Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Országos versenyt nyert a plázató élővilágával

Szeged - Szegedi diák nyerte meg az egyik legnevesebb biológiai tárgyú országos tehetségkutató tanulmányi versenyt. Vadász Anna elméleti tudása mellett saját készítésű természetfotóival is lenyűgözte a zsűrit. Előadásában a plázató élővilágát mutatta be, ahol több mint hatvan madárfajt figyeltek már meg.
36. alkalommal rendezték meg Mosonmagyaróváron a Kitaibel Pál középiskolai biológiai és környezetvédelmi tanulmányi verseny nemzetközi döntőjét, amelyen 9. és 10. évfolyamos diákok vehetnek részt országunkból és a határon túlról. A 10. évfolyamos gimnazisták között szegedi győzelem született: 44 versenyző közül a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja, Vadász Anna lett az első.

A tizenhat éves lány számára a növény- és állatfajok felismerése és latin megnevezése nem okozott különösebb problémát, hiszen négy éve foglalkozik természetfotózással, vagyis rengeteg fajt ismer testközelből. Az írásbeli feladatokhoz, amelyekhez szakcikkek ismeretére volt szükség, valamint kiselőadásának megtartásához viszont már kevésnek bizonyult a természetismeret, ezért külön foglalkozásokon vett részt: Fazekasné Gulyás Éva készítette fel.

Anna a szegedi plázató élővilágáról tartott versenyelőadást Urbanizálódó madárvilág címmel. Mondandóját saját fotóival illusztrálta.

A szegedi plázató élővilágát fényképezi a 16 éves radnótis diák. Fotó: DM/DV
A szegedi plázató élővilágát fényképezi a 16 éves radnótis diák.
Fotó: DM/DV

– Sokan nem gondolnák, de több tucat madárfaj él itt: legutóbb 63-at számoltak össze – mesélte a fiatal. – Az egykori téglagyári kubikgödörben alig néhány madár élt, ám amióta a bevásárlóközpont felépült a partján, és látogatói etetni kezdték őket, egyre több érkezik. Tollaikon halikrákat is hoztak, így ma már a hallal táplálkozó példányoknak is ideális hely. A ritka madarak közül a diáklány látott már jégmadarat, szárcsát, búbos vöcsököt, vízityúkot.

Csetepaté. Fotó: Vadász Anna
Csetepaté.
Fotó: Vadász Anna

– Rájöttem, miként tanulta el a szárcsa a dankasirály táplálékszerzési módszerét. A bedobott kenyérdarabot a szárcsa nem ette meg, sőt minden más madarat elzavart, mert rájött, hogy kenyérrel a halak is szívesen táplálkoznak, amelyek számára finom falatot jelentenek.
Anna rendszeresen jár a Fehér-tóra és az atkai holtágra is. Biológia szakos diákként még nem döntötte el biztosan, hol tanul tovább – most épp a fogorvoslás érdekli. Egyben azonban biztos: a fotózást semmiképpen nem hagyja abba. Jobb tanára pedig nem is lehetne, mint édesapja, Vadász Sándor, akitől a kezdetekben Máté Bence is tanult.

Megyei versenyeredmények

A tanulmányi versenyen a kilencedikes gimnazisták mezőnyében a radnótis Agud Angelika a 31., Dénes Martin pedig a 33. helyen végzett. A tizedikes gimnazisták mezőnyében a másik szegedi, Lőrincz Anna Kata, a Tömörkény-gimnázium tanulója a 16. helyen végzett. A szakközépiskolások versenyében csak a kilencedikesek között volt megyei: Litauszki Tibor az erdészeti szakközépiskolából a 7. lett.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. alfa258 2011. június 03. 11:09
  „Gratulálok ennek a nagyszerű fiatalnak! Örömmel tölt el ha ilyenekről is olvashat az ember, nem csak a bulizós betépett aranyifjakról. Valóban jó lenne látni a galériát a többi képeiről is. Sok szerencsét és boldogságot Annának az életben!”
 • 23. vári 2011. június 03. 11:05
  „Dodo

  "Amennyi pénzt látok a legtöbb kortársánál elbulizni, abból gyorsan ki lehetne spórolni a felszerelést. "

  Ezt azért kétlem. Milliós nagyságrendről van szó. Ehhez kell a szülő erőfeszítése.”
 • 22. Beroesz 2011. június 03. 10:16
  „A Szeged Plaza megérdemli, hogy " pláza-tóként" említsék ezt a rendbetett vizet.

  Nem a kereskedelmi központok vezetői találják ki, hogy mi legyen a földrajzi objektumok neve. A Búvár-tó legalább 100 éves, a pláza előtt már volt és még akkor is ott lesz, amikor a plázát már bedönti a verseny.

  A Délmagyar szegedi retró fórumában találsz néhány képet arról, hogy hogyan nézett ki a környék a tó felének betemetése és plázásítása előtt és hogyan néz ki ma. de hogy ne kelljen keresned, így elárulom Neked, hogy szinte ugyanígy. Ennyit a nagy rendrakásról... Előbb beleépítettek, aztán rendezkedtek egy kicsit.”
 • 21. Mike3 2011. június 03. 10:11
  „ez nagyon klassz! hatalmas gratula!

  a kedves pláza és városüzemeltetés pedig remélem, hogy nem engedi felfordulni nyáron a tó vizét, mint azt tették a zápor tóval”
 • 20. Dodo 2011. június 03. 08:52
  „3. Martynko 2011.06.02. 08:48!

  "Gratula, a felszerelessel konnyu jo fotokat kesziteni.. biztos nem a zsebpenzbol lett"

  Amennyi pénzt látok a legtöbb kortársánál elbulizni, abból gyorsan ki lehetne spórolni a felszerelést. Csak hát kinek mi a fontos!

  Gratulálok neki és így tovább. Sok sikert a fotózáshoz!”
 • 19. cat49 2011. június 03. 05:53
  „Gratulálunk Anna!! Már általános iskolás korában is sorra nyerte Anna a versenyeket akár fotózásról, akár egyéb tantárgyi versenyről volt szó. Édesapja okosan szereti, tanítja. Szerény, csendes és MINDIG MOSOLYGÓS lány Anna. A Fő fasoriba (Gregor) járt. Ezt a kislányt mindenki szerette, gyerekek, tanárok egyaránt!
  ...és az a profi gép a legkevesebb, amit ez a fiatal tehetség megkaphat ahhoz, hogy megmutathassa mindenki örömére, amit ő lát az életből! Ez nem az a gyermek, akin a nyelveteket kell köszörülni!
  Gratulálunk és örülünk neked Anna! Így tovább! Figyelünk rád!”
 • 18. vári 2011. június 02. 20:46
  „Nem gondolná az ember, hogy a Búvár tónak ilyen érdekes az élővilga.

  ,,A szegedi pláza-tavon törpegémeket fotóztam, beetettem a madarakat apró halakkal, és meglepetésemre nemcsak ők jöttek oda, de a halakat összeszedték a nádirigók is. Ezek a madarak alapvetően rovarevők, korábban soha nem láttam még őket halászni, de itt rendszeresen így etették a fiókákat."
  http://www.nlcafe.hu/ezvan/20110409/magyar_fiue_a_termeszetfotozas_oscar-dija/”
 • 17. jozko 2011. június 02. 19:29
  „A Szeged Plaza megérdemli, hogy " pláza-tóként" említsék ezt a rendbetett vizet.
  A hivatalos neve természetesen Búvár tó, de mintegy 5 éve a pláza vezetősége a Dzegedi Vadaspark és a
  Füvészkert szakmai tanácsaival "rendberakatta az addig igencsak elhanygolt tavat.

  Emlékszem erre, de 2006 májusában írt is róla a Délmagyar.

  Örölök a helyválasztásnak, mert a "klasszikus" víziparadicsomokban lalán "könnyebb" lencsevégre kapnszenzációnkat - viszont itt, közvetlenül a lakóhelyünk környékén meglátni és megmutatni ezt-
  művészi teljesítmény!

  Naná, hogy nem Pajtás géppel fényképezett!
  /Kb. 50 éve még azzal csináltam kisiskolásként fekete-fehér képeket a Budapesti Állatkertben!
  "Sajátkezűleg" laboráltuk az iskola fotószakkörében/

  Mégegyszer gratulálok!”
 • 16. vári 2011. június 02. 17:17
  „Beroesz

  Miért ne lenne? Nem tulajdonnévként használja, végig köznévként szerepel - plázató, vagyis "tó a Plaza mellett". Ettől még a _neve_ Búvár-tó.
  A magyarban semmi nem "tiltja" efféle ad hoc szóösszetételek létrehozását.”
 • 15. Beroesz 2011. június 02. 17:07
  „Kedves Tímár Kriszta!

  Sajnos a tények mellett a földrajzi nevek makacs dolgok, ajánlom figyelmébe a város térképét, amelyen a nevezett objektum Búvár-tó néven szerepel. Nincs olyan, hogy Plázató.”
 • 14. Wacky 2011. június 02. 15:49
  „Jó kis felszerelése van, milliós nagyságrendű így összevetve... az ha jól látom akkor az ott egy Canon 40D :)) jó kis masina :)

  Gyönyörű képet csinált a viadalról... Elismerésem... Nagyon nagy ismeret és kitartás kell ahhoz, hogy valaki tudja mikor hol kell lennie, és miként fotózza le az esemény, vagy a természet rejtett titkait:)) Gratulálok az eredményéhez, és remélem hallunk még felőle :))

  Ui.: Klassz téma kedves Timár Kriszta, remélem még sok hasonlót láthatunk itt az elkövetkezendőkben :)... és nem csak az élet árnyoldalairól olvashatunk kedves DM!”
 • 13. szpirigonzálesz 2011. június 02. 13:31
  „Bravó!
  -Azért a galériában szívesen elnézegettük volna Anna természetfotóit!:(-”
 • 12. queenmargareth 2011. június 02. 13:22
  „hahó, megjöttem, vége a nyugodt életnek:)
  Nagyon ügyes, okos és csak gratulálni tudok a diáklány eredményéhez.”
 • 11. vári 2011. június 02. 11:36
  „Martynko

  Mondjuk úgy, hogy (természetfotó, főleg madárfotó esetében) szükséges, de nem elégséges feltétel.”
 • 10. jozko 2011. június 02. 11:19
  „Gratulálok!
  Irigylem - nem szó szerint- azért a csodálatos képességéért, hogy a minket körülvevő világban olyan csodákat is
  meglát, ami mellett mi a legtöbben nap mint nap elmegyünk - anélkül, hogy észrevennénk!

  Ráadásul ahogyan ezt képes nekünk megmutatni!
  Biztos, hogy "nem csak a szemével" és nem csak a profi felszereléssel lát...
  Csodáűlatos dolog a tehetség, főleg ha fiatalon fény derül rá!

  A tehetségeket felkutatni, felkarolni és esélyt adni számukra, hogy általuk legyünk mi is többek-
  kiemelt feladata legyen a társadalomnak!

  Íme egy "bűvös Vadász", aki nem puskával, hanem kamerával "ejti el" a zsákmányt !

  Hajrá Radnóti!”
 • 9. TomTaylor 2011. június 02. 10:57
  „3. Martynko" Gratula, a felszerelessel konnyu jo fotokat kesziteni.. "

  A jó felszerelés azért nem minden, csak attól még nem csinálsz jó képeket!
  Sok kitartás, türelem és felkészültség is kell hozzá, ismerned kell az állatokat is!
  Persze azért nem árt egy "nagytele" is! :)))”
 • 8. mategabor 2011. június 02. 10:57
  „Kedves Anna!

  Teljes szívemből gratulálok! Bevallom meghatódtam a hír hallatán. Minden lehetőség előtted áll és ismerve az eddigi munkáidat, jó úton haladsz! Elismerésem tanáraidnak és szüleidnek is.

  Martynko;
  Kell a jó szakmai háttér, nem árt ha elfogadható a felszerelés, de a legdrágább edényben sem tud mindenki jó kaját főzni. Rossi motorjával sem tudna akárki értékelhető köröket motorozni. Ahhoz kell még jó néhány egyéb feltétel is. Nem gondolod?”
 • 7. TomTaylor 2011. június 02. 10:53
  „Szia Anna!

  Szívből gratulálunk!

  M. Kata
  G. Tamás”
 • 6. Nórikám 2011. június 02. 10:39
  „De jó ilyen cikket olvasni! Legyünk büszkék, és ne azt firtassuk, miből van a fotó masina! Gratulálok a kislánynak, a felkészítő tanárnak, és a szülőknek is! Sőt az iskolának, ahonnan ilyen diákok kerülnek ki!”
 • 5. kilo 2011. június 02. 10:24
  „Gratulálok!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járatritkítást javasol Kalmár az SZKT vonalain

A tervezet szerint június 16-tól például az 1-es villamos vonalán 8, az 5-ös troli vonalán 14, a 7-es vonalán 22 százalékkal csökkenne a járatszám. Tovább olvasom