Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Orvosképzésben nem lesz vetélytárs

Szeged - Külföldi államoknak és jogi személyeknek tenné lehetővé az egyetemalapítást hazánkban egy törvényjavaslat, amelyet Sándor Klára szegedi SZDSZ-es képviselő is jegyez. Az SZTE-nek várhatóan nem kell konkurenstől tartania az orvosképzésben.
Nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények létrehozásáról nyújtott be törvényjavaslatot egy szocialista és három szabad demokrata országgyűlési képviselő, köztük a szegedi Sándor Klára. A javaslat lehetővé tenné külföldi államoknak vagy jogi személyeknek, hogy egyetemet alapítsanak Magyarországon. A kérdés hamarosan a parlament elé kerül.

Hazai diákok ezrei szorulhatnának ki az ingyenes képzésből, mert a külföldiek államilag finanszírozott helyeken is tanulhatnának, a magyar állam pénzén. A külföldi intézmények a magyar főiskolák és egyetemek elől szipkázzák el a hallgatókat – ilyen találgatások jelentek meg a sajtóban.

Jelenleg is működik két külföldi alapítású intézmény hazánkban, a Közép-Európai Egyetem és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem.

– Ezek eddig teljes jogi rendszertelenségben működtek, külön szabályozással, mert a felsőoktatási törvény csak a magyar intézményekre vonatkozik. Az egységes törvény eddig hiányzott, ezt a joghézagot kívánjuk – és kötelességünk is – megszüntetni – magyarázta Sándor Klára.

Hangsúlyozta: a külföldi alapítású egyetemek nem a magyar állam pénzéből működnének, mert nem kaphatnak államilag finanszírozott hallgatói helyeket – csak ha magyarul tanítanak, és magyar nyelvű érettségivel be lehet kerülni a képzéseikre. Akkor tanulhatnak a magyar állam pénzén külföldi diákok, ha európai állampolgárok, és van magyar nyelvű érettségijük. Ez az európai gyakorlat, ami alól hazánk sem lehet kivétel.

– Ha versenytársai lesznek a magyar egyetemeknek, ha jó képzést nyújtanak, az csak hasznára válik a magyar diákoknak, meggyorsíthatja a rosszabb minőségű magyar intézmények megszűnését – mondta a képviselő. A szegedi egyetem bővítené idegen nyelvű képzéseit – most vetélytársakat kaphat? – Elméletileg van versenyhelyzet, gyakorlatilag nincs. Mert az SZTE-n megvan az infrastrukturális háttér például az orvosképzéshez: itt vannak a kórházak, a professzorok, a betegek. Egy külföldi befektetőnek ez hiányozna, ezért nem valószínű, hogy orvosi egyetemet alapítana, inkább olyan képzést honosítana meg, amely még nincs nálunk – fogalmazott Sándor Klára.

Német diákok Szegeden

Ugyanezt a kérdést tettük fel Rácz Bélának, az SZTE rektorhelyettesének is – nem lát esélyt arra, hogy külföldi vetélytársat kapjon az universitas. Az SZTE az orvos- és a gyógyszerészképzésben is kínál idegen nyelvű oktatást, sőt a berlini egyetemmel együttműködve 3 éven át itt tanítja a német orvostanhallgatókat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült Szent Dömötör

Szeged - Tegnap mutatták be a sajtó munkatársainak a szegedi Móra Ferenc Múzeum kőtárát, amelyet a… Tovább olvasom