Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Őshonos élővilág és az ökoturisták

Német turisták napokat képesek ülni a kilátóban, fészkeléshez készülő, ritka madarakat fotózva. De egyre inkább a magyarok is, mondja egy nemzeti parkos szakember. A Magyar Turizmus Zrt. az idei évet a zöldturizmus évének nyilvánította, megyénkben több izgalmas, nemzetközileg is számon tartott helyszín is várja a látogatókat.
– Néhány éve még csak mintegy ezer, szakvezetést is igénylő vendég keresett föl minket, tavaly már négyezren voltak. További ezrek nem kértek szakvezetést – beszél a zöldturizmus ugrásszerű növekedéséről Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság pusztaszeri tájvédelmi körzetének oktatási referense. Helyszín: a szegedi Fehér-tó melletti Tisza-völgyi bemutatóház – mely a tájvédelmi körzet különféle területeinek élővilágával ismerteti meg az érdeklődőket –, illetve a két és fél kilométeres tanösvény. Ezen haladva a látogatók – szakvezetéssel – bepillanthatnak az országosan híres Korom-szigetre, ahol nyolcszáz danka-, és mintegy száz szerencsensirály mellett fokozottan védett cigányrécék is fészkelnek. Hihetetlen látvány a kis területen, szorosan egymás mellett fészkelő, ezernyi madár! Kócsagok, gémek, vadkacsák, ragadozó madarak életébe is bepillanthat a látogató.

Tavaszi programok

A szegedi Fehér-tó melletti, első tavaszi, nyílt túra március 31-én lesz – e napon egyébként pedagógusoknak ingyenes a bemenet. A turistaszezon április 3-ától indul az idén, szakvezetést minimum tízfős csoportok kérhetnek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szegedi irodáján, időben bejelentkezve. Megközelítés: Szeged felől a régi E5-ösön haladva a 158-as kilométerkő környékén található parkolóban meg kell állni, mellette van a bemutatóház, melyet nemzeti parkos tábla is jelez. Ha az ember északról jön, a Sándorfalva–Szatymaz körforgalomtól még egy kilométert kell menni délre.

Éppúgy, mint egy másik, környékünkön lévő, nemzetközi jelentőségű védett területen, a Csongrád és Békés megye határán lévő kardoskúti Fehér-tónál, amely a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság féltett kincse. Kardoskút-Pusztaközpontban múzeum fogadja az érdeklődőket, mely bemutatja a terület madárvilágát. Aki élőben szeretné mindezt látni, kilátóról tekinthet be a védett területre.

– Német turisták napokat képesek a kilátóban ülni, hogy lencsevégre kapják a ritka madarakat. De egyre inkább a magyarok is – halljuk Hanyecz Katalin élővilág-védelmi osztályvezetőtől. Ősi magyar háziállatok – szürkemarhagulya, cigája- és rackajuhnyáj – is megfigyelhetők itt. Bejelentkezni, szakvezetést kérni az igazgatóság szarvasi központjában lehet. Szegedről Kardoskútra egy óra alatt el lehet érni Hódmezővásárhelyen át. 


A zöldturizmus éve

A zöldturizmus évének nyilvánította 2007-et a Magyar Turizmus Zrt. – hangzott el a belföldi turizmus területén tevékenykedő országos cég sajtótájékoztatóján. A zrt. közvéleménykutatást végzett, hogy a turisztika mely ágai iránt mutatkozik kiaknázatlan érdeklődés. Kiderült: a természetjárás, az élővilág megfigyelése, az ökoturizmus rengeteg embert érdekel – de mert nem tudják, milyen lehetőségek vannak, sokan inkább el sem indulnak. Ezen szeretne változtatni a zrt., a zöldturizmus évének programsorozatán belül számtalan lehetőséget ismertetve. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László: Soha sehol sem féltem

Balogh László több mint húsz éve fotózza itthon és külföldön a különböző demonstrációkat,… Tovább olvasom