Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Őssejtbeültetés jövő év nyarától Szegeden is?

Jövő év nyarától valószínűleg Szegeden is tudnak majd őssejtbeültetést végezni. A művelethez elengedhetetlenül szükséges, őssejtek gyűjtésére és tárolására alkalmas hűtőberendezést adományként kapta meg a szegedi egyetem II. számú belklinikája a Gyermekrák Alapítványtól.
Íme a csodahűtő – alkalmas az őssejtek tárolására. Fotó: Schmidt Andrea
Negyvenmillió forint értékű, az őssejtek gyűjtésére és tárolására alkalmas berendezést kapott a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinikája a Gyermekrák Alapítványtól. Ennek segítségével fél év múlva beindíthatják a Dél-alföldi Regionális Autológ Csontvelő-transzplantációs Részleget.

– Körülbelül 80 millió forintos beruházást igényel a részleg kialakítása, de a tervek már elkészültek, a pénz és a szükséges műszerek is rendelkezésre állnak, így ha az egészségbiztosítótól is megkapjuk a támogatást, azonnal indulhat az építkezés – mondta el Forster Tamás a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára. – Két steril kórtermet kell felépíteni, és ki kell alakítani a labornak való helyiséget is.

Az őssejtek felhasználására egyre nagyobb az igény az orvoslásban, ám erre most még csak Budapesten, Debrecenben és Pécsett adott a lehetőség. Ezekben a városokban tudják alkalmazni a vérrákos betegek esetében azt a különleges terápiát, melynek lényege, hogy a beteg szervezetéből kiölik az összes szaporodóképes sejtet, így a rákot okozókat is, majd őssejteket ültetnek be, melyek újra felépítik a már egészséges sejteket.

Az őssejteket saját csontvelőből, a beteg vérrokonától, vagy idegen donortól nyerik, felhasználásig pedig fagyasztják, hogy ne indulhassanak szaporodásnak, és ne öregedjenek. Nem mindegy azonban, hogyan kezelik az őssejteket.

– Ha például túl gyorsan hűtik, a megfagyó víz kristályai kiszúrják a sejteket, így azok tönkremennek – magyarázta a professzor. Létezik azonban egy műszer, amely számítógéppel szabályozott, és tizedfokonként hűti le a sejteket. Ilyennel már rendelkezik a belgyógyászati klinika.

Az őssejtbeültetés – az őssejtek levételével, tárolásával, valamint a beteg egy hónapon keresztül steril kórteremben való gondozásával együtt – megközelítőleg 16 millió forintba kerül. Nem véletlen tehát, hogy a klinika a többmilliós építkezés megkezdése előtt megvárja: finanszírozza-e majd ezt az összeget az egészségbiztosító. Ha igen, akkor várhatóan jövő év nyarától évi 20 betegen tudják elvégezni a szükséges beavatkozást. Azt követően a rászorulóknak már nem kell több száz kilométert utazniuk, hogy igénybe vehessék e modern kezelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom