Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Összeérhetnek az árhullámok az Alsó-Tiszán

Szeged - Utolérheti a Felső-Tiszáról érkező következő árhullám a folyó alsó szakaszán tetőző áradást; jelenleg másod- és elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, de egyre nagyobb kockázatot jelent a magas vízállás mellett a kialakuló jégtakaró - tájékoztatott a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken.
A Körös és a Maros áradása jelentősen késlelteti a tiszai árhullám levonulását, emiatt a vízállás a következő napokban Csongrádnál és Mindszentnél másod- (750 centiméter), Szegednél első fok (650 centiméter) fölött marad - közölte Kozák Péter.

A Tisza felső szakaszáról érkező újabb árhullám az új év első napjaiban az Alsó-Tiszán utolérheti az előzőt, Csongrádnál és Mindszentnél 10-20 centiméteres további áradást okozva. A jövő hét első felében várható tetőzéskor mindkét vízmércénél kevéssel 800 centiméter felett lehet a vízállás. Szegednél az akkor már apadó Maros miatt nem várható visszaáradás - tudatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A tartós hideg miatt a következő napokban fokozott jégképződésre, eleinte erősödő zajlásra, majd a jég beállására is kell számítani. A jelenlegi magas vízállás mellett kialakuló jégtakaró és az annak felszakadásakor meginduló zajlás az árvízi kockázatot jelentősen növeli.

Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A védekezésben 272-en vesznek részt, ők főként a figyelőszolgálatot látják el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok - közölte Kozák Péter.

Olvasóink írták

 • 6. történész 2010. december 31. 20:41
  „hecsedli

  Nos igazad van..te sokat tudsz...én semmit..
  Nos az utolsó árvízvédelmi értekezleten elhangzott :belvízcsatorna karbantartás.kaszálás, stb o km..tehát nem volt megelőzés..talán fi..od sincs néha ki és mit és miért ír itt.Majd a következő védelmi időszakban kiabáld hangosan Nick neved és majd szólok,hívlak hogy gyere segíts...
  Különben meg ,hogy jössz hozzá,hogy meg rój a vezérünk dicséretéért ??”
 • 5. ValakiaSOKKözül 2010. december 31. 20:40
  „nem különleges emberek ezek....a munkájukat végzik, amiért a fizetésüket felveszik....
  nekem sincs se hétvégém, se ünnepnapom, ha épp úgy jön össze a munka, mégsem sajnáltatom magam, hisz ezt vállaltam amikor elfogadtam a munkafeltételeket.....
  Lehet úgy is BUÉK -ot köszönteni, hogy közben dolgozik az ember....”
 • 4. hecsedli 2010. december 31. 19:29
  „Hajrá csak politizáljál beteg ember,legalább ma pihennél.Kitartás a védekezőknek és B.U.É.K”
 • 3. történész 2010. december 31. 19:24
  „Nem kell itt problémázni,rémhíreket kelteni a Magyar nép nagy fia majd megmutatja számunkra a helyes védekezési módokat és elsöpörjük az ár és belvizet.”
 • 2. Norcy 2010. december 31. 16:52
  „Kedves "vmagdi"! Nagyon kedves Tőled,hogy gondoltál ezekre a nap minden percében védekező emberekre!Neked is boldog új évet!”
 • 1. vmagdi 2010. december 31. 16:31
  „kivanok a vedekezesben resztvevoknek igen keves munkat, es szerencses , boldog ujevet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különös szilveszter: klinikán, gázszolgáltatónál, hotelben, taxiban, rendőrségen

A vad óévbúcsúztató idején némelyek dolgoznak, hogy sokak vidáman köszönthessék az új esztendőt. Tovább olvasom