Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Összefogdostunk mindent, mégse szedtünk össze semmit

A tömegközlekedés koszos. Ezen nincs mit bizonyítani. Sokan használják, sokan fogdossák, tehát koszos, de mennyire? Egy laborba mentünk, hogy kiderüljön.
A hétfő reggel is úgy indult, mint a legtöbb reggel. Morcos ébredés, gyors kávé, rutinszerű pancsolás a fürdőszobában, aztán irány a villamos. Normál esetben, mivel kissé kényszeres vagyok, nem fogdosom össze a kapaszkodókat, inkább csak támaszkodok. Ezúttal azonban a kézmeleg csöveket markolva, enyhe undorral az arcomon zötyögtem munkába. A sajtóházba érve azonban nem a szokásos kézmosással kezdtem, hanem benyitottam pár szobába, pedig nem is kerestem senkit, leütöttem néhány billentyűt, pedig semmit sem akartam írni, és felvettem a telefont, holott nem is csengett.

Nem a stressz ütközött ki rajtam ilyen szokatlan módon, csak meg akartam fogni ezeket a tárgyakat, amelyekről már gyerekkoromban megtanultam: borzalmas fertőzéseket, halálos kórokat hordoznak, átkozott, aki megérinti őket, és az életével játszik, ha nem mos azonnal kezet. A billentyűzet, a kilincs, a telefon, a busz, a troli és a villamos ugyanis nagyon "kakás" dolgok.

Hosszú életvonala van - Fotó: Segesvári Csaba

Miután mindent jól összetapogattam, elindultam az ÁNTSZ-hez, hogy kiderítsük, rátapadt-e a halál a kezemre. A kórházhigiénés laborban véres táptalajra nyomtam az ujjaimat, a rendkívül kedves köpenyes hölgyek mintát vettek a körömágyaimról, a tenyeremről is, és közben leszögezték, hogy a felületekről csak a baktériumokat tudják kimutatni, a vírusokat nem, ezért a tuti tesztem egy kicsit felemás lesz, de megnyugtattak, hogy őket is érdekli az eredmény. Miután koszos ujjaimmal végeztünk, kezet mostam, és megismételtük a tesztet.

A baktériumok két napig szaporodtak a zselészerű anyagban, amibe belenyomtam őket hétfőn, így szerdán mehettünk látogatni először. A vörös színű zselé felületén burjánzó foltok jelentek meg éppen azokon a helyeken, amelyeken érintkeztem a felülettel. Annyira megdöbbentő látvány volt, hogy elsőre azt hittem, egyenesen a pestist hordoztam, amikor bejöttem a laborba, de a laikus riadalmat hamar letörték a téma szakértői.

Ez a kicsi meg mind megette - Fotó: Segesvári Csaba
Ez a kicsi meg mind megette - Fotó: Segesvári Csaba

- Ez csak a kéz természetes baktériumflórája. Semmi különöset nem találtunk. A kézmosás utáni mintán a felére csökkent a számuk. A fertőtlenítés utánin pedig szinte meg sem jelentek - közölte dr. Fekete Judit laboratóriumi szakorvos, a kórházhigiénés laboratórium vezetője, aki azonban hozzátette, hogy a fertőtlenítés és a túl gyakori kézmosás nagyon káros lehet, hiszen a kezünk első védelmi vonalát tüntetjük el, ha túlzásba visszük a kézmosást.

Az eredmény kissé lehangoló volt számomra. Még egy elkóborolt szalmonellabaktériumot sem szedtem össze a villamoson. Mind a tíz ujjamat megnyalhattam volna utána - gondoltam én, de persze ez sem igaz. A vírusokat ugyanis, ahogy az már az első találkozásunkkor kiderült, nem tudják így kimutatni. - Persze a vírusok terjedésének nem is ez a leggyakoribb módja. A tömegközlekedési eszközök levegője sokkal több veszélyt rejt, mint a felületek. A zárt légtérben a különféle részecskékre tapadva lebeghetnek a vírusok, amelyek így könnyedén juthatnak a szervezetünkbe - tudtuk meg a szakemberektől. Az ilyen zárt helyeken, ahol sok ember fordul meg, sokan tartózkodnak egyszerre, mint például a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, ajánlatos ezért gyakran szellőztetni, hogy a lebegő veszélyt elhárítsuk. - Azoknak, akiknek valamilyen okból gyengébb az immunrendszerük, mindenképpen
javasolt az ilyen helyzetekben szájmaszkot viselniük. Ezt is cserélni kell időnként, de érdemes hordani, ha a veszélyeztetett csoportba tartozunk, mert sok bajt meg lehet vele előzni. A párás, nedves idő kedvez a vírusoknak, az évnek ebben a szakaszában jobban kell figyelni - javasolja Fekete Judit.

Félelmetes, de veszélytelen - Fotó: Segesvári Csaba

- Ha köhögünk vagy tüsszentünk, ne a kezünket, hanem egy zsebkendőt tartsunk a szánk elé, hogy a kórokozókat ne a bőrünkre köhögjük, hiszen, bár ezek nem mutathatók ki a felületekről, azért még megtapadhatnak - tette hozzá a kórházhigiénés laboratórium vezetője. A szakemberek azt javasolják a fertőzésekkel, így az új influenzával terhelt időszakban, ha csak lehet, kerüljük a zsúfolt helyeket, a fölösleges puszikat és kézfogásokat, ne nyúljunk a szánkba, a szemünkbe, és gyakrabban mossunk kezet a szokásosnál. Ha nem is lehet a baktériumokhoz hasonló tesztet végezni a vírusokkal, azok vélhetően a baktériumokhoz hasonlóan reagálnak, azaz drasztikusan csökken a számuk, ha kezet mosunk.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Carlo 2009. november 16. 18:30
  „Kedves BCS , te is kaptál 1 pontot,
  de amit írtam, nem azért írtam, mert nem tudom, mi az, hogy "átvitt értelemben",
  hanem a mai influenza és egyéb ragadós kórságok, melyek manapság terjednek, nem kéne még a pestis szót is hangoztatni, .... átvitt értelemben sem, mert még valaki rémhírterjesztéssel vádolna meg..
  de ezek szerint volt némi igazságom
  Köszönöm a címváltoztatást”
 • 34. Hmmm... 2009. november 15. 07:35
  „"flexsnake"-nek tobb turelme es ideje van az irashoz, nagyon jol tette, hogy ilyen szepen es tomoren osszefoglalta a mondanivalojat.Azert az utolso cinikus mondata nem tetszik, mert az allando, folyamatos megelozeshez bizony szukseg van a korabban mar emlitett immunrendszer karbantartasara es erositesere a kulonosen kritikus idokben.
  Amit meg en megjegyeznek, nem szabad figyelmen kivul hagyni a parazitakat sem. altalaban nem nagy sult forditunk erre a kerdesre, nagyon helytelenul. tudni illik a parazitak szinten komoly egeszsegugy problemekat okoznak, annak ellenere, hogy legtobbjet nem lat juk vagy nem vesszuk eszre. Ebben a kerdesben egyebkent elmarasztalom a hazai egeszseg es oktatasugyi intezmenyeket a felvilagositas hianyaban. Azert emlitettem meg oket, mert bizony a kosszal, a mosatlan kezzel es apolatlansaggal terjesztjuk oket. Nagyon sok esetben mas betegsegek, legyengulesek okozoi a parazital. Nem csupan belso eloskodok leteznek, hanem feluletiek egyarant. Gyermekekre kulonosen veszelyesek, fejlodesuket gatolja a jelenletuk.
  En pl mindenfele vizsgalgatas nelkul az allataimat 2-szer, magunkat pedig 1-szer fereghajtozom.
  Nem vagyok manias, de tudom, hogy a legnagyobb leovigyazat mellett is nagy szazalekunkban vannak eloskodok.”
 • 33. flexsnake 2009. november 15. 00:54
  „gombát, szemölcsőt egyéb börbetegséget minden gond nélkül kaphatunk kilincsektől, kapaszkodóktól egyedül a klíma az ami miatt nem élnek ezek sokáig rajta. A gombához például nedves környezet kell. Ezért egyszerű közfürdőben beszerezni és ezért nehezebb mondjuk egy buszon :) De nem lehetetlen.
  Következő tesztben fertőzzünk meg téged az új tipusú influenzéval és kipróbáljuk hogy napi ezer milligramm c-vitamin meggyógyít-e. Benne vagy? :D”
 • 32. flexsnake 2009. november 15. 00:50
  „A teszt nem jó.
  A baktériumok egy része elpusztul gazdatesten kívül rövid időn belül. A vírusok még ennél is halandóbbak, bár némely vírus képes órákon keresztül éldegélni egy letüsszentett billentyűzeten is :) Más baktériumok lávaköveken is vígan élnek, betokozódnak. Ahhoz hogy a teszt jó legyen neked minden egyes helyszínen le kellett volna venned a nyomatot majd fertőtlenítened a kezed. Ha ugyanis valaki mondjuk napi 8órát mosogatott a konyhán és azzal a kézzel fogja a kilincseket nagyobb eséllyel jut a bérén keresztül kórokozó mint az aki a pda-ját markolászta, ugy? ;)
  Függ attól is hogy van-e valami immungyengítő betegséged. Esetleg hordozól-e valamit magadban. Azt sem szabad elfelejteni hogy szinte hetente kerül a szervezetünkbe valami amit az immunrendszer anélkül küzd le hogy bármilyen tünetet produkálnánk. Szerencsénkre :)”
 • 31. flexsnake 2009. november 15. 00:44
  „26. A hozzászólásod viszont egyes ugyanis a pestist nem irtotta ki az emberiség, sajnos fordítva sem igaz.
  Laboratóriumban létezik, 2 laborban hogy pontos legyek :)”
 • 30. TrombiFrédi 2009. november 13. 19:58
  „CID! Ez én is tudom, de nem kell "túlzásokba esni"!:)”
 • 29. BSC 2009. november 13. 19:56
  „Érdekes gondolat, hogy csak hülye lehet, aki ilyen címet ad. Szerintem nem így van. Ugye minden szónak vannak olyan jelentései, amelyek a kontextusban kapnak értelmet. A szótári alakhoz is lehet ragaszkodni, de a magyar nyelv ennél jóval több lehetőséget ad a használóinak. Szerencsére.

  A pestis ebben a kontextusban, hogy segítsek egy kicsit, egy szörnyű, rettegett kórt jelent, egy misztikus betegséget, amelytől félünk, ha taperolunk ragadós, koszos dolgokat. Nem magát a pestist jelenti tehát a p-e-s-t-i-s szó, amelyről köztudott: már nem is létezik Magyarországon.

  A kritikai észrevétel bárgyú logikája mentén, akár azzal is érvelhetnénk, hogy, aki ilyet ír, az azt se tudja, hogy a középkor óta nem láttott senki pestist Európában. Ez meg ugye nonszensz, mert aki írni-olvasni megtanult, annak ez nem új. Maga a kiindulási pont tehát, hogy, aki a címet adta, nem tudja, mi a pestis csak hibás lehet. Hiszen annyira senki sem együgyű, hogy egyáltalán felmerüljön benne, hogy pestist lehet kapni egy telefon, vagy egy billentyűzet megfogásával.

  Összefoglalva: aki ordas nagy közhelyekkel fáraszt, meg evidenciákat tálal az ő tudásának gyöngyszemeiként a kommentjeiben, illetve közismert tényekre "világít rá", nem túl hiteles számomra. Bár megmosolyogtat, valahol mégis bosszant, hogy azt hiszi egy érettségizett gyerek szintjén sem vagyok. Hozzá képest meg egyenesen szánni való bolond, holott az egyetlen probléma, hogy ő nem képes feldolgozni az átvitt jelentéseket.

  A címet azért javítottam, hogy megelőzzük a többi mindenkinél jóval okosabb kommentelő offtopic rohamait.”
 • 28. CID 2009. november 13. 19:38
  „izé : trendinek :)”
 • 27. CID 2009. november 13. 19:35
  „kedves BSC : Akkor ki volt ez az elmés kolléga ? :)

  25 : terndinek, nyilván nem trendi, de burokban élni is veszélyes. Közöm nincs az orvostudományhoz, de tény és való, a burokban élés is hordoz némi veszélyt. Hiába táplálkozol te "egészségesen" hiába "erős" a szervezeted, ha az immunrendszered még az életben nem találkozott kórokozókkal, fittség, és bickó ide vagy oda, ha összejön velük, nem tud hatékonyan védekezni, mert nem tudja kik ők.”
 • 26. BSC 2009. november 13. 19:25
  „Kedves Carlo, a címet nem én adtam. Ha tudnád, nem rontanál rám ilyen nagy vehemenciával. Egyébként mindenki, aki elvégezte a középiskolát, tudja, hogyan terjed a pestis, de nem mindenki tanulja meg, hogy egyes szavakat általános, átvitt értelemben is használhatunk, ahogy itt is történt. Azzal is jöhettél volna oktatni, hogy a pestist évszázadokkal ezelőtt kiirtotta az emberiség. Ez is egy tény, ami miatt a "cikk íróját", a "cím adóját" félhülye baromnak lehet nevezni. A hozzászólásod egyébként 5-ös, leülhetsz.”
 • 25. TrombiFrédi 2009. november 13. 18:55
  „A végén kiderül, hogy koszos, szutykos dolgokat"fogdosni" trendi és egészséges!?:)”
 • 24. Carlo 2009. november 13. 18:05
  „kedves Cikk írója!
  ha tudnád mi az hogy pestis, nem írnál ilyen baromságot címnek
  légyszíves nézz utána, egy újságírónak illene a háttéranyagnak is utánanézni”
 • 23. Hmmm... 2009. november 13. 14:34
  „Hat eppen az 1/3-ban van a kutya elasva. Tobbek kozt, hogy mit van vagy volt szerencsenk megfogni es "osszeszedni"? Mar Dr Ceizel megjelenese sem azt sugallta szamomra, hogy arra biztatna utodait, csak jol tapogassak ossze a legkoszosabb dolgokat. En magam sem tartom helyesnek az inkubatoros felfogast, sot fontosnak tartom a szukseges bakteriumokhoz valo szoktatast, de nem minegyik tartozik ebbe a kategoriaba.
  Tudni illik, valoban temerdek es jelentos tomegu bakterium el bennunk, jo es rossz egyarant. Csak eppen ha a rosszak elszaporodnak komoly problemakat okoznak, sok ellen nem lehet rezisztenciat szerezni, hiaba is szeretnenk..”
 • 22. deszki 2009. november 13. 14:10
  „Ceizel Endre szerint az, hogy meddig élsz, az 2/3 részt genetika, 1/3 részt szerencse. Hol jön ehhez egy koszos, vagy kevésbé koszos villamos?”
 • 21. Hmmm... 2009. november 13. 14:01
  „Annyit azert ne felejtsunk el, a gyengebb es "megszokhato" bacikon kivul vannak olyanok es nem is kis szamban, amik bizony komoly problemakat okoznak, foleg fejletlen vagy mar leromlott szervezet szamara.Errol van most itt szo. A kesztyus megoldast en csak egy kis segitsegnek szantam, mert azert azzal nem nagyon szoktunk enni sot meg az orrfuvashoz is altalaban levesszuk. Raadasul meg senki sem mondhatja, hogy maniakusok vagyunk a sterilitassal.”
 • 20. flexsnake 2009. november 13. 13:52
  „rossz helyen tapiztad. a trolik felső korlátja, a marson a nyilvános retyó....”
 • 19. Hmmm... 2009. november 13. 13:51
  „Kedves Mindenki, aki jol erzi magat a koszos villamoson, nagyon boldog lehet, mert megtalalja szamitasait. En azert szivesebben utaznek tisztabb jarmuvokon, ez az en pechem!
  Egyet ne felejtsunk el, az ´oregekkel" kapcsolatban. Ok mast ettek es ittak, ill amit ettek es ittak az igazi volt es megfelelo taperteku. Annak ellenere, hogy szegenyesebb korulmenyeket tudhattak es tudhattunk magunknak a multban, kedvezobbek voltak az eletfeltetelek. Talan ebben egyetertunk mindannyian!”
 • 18. lidocain 2009. november 13. 13:46
  „de nem csak a tömegközlekedés koszos ha már itt tartunk a boltokban látta már valaki,hogy a kosarakat vagy bevásárlókocsikat fertőtlenitenék? ül a gyerek a kocsiban,kapaszkodik aztán eszegeti ugyanazzal a kézzel a kiflit. de ez nem gond,ettől sem lesz beteg. nem kell mindent túlparázni.
  aza baj,hogy a sok fertőtlenitéssel,meg antibakteriális dologgal nincs rendes immunrenszerünk.
  meghát jó lenne időnként vitamin,vagy gyümölcs ha lenne rá pénz...”
 • 17. deszki 2009. november 13. 13:30
  „Kedvenc örmesterem mondása volt a Néphadseregben:
  "Nincsen tiszta fegyver, csak tisztított!!"
  Szerintem ilyen sztereótípia a villamos tisztasága is...”
 • 16. pann 2009. november 13. 13:01
  „És mi van a kézről származó gombákkal, az is tud ám rendesen kellemetlenséget okozni.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyig maradnának

Szeged - Több mint 100 pavilont bontottak már le tulajdonosaik a Mars téren 2006 óta, ki zokszó… Tovább olvasom