne, az elriaszthatná a környéken portyázókat. Amíg nem születik meg a végleges megoldás, egy biztonsági céggel és a szomszédokkal szövetkezve figyelőszolgálatot szervezünk – osztja meg velünk terveit Zsolt.

Nem a mikulás volt. Hiába tűnik úgy, bemászik az ablakon. Fotó: Segesvári Csaba
Nem a mikulás volt. Fotó: Segesvári Csaba

Megkerestük Farkasné Pocsai Blankát, Marostő önkormányzati képviselőjét, aki elmondta, ő is ismeri a problémát. – Tavaly nyáron rögtönzött lakógyűlést tartottunk a Vércse utcában, ahová meghívtuk a polgárőrség és az újszegedi rendőrőrs képviselőit. Megígérték, sűríteni fogják az éjszakai őrjáratokat. Ősszel újra egyeztettem a rendőrséggel – szórólapon tájékoztattuk a lakosságot, milyen óvintézkedéseket tehetnek. A városi közgyűlésen szóba került a térfigyelő rendszer kiépítése: pályázati forrás kérdése, mikor kezdhetik a telepítést. Jelenleg is zárt a lakópark, virágládákkal egyirányúsították az utcákat, a sorompó csak ellenszenvet szülne – joggal kérhetnék a városrész többi lakói, őket is zárják el a külvilágtól – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. Virtuozo 2010. február 09. 11:17
  „41. hozzászólás csiperke73 2010.02.05. 21:29

  84. hozzászólás ferike75 2010.02.07. 22:27

  Egészen véletlenül tudom, hogy az egyik nagyon sikeres szegedi kajak/kenu versenyzőnk, továbbá országunk egyik legsikeresebb sakkozója is a marostői lakóparkban épített házat. Ők is csalással, lopással, hazudozással keresték meg vajon a rávalót?

  Szánalmas az irigységetek.”
 • 84. pil09 2010. február 08. 07:57
  „Hát,ha erre válaszolnék,olyan lennék,mint te.”
 • 83. ferike75 2010. február 07. 22:27
  „PIL09 ezt te sem gondolod komolyan,hogy emberek ilyen penzeket ketkezi munkaval feltudnak halmozni.ez vicc,TISZTELET A KIVETELNEK.az a felhaborito,hogy a RENDSZER meg ehez aszisztal,sajnos a gyerekeik a kovetkezo TOLVAJ ,KORRUPT nemzedek lesz,ezekkel nemtudok eggyutterezni.”
 • 82. pil09 2010. február 07. 19:50
  „Emberek az irígységetek felháborító!

  Akik ott laknak,és esetleg tellett nekik egy házra,nem attól lett,mert utálták a gazdagokat,hanem példát vettek tőlük,hogyan érjék el ők is.
  Itt most nem az a kérdés,hogy miből lett nekik,hanem az hogyan tudnánk segíteni.Nekik is vannak gyerekeik akiket féltenek,erre nem gondoltok?Hová lett ma az együttérzés?”
 • 81. k.elvis 2010. február 07. 18:33
  „ferike,nyugodj meg te is sorra fogsz kerülni.Kormányunk a népre szabadította a bűnözést,nagyon szerencsés aki megússza.”
 • 80. ferike75 2010. február 07. 15:07
  „nem sajnalom oket a TOLVAJOKAT is meg lehet lopni.”
 • 79. csiperke73 2010. február 07. 09:27
  „80. hozzászólás dev66 2010.02.07. 09:02

  Egy a lényeg:
  Kétkezi munkából nem lehet meggazdagodni, és nem is lehetett a közelmúltban sem.
  Kivéve ha valaki a szellemi tőkéjét el tudta adni ( Na ez nagyon kevés ember),
  vagy külföldön dolgozott meg érte ahol köztudottan többet fizetnek alantas munkákért is.
  Lottónyertes (egyet sem ismerek)
  A gazdagság alapja általában a másik ember kizsákmányolásán alapszik, és mindegy milyen módon!
  Aztán van még a tipikus hülye aki xarráadósítja magát hitelekkel ,csak hogy az ismerősök szemébe
  csillantson.

  Akkor most itt miről beszélünk?
  Miről vitázunk?

  A CSLH az CSLH és nincsen mellébeszélés !”
 • 78. dev66 2010. február 07. 09:02
  „Kedves Mike 3. Gratulálok Neked, hogy bérből és fizetésből ilyen sokra vitted. Képzeld, én is és férjem is keményen dolgozunk, mégis a családi ház örök álom marad. Szoktunk ezen a káder dűlő részen ( marostői rész) sétálni a férjemmel, és meg is jegyezte a múltkor: látod, drágám futja annak ilyen házra , aki nem issza el az árát... Bocsánat, senkit nem akartam sértegetni,biztos mindenki becsületes adófizető.”
 • 77. koxos 2010. február 06. 21:19
  „az egész negyed hitelből van”
 • 76. soligor 2010. február 06. 20:59
  „37! nem a kálmánné?”
 • 75. bambinaXX 2010. február 06. 18:59
  „SP! Sztem jól látod!

  cid: és ez: "aki tudja csinálja, aki nem:tanítja"”
 • 74. CID 2010. február 06. 18:06
  „Neked mi bajod az értelmiségiekkel? érzem, van vmi.. :)

  Az értelmiséggel semmi, viszont akik hangoztatják, és csak szeretnének azok lenni. annál inkább :)

  Van az a régi mondás, ha ilyen rosszul tanulsz, elküldelek tanárnak :) Bár tényleg OFF.

  Te említetted az értelmiséget, már bocs.”
 • 73. flexsnake 2010. február 06. 18:01
  „Távsec védi? :D Gratulálok hozzá :D Nem kellene valami komolyabb csapat oda?”
 • 72. SP 2010. február 06. 17:45
  „30 millás házhoz legalább 60 milla adózott jövedelem kell.
  Ha még + hozzászámolom:
  a kaja, pia, nő, divatcikkek, lakberendezési és háztartási gépek eszközök, gyerek és iskoláztatás esetleg több gyerek, fűtés, világítás, víz, kocsi és járulékos költséget, kutya eledel és orvosi ellátás, nyaralások és egyéb ünnepek mint karácsony, húsvét, név és szülinap, akkor az eredmény:
  -50, -100 milla az eltérés
  Azaz honnan termett az ötven-száz milla többlet?
  Több kellett mint a proli bére, fizetése. :) :) :)
  APEH hogy kalkulál elszámoltatáskor?”
 • 71. Mathiasking 2010. február 06. 17:30
  „Anno: Komócsin dűlő volt a beceneve a Traktor utcának. A városi Tanács és a MSZMP funkcionáriusai építettek először. Sipos elvtárs (DÉLÉP vezérigazgatója) intézte a kommunista szombatokon dolgozókat és beépítendő anyagot, fuvart. Nekem nagyon visszatetsző a dolog, de megértem az ott lakókat is. Milyen pénzekből is lett építve? Ma már senki sem firtatja a akkori telkek elosztását és a rájuk épült ingatlanok értékét. Nem véletlen, hogy a lobbizás azért ment elsősorban, hogy belterületté nyilvánítsák és közművesítsék. Most ugyan ez a tendencia folyik Kkdorozsmán, a Subasán és a fürdőnél.”
 • 70. bambinaXX 2010. február 06. 17:04
  „cid! bár ez már távol van a cikk témájától, de: szerinted aki tanár akar lenni, mert gyerekeket szeretne tanítani, ehhez érez hivatástudatot(és nem mert vonzó a nyáriszünet), az gondolja meg magát és legyen inkább kétkezi?? (arról persze honnan tudnál, hogy ők épp ismerik azt is)
  Hagy´ döntse már el mindenki, hogy mit dolgozik. Amíg becsületesen teszi. A polémia pont ezen apropó miatt volt. (marostő-luxuskörnyék-betörések-úgykellnekik, biztos LCsH..)

  Neked mi bajod az értelmiségiekkel? érzem, van vmi.. :)”
 • 69. CID 2010. február 06. 16:45
  „70. hozzászólás bambinaXX 2010.02.06. 16:19

  68! gratulálok! értelmiségi szüleim most próbálnak panelból kijutni.. autójuk nincs. és egész életükben dolgoztak, adóztak becsületesen.
  üdv: tanárlánya

  Csak ezt az értelmiségit ne írtad volna bele. Igazándiból nem értem, nyilván te, ők meg a kétkezi munkát nem ismered/ismerik.”
 • 68. bambinaXX 2010. február 06. 16:19
  „68! gratulálok! értelmiségi szüleim most próbálnak panelból kijutni.. autójuk nincs. és egész életükben dolgoztak, adóztak becsületesen.
  üdv: tanárlánya

  69! cumani - ez nem volt szép.. Viszont nagy igazság van benne.”
 • 67. cumania 2010. február 06. 15:14
  „Nagyon elcsúsztak az értékek! Sokan feláldozzák az egész életüket, hogy legyen egy ilyen házuk... Most meg félnek, mire jó? Lehet, nem is éltek, güriztek, aztán meg jönnek a röhögő örökösök. Ennyi!”
 • 66. SzMgabi 2010. február 06. 14:53
  „bambinaXX
  (mert a szüleik segítették őket, vagy jó mhelyen helyezkedtek el, jó pozícióban, hitelt vettek fel, stb.) - csakhogy egy átlagember úgy gondolja, h ők (ti) vannak kevesebben...
  Igen , én 52 éves koromra értem el, hogy itt élhessek. Mindenféle külső segítség nélkül. Illetve a 4 kezünk segített hozzá.
  Csak itt a közvetlen környezetemben, 8 házban laknak 60 év körüliek, akik életük munkájával teremtették meg azt ami van. Ja és mellesleg egy 10 éves Berlingonk van !”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nuncsakuval lépte át a határt egy férfi Röszkén

A távol-keleti harcművészetben nuncsakunak nevezett láncos bottal és több más, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel az autójában akart átkelni a határon egy férfi. Tovább olvasom