Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Ősbemutatót hoztak a brémaiak Szegedre

Szeged - Raoul Wallenberg budapesti hónapjait dolgozza fel Gershon Kingsley és Michael Kunze Raoul című új operája. A Theater Bremen fesztiválprodukcióját magyarországi ősbemutatóként láthatja a közönség ma 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban. A második előadást holnap tartják.
Az Elisabeth, a Vámpírok bálja és a Mozart világhírű librettistája, Michael Kunze írta a II. világbáború végén Budapesten zsidók ezreit megmentő svéd diplomatáról, Raoul Wallenbergről szóló új opera szövegkönyvét. A darab komponistája az 1922-es születésű Gershon Kingsley, aki Berlinben nőtt fel, majd 1938-ban a nácik elől Palesztinába menekült. 24 évesen ment Amerikába, ahol a Los Angeles-i konzervatóriumban diplomázott. 1955 óta New Yorkban él, dolgozott még Joséphine Bakerrel is. Új darabja, a Raoul ősbemutatóját az operaverseny részeként a brémai színházban májusban tartották.

Jelenet a brémai előadásból – középen Raoul szerepében Marcin Habela Fotó: DM/DV
Jelenet a brémai előadásból – középen Raoul szerepében Marcin Habela.
Fotó: DM/DV

– A Raoul dokumentarista darab, fókuszában azok a hónapok állnak, amelyeket Wallenberg eltűnése előtt Budapesten töltött. A kórus központi szerepet tölt be az operában – az összes szólista a karból lép ki –, a holokauszt áldozatait szimbolizálja, akik érzelmek nélkül játszanak. A darab arra szeretné ösztönözni a következő generációkat, hogy több olyan ember legyen, mint Wallenberg. Bárkiben, nem csak a szuperhősökben, megvan ugyanis a lehetőség, hogy Wallenberggé váljon, hiszen Raoul is csak egy egyszerű ember volt, aki dacolt a balsorssal – vallja a brémai versenyprodukció rendezője, Julia Haebler, akivel ma 16 órakor találkozhat a publikum a Reökben.

A magyar versenyző

A brémai társulat három versenyzővel kiegészülve adja elő az operát: a címszerepet a Párizsban tanult lengyel énekes, Marcin Habela alakítja. Rachel a francia Violaine Kiefer lesz, Serge szerepében pedig az egyik magyar versenyző, Beöthy-Kiss László, az Operaház énekese mutatkozik be.

A Raoult az operafesztivál programjában magyarországi ősbemutatóként játsszák. A közreműködő szegedi szimfonikusokat a brémai színház 29 éves karmestere, Terts Márton vezényli, aki hazai tanulmányai után 2004-ben Bécsben diplomázott zongora és karmester szakon. A produkció díszletét Monika Gora jegyzi, a jelmezeket a Nemzeti Színházban is dolgozó Debreczeni Ildikó tervezte.

Szüzsé

Raoul Wallenberg egy németországi vasútállomáson tanúja lesz egy jelenetnek, amely megváltoztatja az életét. Amikor tudomást szerez a tömeggyilkosságokról, elhatározza, hogy Budapestre utazik és segít a bajbajutottakon. 1944-ben svéd papírokat szerez a zsidóknak. A megmentettek között van egy fiatal pár, Serge és Rachel is. Mialatt Wallenberg Eichmannal dacol, és megállítja a táborba menetelőket, néhányan azt gondolják, hogy összejátszik a nácikkal svéd bankárcsaládja érdekében. A szovjetek azt gondolják: amerikai kém. Raoul a németek távozása előtt talál egy váratlan szövetségest, aki segít neki megállítani a végső népirtást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereskedelmi advent a novemberi tavaszban

Szeged - Pólóban, 24 fokban válogathatunk az aranyozott karácsonyfadíszek és a műfenyők között a novemberi tavaszban: máris elkezdődött a készülődés a szeretet ünnepére. „Csingiling, csingiling, csenget a szán" – hallhattuk a kedves dallamokat tegnap az egyik szegedi bevásárlóközpont hangszórójából. Tovább olvasom