Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Összefogja Toroczkai az utcai tüntetéseket

Nem akar forradalmár lenni a szegedi Toroczkai László, aki azt állítja: Magyarországon már hetek óta forradalom van. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöki tisztét országjárásra cserélte, és megpróbálja összefogni a kormányellenes tüntetések résztvevőit.
Toroczkai László Szegeden, a megyeháza előtti téren is mondott beszédet Nagy Imre szobránál. Fotó: Karnok Csaba
Toroczkai László pénteken, a Kossuth téri tüntetésen lemondott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöki tisztéről, azóta az országot járja, és kormányellenes tüntetéseken szól a néphez. A HVIM egykori vezetője tévesnek minősítette azokat az információkat, amelyek szerint ő forradalmat hirdetett volna.

– Soha nem jelentettem ki, hogy forradalmár leszek, és azt sem, hogy forradalmat kívánok szervezni. Ezeket a sajtó tévesen jelentette meg. Azt azonban valóban kijelentettem, hogy a forradalom – ami az én értelmezésemben mélyreható társadalmi változásokat jelent – már három hete elkezdődött. Csak hiányzott egy ember az éléről, aki összefogja azokat az eseményeket, amelyek eddig spontán, kicsit kaotikus módon alakultak ki – mondta Toroczkai. – Ha a Hatvannégy vármegye mozgalmát a nulláról meg tudtam szervezni, ezzel is megbirkózom. Mindenhol felszólalok, ahova hívnak, meghallgatom az ottaniak javaslatait, és megpróbálom összekötni ezeket az embereket egymással. Az a végcél, hogy az elmúlt tizenhat év politikai hazugsága megváltozzon. A legfontosabb, hogy a Gyurcsány-kormány mondjon le – magyarázta a 28 éves közéleti szereplő. Elmondása szerint a forradalom számára nemcsak erőszakot jelent; példának az ukrán kormányváltást tekinti, ami narancsos forradalomként vonult be a köztudatba.

– Nem történt más Ukrajnában, mint hogy az emberek 88 napig békésen tüntettek az akkori kormány ellen – állította Toroczkai László. Azt is hangsúlyozta: ő a békés megoldások híve, az egyetlen ember, akinek érdekében áll szítani a tüzet, az nem más, mint Gyurcsány Ferenc.
Bár az elmúlt hetek kormányellenes zavargásaiban szerepet játszók közül sokan rendőri kézre jutottak, Toroczkait – elmondása szerint – még nem keresték a hatóságok, de úgy tudja, cselekedeteit vizsgálják, beszédeit kikérik a tévétársaságoktól és állandó megfigyelés alatt tartják. – Lopakodik vissza az ÁVH, de úgy tűnik, eddig nem tudtak rám bizonyítani semmit. Ettől függetlenül nem félek. Vannak olyan történelmi pillanatok, amikor valakinek meg kell cselekedni azt, amit mások nem mernek – beszélt küldetéséről. Országjárását egyébként könyveinek eladásából finanszírozza, amiket a nagygyűlések után vásárolnak meg tőle az emberek.


Névjegy

Toroczkai László 1978. március 10-én született Szegeden, Tóth László néven. Újságírói és közéleti szerepvállalása miatt tizennyolc éves korában – édesanyja felmenői után – vette fel a Toroczkai nevet. 1996-tól a Magyar Igazság és Élet Pártjának ifjúsági tagozatában politizált, majd a párt szegedi szervezetének vezetője lett. Az 1998-as országgyűlési választásokon a MIÉP szegedi országgyűlési képviselőjelöltje, megyei sajtófelelőse volt. Kampányfőnökének édesapját, Tóth Lászlót kérte fel, akit a választások után a párt szegedi szervezetének elnökévé, majd a város önkormányzati képviselőjévé választottak. 2000-ben visszavonult a pártpolitizálástól. 1999-től a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának szerkesztő-riportere, négy éve a Magyar Jelen című hetilap Kárpát-medencei főszerkesztője. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója – és péntekig elnöke – volt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka a fejlesztési munka dandárjáról

A város érdeke, hogy végigvigyük azokat a folyamatokat, amelyeket megalapoztunk, elkezdtünk –… Tovább olvasom