Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Országgyűlési képviselők négy keréken

Hat olyan közlekedési baleset is történt idén az országban, amelynek okozói vagy sérültjei politikusok voltak. Megkérdeztük a Csongrád megyei országgyűlési képviselőket vezetési szokásaikról. Kiderült, az SZDSZ ügyvivője, az országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke és Hódmezővásárhely polgármestere is részese volt már balesetnek.
Géczi József Alajos: A képviselőkkel történt balesetek száma nem kirívóan sok. Fotó: Frank Yvette
Lázár János szinte mindenhova gépkocsival jár. Hivatalos útjain sofőr, magánútjain ő maga ül a kormány mögé. – Bármikor, bárkivel történhet baleset. Hivatalos útjaim során szerencsére egyszer sem kerültem veszélyes helyzetbe – mondta a fideszes politikus. A hódmezővásárhelyi polgármester elmondása szerint havonta öt-hétezer kilométert tesz meg az utakon, ami átlagban napi kétszáz-, évente hetvenkétezer kilométert jelent. Kiszámoltuk: a honatya egy év alatt majdnem kétszer kocsikázza körbe a Földet az Egyenlítő mentén. Közlekedési balesete egyszer volt: tavaly decemberben egy kerékpárost ütött el Hódmezővásárhelyen. A hölgyet, aki agyrázkódást szenvedett, maga szállította be a helyi kórházba.

Szintén kórházba került, igaz, tizenöt évvel ezelőtt Sándor Klára. – A lélekjelenlétem mentett meg attól, hogy ne történjen nagyobb baj. Újszegeden, egy mellékutcából rohant bele egy kocsi az autómba, pedig nekem volt elsőbbségem. Mivel óvatos vezető vagyok, benéztem a kereszteződésbe, és amikor láttam, hogy a karambol elkerülhetetlen, még tudtam annyit gyorsítani, hogy csak a kocsim hátulját érje az ütközés. A bordáim így is eltörtek, és az orvosok szerint a második születésnapomat is akkor ünnepelhettem – idézte fel a történteket az SZDSZ ügyvivője, akiben maradandó lelki nyomokat mégsem hagyott a karambol. Bár a fővárosba – a pesti parkolás nehézségei miatt – vonattal jár, más városokban kocsival közlekedik. – Szinte mindig én vezetek. Nem ülök be olyasvalaki mellé, akinek nem ismerem a vezetési szokásait. Vezetés közben megpróbálok a másik fejével is gondolkodni – mondta el a politikus.

A legutóbbiak

Áprilisban Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal elnöke Mogyoródnál szenvedett súlyos balesetet. Utastársa a karambolban életét vesztette. Június közepén Pécs polgármesterét szállították életveszélyes sérülésekkel a pécsi klinikára. Toller László szolgálati autójával Tamási és Dombóvár között balesetezett. Sofőrje később belehalt sérüléseibe. Most szombaton Medgyasszay László ütött el előzés közben egy motorkerékpárost, aki azonnal meghalt.

– Ötször annyit autózik az ember, ha képviselő, mint akkor, ha nem lenne az – magyarázta Géczi József Alajos. Ő már csak tudja: a szocialista politikus a rendszerváltás óta tagja a parlamentnek. Mint a mentelmi bizottság elnöke elárulta, a képviselőkkel történt balesetek száma nem kirívóan sok. Szerinte a politikusok még óvatosabban is vezetnek az átlagnál, hiszen tudják, ha hibáznak, rengeteg támadásnak lesznek kitéve.

– A kocsit általában akkor választom, ha egy napon több programra is hivatalos vagyok. Van annyi rutinom, hogy tudjam, bizonyos fáradtsági szint elérése után sem kávé, sem energiaital nem segít. Ilyenkor keresek egy benzinkutat, ahol öt-tíz percre megpihenek. A zene, a csokoládé és a méz segít a regenerálódásban – magyarázta Géczi József, akinek kifejezetten a szegedi közlekedésről is van véleménye: az emberek eleve feltételezik egymásban az agressziót. – Nem hiszik el, hogy valaki udvariasságból beenged egy másik autóst például a körforgalomba. Ezt már többször is tapasztaltam, és az udvariasságomat az idegesség váltotta fel – mesélte.

Tizenhárom éve azonban egészen másfajta idegességet érzett: a a kecskeméti szélmalomnál próbált fékezni, de nem sikerült neki. – Egy autós lassított előttem, én is ráléptem a fékpedálra. A kocsim fékhibás volt, nem tudtam elkerülni a karambolt. Azóta tudom, másfél másodperc alatt az egész életét át tudja gondolni az ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszegedi bevásárlóközpont: új belváros?

Komoly versenytársat jelent a belvárosi üzletek számára, hogy Szegeden több befektető is… Tovább olvasom