Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Összefér a magyar kultúrával a vajkrémes torta - könyv készült a magyar kávéházakról és cukrászdákról

Összefér a magyar kultúrával a vajkrémes torta - könyv készült a magyar kávéházakról és cukrászdákról
A Pál utcai fiúkat is egy kávéházban írta Molnár Ferenc. Sőt a nagy napilapok is ott születtek. Mert a cukrászda hungarikum, s hozzá kapcsolódik a kávéház is, ahol nem szabad tegnapi süteményt tálalni. Bemutatták A magyar cukrászdák és kávéházak című kötetet.
A Nemzeti Értékek Könyvkiadó vezetője, Dobrotka Pál és lapunk egykori, valamint a kiadó jelenlegi főszerkesztője, Dlusztus Imre mesélt a cukrászdákról, egy igen aktuális helyen: a Virág cukrászdában.

– Először gondosan körberajzoljuk a témánk. Itt cukrászdákból indultunk ki, de idetartoznak a csokoládéműhelyek, a kávéházak és a cukrászműhelyek is. Majd portrériportokon keresztül megírjuk, mit tapasztaltunk. Szerte az országban.
 
"Szerencsére a mai magyar cukrászdákon belül cukrászatok működnek, és magasan kvalifikált embereket foglalkoztatnak."
Dlusztus Imre

Bihari Zoltán, a könyv szerzője egyébként szociológusdiplomával rendelkezik, de kiváló könyvterjesztő is. Most írt először. Megállapította, hogy még mindig Közép-Magyarországon van a legtöbb üzlet, ugyanakkor messze túlszárnyalta a kezdeti elképzeléseket, hiszen 50-60 cukrászdát terveztek bemutatni, ám ez a szám gyorsan 103-ra emelkedett. Alig másfél hónapja adták ki a kötetet, de már igen sok megrendelést kapnak. Sőt, jövőre megjelenik angolul is, a kiadó egy másik könyve, a Meggypiros mezben mellett.

– A régi Osztrák–Magyar Monarchia területén lévő cukrászdákból már csak kevés akad. Szerencsére a mai magyar cukrászdákon belül cukrászatok működnek, és magasan kvalifikált embereket foglalkoztatnak. A linzerektől a vajas süteményeken át a tortákig rengeteg édes és persze sós finomság készül. Magyarország ott áll a cukrászmesterség csúcsán, Ausztria és Franciaország mellett.
 
Galéria kép

Fontos, hogy a könyvben leírt 103 munkahely egyben családtörténet is. Ahogy az is, hogy ugyan először nem a kávéházakat célozták meg, de óhatatlanul azok is beletartoznak ebbe a bizonyos kategóriába. Meg kell mutatni, mit jelentettek ezek a helyszínek a magyar társadalom számára.
 

Mert erről sajnos nem beszélünk eleget. A kávéházakban olvasták a napilapokat, az írók ott gyülekeztek. Ott születtek fontos művek, mint A Pál utcai fiúk is. Kosztolányinak is törzshelye volt, s József Attilát is ott kérték fel több munkára is.

Minden polgári városra igaz volt persze az előbbi állítás. Mi sem kézenfekvőbb, hogy a könyvbemutatón is sorakoztak a sütemények. Hiszen a könyvben, ahogy a magyar kultúra, úgy a vajkrémtorták is benne vannak. Nem mellesleg a Virág is, amely még személyre szabott borítót is kapott a könyvből, saját süteményeik láthatóak rajta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz adag betyároslevest osztottak ki Újszegeden a rászorulóknak

Több száz adag betyároslevest osztottak ki Újszegeden a rászorulóknak
A szegedi betyárosleves mellé nyers zöldséget is osztottak a rászorulóknak. Tovább olvasom