Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Orrfacsaró: valami bűzlik Szegeden és környékén

Szeged - Szerda reggeltől a kora délutáni órákig olyan büdös volt Szegeden és környékén, mintha bűzbombát dobtak volna a városra. Mindenki találgat.

Szegeden szinte minden városrészben jól érzékelhető volt az orrfacsaró szag. A járókelők jobb híján találgattak: állattetemeket szálították át a városon? Vagy valami miatt a csatornákból áramlik felfelé az elviselhetetlen bűz? Nagyüzem van a sertésfeldolgozóban, és a széljárás miatt terjed a büdös az egész városban?

Több olvasónk jelezte: ugyanezt a szagot kedden Hódmezővásárhelyen lehetett érezni. A jellemzésére azt mondták: különbözik az úgynevezett disznószagtól, sokkal inkább valami erjedt büdösségre emlékeztet a borzalmas szag.

A szag effektusok kettő körül szűntek meg.

„Szagértők" nem vagyunk, ezért megkérdeztük a szakhatóságokat. Az állategészségügy az állattartó telepeket vizsgálta, de nem találtak semmit. A környezetvédelmi felügyelőség a hulladéklerakókat nézte meg. Mivel Vásárhelyről is egymást érték a bejelentések, ellenőrizték az ottani ATEV hulladékmegsemmisítő részlegét is. Nem onnan fújt a szél. A hatóságok semmi nyomát nem találták a szag forrásának.

Van-e összefüggés a szegedi összefüggő csatornarendszer és a bűz között? – kérdezte olvasónk. A környezetvédelmi szakemberek szerint az erjedéshez elég lenne, ha ilyen száraz forró időben a csatornába öntene valaki 5 köbméter cefrét. A szennyvízhálózatot kezelő Szegedi Vízmű Zrt.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy rendszerük tegnapi ellenőrzésekor nem tapasztaltak rendellenességet.

Komposzt a földekre

Az állat-egészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági hatóság megyei igazgatójától, Szigeti Sándortól megtudtuk: az ATEV vásárhelyi telepéről komposztot szállítottak ki a Hódmezőgazda Zrt. és magánszemélyek földjeire. Ennek lehetett szaga a környéken, de nem Szeged felé terítették, hanem Vásárhely másik végén. Így hát Szegedre nem fújhatta át a szél a szagot a bejelentők által tapasztalt erősségben. A hatóság a kánikulára tekintettel leállíttatta a tápanyag további kijuttatását. A vizsgálat folytatódik.

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. Azonosító 2009. augusztus 04. 21:09
  „Itt valami bűzlik: hígtrágya-tárolónak tűnő objektum émelyítő szagától szenvednek a lakók

  [url=http://www.zalaihirlap.hu/fokusz/20090804_szloveniabol_hoztak__a_fold_gazdaja_rende.aspx]Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 04. 10:26, Szerző: Horváth-Balogh Attila[/url]

  Nagykanizsa-Korpavár (hba) - Nyitott hígtrágya-tárolónak tűnő objektum, pontosabban annak tartalma rontja a levegőt a városrész határában, a Principális-csatorna közvetlen közelében. A lakók úgy tudják: az ismeretlen anyagot egy szlovén gazda hordja a határba - odaátról.

  Bicsák Miklós, a településrész önkormányzati képviselője hívta fel figyelmünket a kedélyeket egy hónapja borzoló jelenségre. A korpavári bevezető út mellett kialakított, fóliával bélelt medence-forma tároló beazonosíthatatlan, émelyítő szagot árasztó tartalmából láthatóan nagy élvezettel lakmároznak a legyek. Mivel megesik, hogy a szél a lakott területek felé viszi a penetráns illatot, a képviselő az ÁNTSZ-hez fordult, melynek illetékesei a nagykanizsai polgármesteri hivatal közigazgatási osztályához továbbították az ügy iratait.

  - Itt idősek, gyerekek is laknak, talán nem kellene őket ezzel a szaggal irritálni - mondta Varga István, az egyik közelben lakó. - Az meg, hogy az út közvetlen közelében alakították ki, balesetveszélyes, mert mi lesz, ha valaki a sötétben beleszédeleg, vagy esetleg az errefelé játszadozó, kíváncsi gyerekek beleesnek?

  Bicsák Miklós szerint az is aggályos, hogy a tároló csak néhány méterre van a Principálistól. Hozzátette: hiába terítettek fóliát az aljára, ha az kilyukad, a szerves anyagok a csatorna vizébe jutnak.

  - Úgy gondolom, illett volna az itt élő embereket is megkérdezni - szögezte le a városatya. - Információim szerint egy szlovén gazda hordja ide a trágyát kamionokkal Szlovéniából, de a föld nem az övé, csak bérli.

  Bicsák Miklós azt is hozzáfűzte: nem a mezőgazdasági tevékenység ellen vannak, ám a fekália tárolására vonatkozó szabályokat mindenkinek be kell tartania. Ha nem sikerül megoldani az ügyet, hajlandóak demonstrálni is - mondta.

  Nos, mint megtudtuk, az anyag egy nemrég megnyílt szlovén biogázüzemből származik, melyet trágyázás céljából a föld tulajdonosa, Ország László rendelt meg. A gazda megkeresésünkre jelezte: az anyag a biogáz-termelés egyik mellékterméke, s kísérletképpen próbálják tápanyag-visszapótlásra használni. Meglepődött azon, hogy még nem terítették szét a szakemberek, s jelezte, intézkedik az ügyben.”
 • 135. SP 2009. augusztus 02. 22:21
  „Az Országos Szagkonferenciát talán a főgörény rosszul szervezhette, mert a helyi görényekre a konferencia kérdéskörei hatástalanok voltak.
  A szagforrások telepítői lehet, hogy 1 rakás sz.ért kapták a barna diplomájukat, mert már az állat is tudja, hogy oda nem sz.rok ahol eszem, meg ahol lakom.
  Mégis a sz.rbányát a város mellé telepítették, pedig nem mondhatnám, hogy sz.rul fizetik őket a sz.r munkájukért.
  Pedig megérdemelnék, hogy sz.rban kapják ezután a fizetésüket, és az ellátmányukat, és végre észbe kapnának, hacsak nem az agyuk helyett is nem fekália van.
  Arabok ez ügyben szerencsésebbek. Mellőzik a disznóhúst és így ez a probléma fel sem merülhet.”
 • 134. pmjelolt 2009. augusztus 02. 18:48
  „FLEX-FEKA,CSUKD BE A SZÁD! :p”
 • 133. Azonosító 2009. augusztus 02. 15:58
  „@131polgármesterjelölt: Az esőt a konferencia résztvevői is várják, lassan egy éve.

  "A szag, mint környezeti probléma" avagy "Országos Szagvédelmi Konferencia"
  http://preview.tinyurl.com/nu73mw

  A fenti témával foglalkozott részletesebben az idén [2008] októberben, Budapesten megrendezésre került "A szag mint környezeti probléma (Országos Szagvédelmi Konferencia)" országos szakmai konferencia az alábbi kérdéskörök megvitatásával:
  --- a szaghatás, mint az élhető környezet minőségét rontó tényező jellemzői, a zavaró szagterhelés élettani hatásai;
  --- a szagmérés szabványi, technikai hátterének bemutatása;
  --- a szaghatás mértékének számszerűsítése, a szagegység, a szaghatás objektív értékelése;
  --- a környezeti szagforrások azonosítása, a szag eredetével kapcsolatos vitás esetek kezelése;
  --- lakosságot zavaró fontosabb szagforrástípusok ismertetése, jellemző szagkibocsátásaik bemutatása;
  --- a zavaró környezeti szaghatással kapcsolatos jelenlegi környezetvédelmi jogi szabályozás bemutatása, a jogalkalmazás hatósági gyakorlata;
  --- a különböző szagkibocsátások csökkentésére leggyakrabban alkalmazott berendezések, technológiai megoldások bemutatása, az ezekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok;
  --- a szagvédelmi szempontok érvényesítése a környezeti hatásvizsgálatokban, szagvédel mi hatásterület meghatározása;
  --- a ,,szagaudit" alkalmazásának szerepe a környezetvédelmi vizsgálatokban.

  http://www.muszakilapok.hu/kornyezetvedelem/szag-mint-kornyezeti-problema”
 • 132. Azonosító 2009. augusztus 02. 15:18
  „@128SP: Az illetékesek szolgálati úton lehetnek orosz kölnit vásárolni nagy tételben.

  http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/kornyezettechnika/kornyezettechnika-2-6

  Szag és csökkentése

  A levegőtisztaság-védelem egyik speciális területe a légkörnek különböző szaganyagokkal, bűzös gázokkal történő szennyezése és az ez elleni védekezés. Az egyes légszennyező források szagkibocsátásával kapcsolatban szinte mindenkinek van valamilyen saját élménye. A lakott területhez túl közel vagy az uralkodó szélirány figyelembe vételének mellőzésével elhelyezett szagforrások (pl. vegyi, élelmiszeripari üzemek, állattartó telepek stb.) ezen sajátosságait a közelében lakók különösen jól ismerik.

  Ezt a problémát fokozhatja például az is, hogy a hazai mezőgazdaságban végbemenő szerkezetátalakulás eredményeképpen megjelenhetnek a lakott terület közvetlen közelében is olyan kis-és közepes gazdaságok, amelyek állattartással is foglalkoznak.

  A következőkben az egyes légszennyező források által kibocsátott szaganyagokról, ezek egészségügyi hatásairól, a szagkibocsátás méréséről, valamint a szagkibocsátás csökkentési lehetőségeiről lesz szó. ...”
 • 131. pmjelolt 2009. augusztus 01. 14:26
  „nincs esö -ez a baj.”
 • 130. Ildi81 2009. augusztus 01. 10:11
  „Móravároson megint nagyon büdös van. :s”
 • 129. SP 2009. augusztus 01. 10:08
  „Gyakorlatiasabb lenne a dolog, ha a köznyelvnek érthetően lenne definiálva az értéke.
  pl: 70 egységnyi lábszag,
  vagy 90 egységnyi pálpusztai,
  vagy 450 egységnyi nefürgyéle
  vagy 330 egységnyi piaszag, és bendő szag, babgáz,
  Ezt el tudja képzelni az átlagember.
  Lehetne kombinálni az adatokat és össze vonni:
  pl.
  közhasznú hölgy a kocsmából:
  adatai: 70 egység lábszag +450egységnyi nefürgyéle + 330 bendőszag.
  Ez egyenlő 850 egység.
  Megfelel, átkonvertálható B tűzveszélyességi fokozatnak.
  1000 egységtől közegészségügyi, katasztrófavédelmi beavatkozás szükséges.
  Át kell írni az EU, MSZ, DIN, ISO szabványokat.”
 • 128. SP 2009. augusztus 01. 09:41
  „127. hozzászólás Azonosító 2009.08.01. 00:08
  :) :) :)
  Köszönöm a kimerítő szagszerű hozzászólást, ezután szagértő leszek.
  Az illetékesek hozzá se tudnak szagolni?”
 • 127. Azonosító 2009. augusztus 01. 00:08
  „@124SP http://www.vituki.hu/files/buz_levego.pdf (2006-10-26) "... A légszennyezés mérésére rendelkezésre áll a 2002. december 6-án jóváhagyott (Magyarországon 2003. december 1-jén lépett érvénybe) európai - magyar szabvány MSZ-EN 13725:2003. A szabvány nem tartalmaz határértékeket, az irodalomban viszont olvashatunk ezek szükségességéről. Az alábbi táblázat az egyre intenzívebb szagérzetet és annak számokkal való megjelenítését mutatja, melyet természetesen tovább lehet finomítani.

  Olfaktometriával meghatározott szagegység = szagerősség
  5 alatt = igen gyenge
  5-10 = gyenge
  10-50 = kifejezett
  50-100 = erős
  100-500 = igen erős
  (A különböző szagkoncentrációkhoz tartozó szagerősség megjelölése svájci és német irodalmi források alapján)

  A felsorolt immisszióra vonatkozó értékek alapján egyenlőre csak ajánlás, hogy kifejezett szagerősség esetén már szükséges a környezetvédelmi beavatkozás, a technológia és a legjobb technika alkalmazásának szempontjából a bűzkibocsátás csökkentésének megoldása. Környezetünk megóvása, a bűzszennyezés megelőzése, megszüntetése céljából azonban szükséges lenne a hatósági határértékek megállapítása, illetve az egyértelmű jogszabályi állásfoglalás. ..."”
 • 126. Tina80 2009. július 31. 21:38
  „Basszus ezt már nem hiszem el! Nem hiszem el, hogy senki nem tud ez ellen tenni semmit. Teljesen normális,hogy még hazaérek Újszegedről Tarjánba végig kísér valami kegyetlen kutya sz@r szag. A villamoson is mindenki forgolódott,hogy vajon kiről jön.”
 • 125. kovinorbi 2009. július 31. 21:20
  „Azért ez vicces h egy ekkora állítólag színvonalas városban ilyen okádék szag van....tiszta gettó...
  És az is hogy senki nem tud semmit...a polgármester csipesszel jár az orrán????”
 • 124. SP 2009. július 31. 21:20
  „A BŰZNEK van fokozata, mértékegysége?. Mibe mérik? Óránként hányan hányták el magukat?
  A mértéke relatív, vagy abszolút?”
 • 123. kovinorbi 2009. július 31. 21:16
  „A Vasas Szent P. utcában is be kellett csukni az ablakokat, annyira undorító a SZAG...”
 • 122. SP 2009. július 31. 21:16
  „Szmogriadó már van.
  BŰZ riadó legyen. Bűztérkép, bűzelhárítás.stb.
  Akár merre mentem a városban mindig ott volt a bűz.
  Már a zoknimat is alaptalanul meggyanúsítottam.”
 • 121. Ildi81 2009. július 31. 21:10
  „Móravárosban is kegyetlen büdös van.”
 • 120. giy 2009. július 31. 21:00
  „Kb. fél órája olyan SZAG van itt a felső tisza part környékén, hogy a kaja kifordul a számból. Mintha a WC-n ülve enne az ember. 2009.07.31.20.56”
 • 119. haresz 2009. július 31. 20:47
  „Szőreg megint bűzlik!”
 • 118. DMagóg 2009. július 31. 09:37
  „Munka ez! Csak vannak, akik nem ismerik, és olyanok is, akiknek még a munka is büdös!”
 • 117. Mathiasking 2009. július 31. 09:22
  „Van egy politikai ötletem a bűz eredetére: Budapestről jön, miután a mondás is azt írja, hogy fejétől bűzlik a hal.
  Talán a kormánytól ered?”
136 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ínyencségek a Széchenyi téren

Szeged - Minőségi magyar termékek és készítőik mutatkoznak be augusztus 6. és 9. között a szegedi Széchenyi téren. Tovább olvasom