Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Országos hálózattá bővül a szegedi internetes rádió

Egy éve indult el a szegedi radioe.hu, melynek hallgatottsága folyamatosan nő. Az internetes rádiót Paraguayban is hallgatják, legnépszerűbbek a beszélgetős műsoraik. A hamarosan hírportállal is jelentkező független médium hálózattá bővül: áprilisban megkezdi adását a pécsi és a pesti partnerstúdió is.
Elekes (Légy) Zsolt egyik vendégével beszélget. Fotó: Schmidt Andrea
Igazi klubhangulat fogadta a radioe.hu újszegedi stúdiójába belépő riportereket. A falakon színesre mázolt tojástartók – amit már a nyolcvanas években is hangszigetelésre használtak zenekari próbahelyeken –, a háttérben a rádió molinója, az asztalon három profi mikrofon, mögöttük az aktuális műsorvezető, Elekes „Légy" Zsolt és két vendége. Mivel az egy éve működő szegedi internetes rádió helyisége jelenleg tíz négyzetméter, óvatosan préseljük be magunkat, hogy ne zavarjuk meg az élő adást. Zsolt csak int: jöjjünk nyugodtan beljebb. Lekonferálja a vendégeket, és a keverőpulton rutinosan matatva zenét kezd adni.

Megérkezik Nagy Sándor, a rádió marketingigazgatója is, aki szabadkozik a kicsiny, de láthatóan lakályos helyiség miatt. Mint mondja, két hét múlva már nem a Hermann-kollégium földszintjéről, hanem a szomszédos Mórából adnak majd – az egész világnak. Az internetes rádiózás nagy előnye ugyanis, hogy nincs térben korlátozva: hallgatóik honlapjuk fórumán Angliából, az Egyesült Államokból, Paraguayból, Új-Zélandról üzentek nekik.

– Egyszer egy DJ-nk kevert élőben a stúdióban, és amikor szünetet tartott, Németországból rögtön írtak többen a fórumra: nehogy abbahagyja, mert nagyon tetszik nekik – kapcsolódik be a beszélgetésbe Kovács Gergely, a rádió ügyvezetője. Hozzáteszi: jelenleg öt különféle zenei stílus hallható egy időben a rádió különféle sávjain az underground technótól a dzsesszen át a rockig, ám beszélgetős műsoraik a legnépszerűbbek. Ezekben az egyetemi élettel, a fiatalokat érdeklő kérdésekkel, zenével, felsőoktatási hírekkel foglalkoznak. Hamarosan e-presso néven indul a rádióhoz kötődő országos hírportáljuk is, amelyen hasonló témákkal kapcsolatos híreket, tudósításokat, riportokat közölnek.

– Nem kértünk az egyetemtől támogatást, mert az a függetlenségünk rovására mehetett volna. Helyette saját és szponzori pénzekből működtetjük a Radio E-t – veszi vissza a szót Nagy Sándor. Hozzáteszi: húsz-huszonöt munkatársuk, DJ-jük, műsorvezetőjük mind lelkesedésből, ingyen dolgozik, ugyanis szeretik a szabad, fiatalos véleménynyilvánítást, amire itt módjuk nyílik.

Az „országos" jelző nem véletlen. Nagy Sándor elárulja, hogy már áprilistól bekapcsolódik a szegedi központú rádióhálózatba a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Kommunikációs Főiskola stúdiója is, amelyek délután négy és reggel nyolc között helyi adásokkal jelentkeznek. A délután négyig tartó sávban pedig a szegedi adást hallja majd mindenki a radioe.hu fősávján.

– Tárgyalások folynak a hálózatba való bekapcsolódásról a veszprémi, a debreceni és a miskolci egyetemmel, és a pesti műegyetemmel is, amelyek igen jól haladnak – mosolyodott el sokat sejtetően a vezető. Hozzátette: ha a dolgok jól alakulnak, ez lesz az első országos hálózatú, fiataloknak szóló rádió – aminek ráadásul végre nem fővárosi, hanem szegedi központja van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek jobbról és balról Szegeden

Szegeden a Fidesz a munkahelyteremtésre, az MSZP pedig az infrastruktúra fejlesztésre helyezi a… Tovább olvasom