Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Országon átívelő kenderbiznisz

A kender energiatartalma a jó minőségű barnaszénével vetekszik. Egy hektáron több mint tíz tonna kenderkóró teremhet – ennyit csak egy nagyobb vonatszerelvény képes elszállítani. Kiemelt jelentősége lehet tehát a kendernek az energianövények között. Együttműködésre készteti Szegedet, Algyőt, Sopront, Békést és Mezőtúrt.
Azt, hogy a kendernek nagy az energiatartalma, a szakemberek régóta tudják, de korábban a más irányú fölhasználás miatt szóba sem került, hogy energianövényként hasznosítsák. Most viszont, mikor a megújuló energiahordozókra terelődött a figyelem, annál inkább. Az algyői Agro-Hemp Kft. vezetője, György Antal – a magyar kenderfajták között az unióban legismertebb, a tiborszállási fajta tulajdonosa – elkezdte megszervezni energianövényként való megismertetését.

Telítetlen zsírsavak

A kender az egészséges táplálkozásban is szerepet kaphat: a benne lévő telítetlen zsírsavak egészségmegőrző szerepet tölthetnek be. Olajtartalma a mag több, mint 30 százaléka, és ebből 20-25 százalék ki is préselhető. György Antalék a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron kimondottan olaj-előállításra kezdtek el termeszteni kendert, mégpedig vegyszermentes módon, bioterületen. Az előállított kendermagolaj jövőre már piacra is találhat az unió nyugati országaiban.

Célja, hogy minél többen termesszenek kendert a dél-alföldi régióban. Ő maga – mintegy bemutatóképpen – el is kezdte három hektáron, Békés megyében. A vetőmagtermesztést és a növénnyel kapcsolatos különféle szükséges teendőket a szegedi Agromag Kft. végzi – és végezné a programba a példa nyomán bekapcsolódó más termelőknek is. A békési Optigép Kft. – mely szintén résztvevője az együttműködésnek – kendertüzelésre alkalmas kazánokat állít elő, a mindezekhez kellő tudományos hátteret pedig a soproni egyetem biztosítja.

A kenderkóró-biomassza hőerőművektől kezdve ipari üzemeken át üvegházak fűtésére egyaránt kitűnő. Mintha jó minőségű barnaszenet használna az ember, olyan, viszont annál sokkal környezetkímélőbb. Mert a kender elégetésekor csupán annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a növény életében beépített testébe – és „plusz" szén-dioxid-mennyiség nem, mint a szén elégetésekor – magyarázza a kezdeményezés elindítója. Ráadásul a kender elégetésekor nem kerülnek a levegőbe egyéb káros anyagok sem, amelyek a széntüzeléssel igen. És ami ugyancsak fontos: a kendertermesztés a mezőgazdaságban új munkalehetőségeket jelenthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom