Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Őssejtekről a szegedi Straub-napokon

Szeged - Minden év őszén megrendezik a Szegedi Biológiai Központban a Straub-napokat – az intézet alapítója, Straub F. Brunó tiszteletére. Az idén az őssejtkutatásokról lesz szó.
Az idei Straub-napokon az SZBK kutatói mellett országosan ismert tudósok tartanak előadásokat. A központi téma: embrionális őssejtek, laboratóriumtól a betegágyig. Dudits Dénes főigazgató a témaválasztást indokolva elmondta: az őssejtekkel kapcsolatos kutatások ma rendkívül aktuálisak, ugyanakkor tudományos szempontból is nagyon érdekesek.

Holnap, a konferencia nyitó napján Sarkadi Balázs akadémikus, az MTA budapesti Membránbiológiai Kutatócsoportjának vezetője a biomolekulák mechanikai manipulálásáról tart előadást. Rajnavölgyi Éva, a Debreceni Egyetem professzora pedig azt ismerteti, hogy miként alkalmazhatók a felnőtt csontvelői őssejtekből képződő endotél (az ereket és a savas üregeket bélelő laphám) sejtjei terápiás célokra. A SZBK kutatója, Hadlaczky Gyula arról számol be, hogy az általa kifejlesztett mesterséges kromoszóma-technológia hogyan használható fel a génterápiában. Oberfrank Ferenc (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) előadásának címe: Őssejtek – etikai kérdések a laboratóriumtól a betegágyig, és azon is túl.

A Straub-napok hagyománya, hogy díjazzák a legeredetibb kutatásokat, a kitüntetettek pedig előadást tartanak eredményeikről. Ezen a fórumon módjuk van bemutatkozni az intézetek fiatal munkatársainak is.

A szegedi konferencia holnap délelőtt 10-kor kezdődik az újszegedi kutatóintézetben és pénteken zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma: sztrájk a Volánnál

Szeged - A Közúti Közlekedési Szakszervezet és a kormány tárgyalásai a buszsofőrök korkedvezményes… Tovább olvasom