Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Őrzik hagyományaikat a deszki szerbek

Deszk - Az 1900-as évekig több szerb élt Deszken, mint magyar. Mára a 3665 lakosnak csupán 3 százaléka vallja magát szerbnek. Brczan Krisztifor mesélt a szerb kisebbség mindennapjairól.
– Mivel kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak, így szinte már lehetetlen egy tiszta szerb család alapítása. Mindemellett rengeteg szokás és hagyomány van, amit ma is követünk – mondta Brczan Krisztifor, a helyi szerb kisebbségi önkormányzati képviselője, aki szerint több mindenben különbözik egy magyar és egy szerb család élete.

Noha ma már elég hajmeresztő keresztneveket kaphatnak a gyermekek, Brczan Krisztifornak csak nehezen sikerült anyakönyveztetnie a lányát, Nityifort, mert a név a legtöbb fülnek idegen hangzású, és nincs magyar megfelelője. Felesége nem szerb, ezért a vegyes házasságból adódóan sokszor a kétféle szokást egyesítik otthon. Tulajdonképpen így a gyermekeinek dupla karácsonya van, mert a szerbeknél az állandó dátumhoz kötött ünnepek mindig 13 nappal későbbre esnek.

A szerb közösségnek ma is fontos az egyház, sokan járnak a szerb templomba. Minden szerb vezetéknévhez tartozik egy szent, aki tulajdonképpen a család védőszentje. Brczan Krisztifor elmesélte: sohasem tartottak otthon gyermekkorában születésnapot vagy névnapot. Szvecsár ünnepe volt helyette, amit a szerb családok védőszentjük tiszteletére tartanak. Működik szerb óvoda és alsó tagozatos iskola is Deszken. Van egy múzeum is – különböző szerb emléktárgyakkal, amely valójában Brczan Krisztifor magángyűjteménye. Megtalálható itt 1. osztályos olvasókönyv 1918-ból, szerb szőtt vászon és hagyományos népviselet is.

Erős összetartó kapocs a népzene és a -tánc. Fotó: Frank Yvette
Erős összetartó kapocs a népzene és a -tánc.
Fotó: Frank Yvette

Különleges ételreceptjeik is fennmaradtak az évszázadok során. A rétes – legyen benne akármilyen töltelék – a legkedveltebb süteményük. Brczan Krisztifor elárulta, neki a grízes a kedvence, ami náluk klasszikus édesség. Egy 5 perc alatt elkészíthető süteményreceptet meg is osztott velünk: a rétestészta közé juhtúró és trappista sajt kerül, pár csepp olaj, csigát formálunk belőle, és már mehet is a sütőbe. Ez a gibanica.

A szerbeknél erős összetartó kapocs a népzene. A Bánát táncegyüttesben generációk nőttek fel. A zenekarban harmonika, tapan, basprim, kontra, tambura és bőgő is szól. A Bánát kulturális egyesület 1973 óta létezik. A szerb kulturális egyesületek között zajló versenyen – amelyen kétezer együttes vetélkedik egymással Európában – 3 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek. Emellett különdíjak tömkelegét is bezsebelték. Pávle pátriárkától pedig megkapták a számukra legnagyobb elismerést, a Szent Száva érdemrendet.

– A határon átnyúló pályázatoknak köszönhetően a régi temetőt emlékparkká, mini arborétummá alakítjuk, és felújítjuk a szerb iskolát és óvodát is – mondta Brczan Krisztifor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

105 millió a csatornákra Mórahalmon

Mórahalom - Több mint 105 millió forintból folytatódik a város csapadékvíz-elvezetési projektje. Tovább olvasom