Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Összecsaptak az írók és a tudósok

A magyar írók labdarúgó-válogatottja és a szegedi tudósválogatott tegnap Szegeden barátságos mérkőzést játszott, amit az írók 3–2-re megnyertek. Az őszi kulturális fesztiválra időzített találkozó apropóját az adta, hogy újjászerveződött az íróválogatott, és közöttük sok a szegedi.
Előtérben a két kapitány: Darvasi László író, lapunk munkatársa és Laczkó Sándor, az egyetemi könyvtár társadalomelméleti gyűjteményének vezetője. Fotó: Frank Yvette
Megmérkőzött labdarúgásban tegnap Szegeden a Felső Tisza-parti stadionban a magyar íróválogatott és a szegedi tudósválogatott. A jobbára negyvenötös fiatal emberekből másfél éve újjászervezett íróválogatott kiállásából rögtön lehetett látni, hogy ez a csapat rendszeresen edz méretes füves pályán.

A tudósok számára sem volt idegen a labda, hiszen kispályán állandóan hajtják a bőrt. Laczkó Sándor (a szegedi egyetemi könyvtár társadalomelméleti gyűjteményének vezetője), e csapat kapitánya elárulta, húsz éve játszanak együtt, de nem állítja, hogy ha szemüket becsukják, a labda megtalálja a játékostársat. Így együtt azonban még nagypályán soha nem álltak össze. A tudósok a találkozóra kétszer annyian érkeztek, mint vetélytársaik, akik már nemzetközi tornákon is bizonyították futballtudásukat.

Meccs, szép gólokkal

A Felső Tisza-parti stadion műfüves pályája körül állók viszont láttak öt szép gólt. Az első kettőt a tudósok szerezték Pósfai György (SZBK) és Laczkó Sándor révén. Ezt követően azonban nemcsak egyenlítettek – Farkas Zsolt kritikus és Darvasi László találatával – az írók, hanem Mélyi József művészettörténész, újságíró góljával a mérkőzést is megnyerték 3:2-re.

Természetesen a magyar labdarúgó-válogatott szerdán Máltán elszenvedett, nem is olyan váratlan veresége az első számú témák között szerepelt a szegedi barátságos mérkőzés előtt és után is. Jónás Csaba, a tudósválogatott műfordító játékosa szerint az a baj, hogy ha a magyar játékosoknak sikerül háromszor egymásnak passzolni a labdát, akkor az egész ország lázba jön. „Az a gond, hogy megszűntek a grundok és az iskolai oktatásnak nem része a foci." Kukorelly Endre író azt mondta, még a magyarok gyalázatos szerdai veresége után sem tud más csapatnak szurkolni. „Nálam nincs olyan, hogy a Milannak szurkoljak, pedig a felmenőim olaszok".

Takáts József kritikus bevallotta: nem néz magyar focit. Szerinte azt mindenképpen meg kellene akadályozni, hogy közpénz kerüljön a magyar labdarúgásba. Az amatőr foci pedig éljen és virágozzon, akárhány évesek művelik. Darvasi László író, lapunk publicistája nem lepődött meg a szerdai 2–1-es vereségen, mert: „a magyar fociban bármi megtörténhet, kivéve, ami jó dolog. Vagy vissza kellene térni az amatőrizmushoz, vagy csak a tehetséggondozást kellene erőltetni. A múltból nem lehet megélni. Az a borzasztó, hogy úgy fogok meghalni, hogy nem látok jó magyar focit".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom