Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Összefogtak a devizahitelek károsultjai

A devizahitelek forinthitellé való átváltása nem oldható meg csak állami kötelezettségvállalással. Ez ugyanis komoly diszkriminációt jelentene a hitelüket forintban felvevők számára – adójukból ők is állnák a „számla" egy részét.
Veres János nem kívánta kommentálni azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a Pénzügyminisztérium nem támogatja a devizahitelek forinthitellé váltását. A tárcánál számolják azt, hogy mekkora költséggel járna a hitelek átváltása – tette hozzá. Ő azonban nem ért egyet a devizahitelesek állami megsegítésével, szerinte helytelen az a gondolkodás, hogy a magánemberek által vállalt magánkockázat helyébe az állam lépjen be kockázatvállalóként.

Múlt heti hír, hogy az ingatlanalapok befektetői után a devizahitelesek képviseletére is egyesület alakult, amely azt szeretné elérni, hogy a bankok vállaljanak részt a megnövekedett törlesztési terhekből. Petíciójukat már át is nyújtották a Magyar Bankszövetségnek.

Nem fenékig tejfel

Az átváltás visszavonhatatlan kötelezettséget jelent, így az a forintárfolyam erősödése esetén sem változtatható meg. Ugyancsak konfliktus forrása lehet, hogy az adósok más-más kurzuson vették fel a devizahitelüket, és eddig különböző mértékű „hasznot" értek el. A megoldás komoly diszkriminációt jelentene a hitelüket forintban felvevők számára – az ő adójukból is támogathatnák azokat, akik korábban előnyt húztak a sokszor látványosan olcsóbb devizahitelből.

Az egyesület szerint minden hitelfelvevő tisztában volt szerződése aláírásakor azzal, hogy a deviza árfolyamának változása miatt megemelkedhet a hitel törlesztőrészlete, arra azonban nem számítottak, hogy az ilyen drámai mértékű lesz.

A háztartások devizahitel-állománya január végén 5794 milliárd forint volt, egy hónap alatt közel 13 százalékkal – 641 milliárd forinttal – emelkedett. A növekedés több mint 97 százaléka a forint leértékelődésének tudható be.

Az MTI birtokába került, a kormány számára készített előterjesztésből és szakértői dokumentumból az derült ki: a devizahitelek piaci árfolyamon történő forintosításának költsége éves szinten akár 263 milliárd forint többletkiadást is jelenthetne, állami segítség nélkül ennyivel emelkedne az érintettek terhe a legpesszimistább forgatókönyv szerint.

A dokumentum leszögezi: ha a lakosság törlesztőrészleteinek emelkedését 30 százalékban maximalizálnák, akkor a többletteher negyedét fizetné a lakosság, az állam és a bank együtt pedig – a hitel futamideje alatt – évente hozzávetőleg 200 milliárd forintot.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. la-za 2009. április 02. 07:55
  „T gróf!

  Nagyon szívesen. Sajnos néha elég átláthatatlanok ezek a dolgok, mivel kevés lehetőség van a tájékozódásra...a tájékoztatást pedig nem viszik túlzásba az illetékesek.
  Például sokan a mai napig nem tudják, hogy 1997 óta létezik Magyarországon olyan lakás célú (vagy szabadfelhasználású) állami támogatás (a lent említetteken kívül), ami vissza nem térítendő és alanyi jogon, azaz kortól, nemtől, pénzügyi helyzettől, vallási, faji és egyéb bármilyen beállítottságtól függetlenül jár....tehát csak el kellene venni, ami jár.... :)”
 • 33. gróf 2009. április 01. 20:31
  „T. la-za!

  Köszönöm az iránymutatást és a törődést!”
 • 32. la-za 2009. április 01. 18:04
  „T gróf!

  Nem értesz. A SZOCPOL és a FÉLSZOCPOL nem egyenlő a FOT-tal. Az előbbiek nincsenek korhoz kötve. A FOT igen.
  Szocpol:
  Az első gyermek után: 900.000 Ft
  A második gyermek után: + 1.500.000 Ft
  A harmadik gyermek után: + 1.400.000 Ft
  A negyedik gyermek után: + 800.000 Ft
  Minden további gyermek után: + 200.000 Ft
  Más eltartott családtagok esetén: + 30.000 Ft

  Félszocpol:
  Az első gyermek után: 450.000 Ft
  A második gyermek után: + 750.000 Ft
  A harmadik gyermek után: + 700.000 Ft
  A negyedik gyermek után: + 400.000 Ft
  Minden további gyermek után: + 100.000 Ft
  Más eltartott családtagok esetén: + 30.000 Ft

  FOT: ez csak 35 év alatt és csak használt lakásra vehető igénybe(az összegek megegyeznek a félszocpollal, de maga a támogatás nem ugyanaz, azaz akár mindkettőt igénybe lehet(ett) venni).
  Az első gyermek után: 450.000 Ft
  A második gyermek után: + 750.000
  A harmadik gyermek után: + 700.000
  A negyedik gyermek után: + 400.000
  Minden további gyermek után: + 100.000 Ft
  Más eltartott családtagok esetén: + 30.000 Ft

  Forrás: http://www.cegexpo.hu/index.php?page=71”
 • 31. gróf 2009. április 01. 09:37
  „T. la-za!
  Egyről beszélünk, csak nem értjük meg egymást.

  Tudom, hogy a FOT hétköznapi nyelven Félszocpol...nem tudjuk igénybe venni, mert 35 éves korig adják csak. Pár éve létezik.
  A szocpolt, pedig csak új lakás illetve ház vásárláshoz adják. Akinek van pénze újat építeni, az nagyobb összeget kap az államtól, mint aki csak használtat tud venni. Aki meg elmúlt 35 éves és addigra nem jutott saját lakáshoz, az nem is kap semmit...miért nem született gazdag családba, vessen magára és adózzon.
  Örülök a megszüntetésnek, mert igazságtalan és rengeteg a visszaélés.

  -Akinek magas jövedelme van, vagy a szülői háttér miatt tud új házat építeni, azt az állam az adózók által támogatja milliókkal.
  -Ismerősöm szocpollal vett egy társasházi padláslakást 3 gyerekkel. Fél év múlva írtak egy kérvényt, hogy túl meleg, túl magas és egészségtelen az asztmás kisgyerekre...engedték az eladást, nem kellett visszafizetni a szocpolt és most röhögve élnek egy panelban. 2 millió 700 ezer + 1millió 100 ezer önk. tám. jóó mi?

  Én nem kaptam 1 forintot sem az államtó szocpol és önkormányzati támogatást a gyerekekre.
  Olyan emberek tapsolnak kárörvendve a devizahitelesek kárán, akik teli vannak támogatással, de minden segítséget elvárnak a többi adófizetőtől.

  6 millióval (ft) lett több a hitelem az árfolyam ingadozás miatt (jen) ha az állam adna segítség gyanánt 1-2 milliót nekem...felháborodna mindenki. Ha a félszocpolt megkapnám esetleg hamisított születési dátummal...mindenki gratulálna, hogy milyen ügyesek vagyunk, hiszen ez jár másnak is.”
 • 30. la-za 2009. április 01. 09:10
  „gróf!

  Te másról beszélsz. A szocpol és a FOT (fiatalok otthonteremtő támogatása) nem ugyanaz. A szocpol nincs életkorhoz kötve(csak alsóhoz).
  A szocpol függ:
  -Gyerekek száma
  -A megvásárolni kívánt ingatlan új vagy használt (szocpol, félszocpol)

  A FOT-ra vonatkozik amit írtál. 35 év alatti házastársak vagy egyedülálló SZÜLŐ(K), kifejezetten használt lakás vásárlására vehetik igénybe maximum a vételár 80%-ig.

  Amúgy lehet, hogy kár is ezen vitatkozni, mert a megszorításokban a szocpolt is meg akarják szüntetni...

  Egyébként vannak ezen kívül is olyan állami támogatások,amik alanyi jogon járnak - csak tájékozatlanok az emberek (megjegyzem ez nem feltétlenül csak az ő hibájuk) - és nem is fogják visszavonni ezeket.”
 • 29. gróf 2009. április 01. 07:26
  „26. hozzászólás la-za 2009.03.31. 23:22

  35 év alatti házaspárok, élettársak vagy gyermeküket nevelő személyek használt lakás megvásárlásához igényelhetik a fiatalok otthonteremtési támogatását ( félszocpol ) Az igénylés további feltétele, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan vételára nem haladhatja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 12 millió, egyéb városokban a 8 millió Forintot.

  36 éves vagyok, félszocpol kilőve. Amikor fiatalabb voltam, akkor még nem volt.
  Új lakást nem tudtam venni, szocpol kilőve.
  Maradt a deviza hitel...”
 • 28. klj_54 2009. április 01. 06:52
  „27. hozzászólás Nostradamus 2009.03.31. 23:51

  Jövőlátó, sem a jogot nem ismered (nyugdíj!) sem számolni nem tudsz.
  Esze meg csak a tyúknak van.
  Nem a szavakon kellene lovagolni, hanem azt kellene meglátni, ami mögöttük van.
  Vegyétek már végre észre, hogy ez a a szerencsétlen nép 1990-ben erre a nyomorult kapitalizmusra szavazott!
  Most pedig hőbörög, nem ilyen lovat akart.....”
 • 27. Nostradamus 2009. március 31. 23:51
  „Jár a szocpol persze. Egy bizonyos korig. Aki azután szül, vessen magára, ugye? Vagy az a gyerek nem gyerek? klj 54-nek pedig, ha majd megöregszik, beteg lesz esetleg - mert az idő azért telik - az én gyerekeim által befizetett adóból ne adjanak egy vasat sem nyugdíjra, ha már ennyi esze van csak...”
 • 26. la-za 2009. március 31. 23:22
  „gróf!

  Tévedésben vagy. A szocpol nem csak új lakásra vagy házra vehető igénybe, hanem használtra is. Ha valaki az ellenkezőjét állította, akkor hazudott.....”
 • 25. gróf 2009. március 31. 16:05
  „Én deviza hitelt vettem fel, szocpolt nem kaptam, mert nem tudok új lakást építeni...a szocpolt a devizahitelesek adójából is fizetik! Jaaaaa az más, az jár...ha új lakást tudsz venni, vagy házat építeni!!!”
 • 24. waterbear 2009. március 31. 15:57
  „Tisztelt klj_54.

  Vélhetően a "lassan eltelik" sem annyi pontosan, amennyire az elején szerződtél és nem kis bátorságnak tűnik nekem egy autó hitelt összehasonlítani egy lakás hitellel... sem összegszerűségében, sem következményeiben.

  Ha már a szerződéses akaratnál tartunk, vajon az egyoldalú szerződésmódosítás a bankok részéről egyező akarat e?
  És vajon a szerződéskötéskor meghatározó feltételek vajon ugyanazok-e még, nem változtak meg jelentősen?
  Egy jó ügyvéd azért talán találna kibúvót, mert a bankok fordított esetben biztosan a "vis major"-ra hivatkoznának, hogy előre nem látható, rajtuk kívül álló okok miatt...stb, vagy ez nem életszagú?
  De persze az egyszerű állampolgárnak erre nincs joga...

  Boncolgathatjuk ezt napestig, de én azt mondom, az én adómból inkább erre költsenek, mint sem a pártfinanszírozásra, meg a politikusoknak a tanulmány útjaira.”
 • 23. Lencsi80 2009. március 31. 15:56
  „Ha már nagyképűsködünk...”
 • 22. Lencsi80 2009. március 31. 15:36
  „Még valami: a lizing nem eltelik. Az idő telik el, de az is inkább múlik.
  (Tanári diplomám is van, ezért merek ez ügyben pofázni.)”
 • 21. Lencsi80 2009. március 31. 15:32
  „Kedves klj_54! Te félreértettél valamit. Én magam is amondó vagyok, hogy nemcsak a devizahiteleseket kell megsegíteni. És itt nem is segítségnyújtára van szükség, hanem a 22-es csapdáját megkerülve erősíteni a bankrendszert korrekt hozzáállással. Tudod, rengeteg hiteles van, akik ha vért izzanak sem tudják lassan fizetni a hitelüket. Ha azt nem, akkor a vásárlói körből is kiesnek. Minél inkább szűkül ez a kör, annál kevesebb termelésre és vele együtt egyre kevesebb munkahelyre lesz szükség/lehetőség. Még valami: itt senki sem hülye: "A polgárjogi szerződés kettő vagy több fél beleegyező akaratát megtestesítő okirat." Nem kell ezt jogilag meghatározgatni.
  Hozzáteszem, jogi egyetemre is jártam.
  (ezért merek ez ügyben pofázni)”
 • 20. klj_54 2009. március 31. 15:17
  „A polgárjogi szerződés kettő vagy több fél beleegyező akaratát megtestesítő okirat.
  A mélyen tisztelt (és szívből sajnált) ügyfelek nem kényszer hatására vállalták ezt a rizikót!
  Mi köze ennek Veres pénzügyérhez?
  Aki kockáztat az bizony veszíthet is. No ez az amit nem akarnak tudomásul venni.
  Az én adómból pedig véletlenül se adjon senki nekik egy kanyit sem.
  Hozzáteszem, hogy autólizingem nekem is svájci alapú, igaz lassan eltelik.
  (ezért merek ez ügyben pofázni!)”
 • 19. Lencsi80 2009. március 31. 14:41
  „Kommandós, számból vetted ki a szót.”
 • 18. kommandos 2009. március 31. 14:35
  „Azt mondja meg nekem valaki, hogy mit fog csinálni az állam azzal a több ezer gyermekes családdal akik bebukott devizahitellel családipótlék nélkül elárverezett lakással a hátuk mögött a híd alá kerülnek. Ha valaki tudja mondja meg hová fognak költözni ezek a családok!
  Éveken keresztül tisztességesen fizetett 40 ezer forintos törlesztő most 75 ezer. Ez várható volt 5-6 évvel ezelőtt? Hová jut a világ ha az ilyen bajba jutott emberekről valakinek az jut eszébe, hogy aláírtad a szerződést, meg benne volt a kockázat.
  Örüljél baja, hogy apuci megvette a kéródat kp-ra, és ne szóld le a csóró, de tisztességes hiteleseket.”
 • 17. Lencsi80 2009. március 31. 14:15
  „Kedves baja! Elárulok valamit. Sokan azért nem vettek fel forint-alapú hitelt, mert esélyük nem volt rá. A deviza-alapú hitelekhez számos kedvezmény társult. Aki nem örökölt, vagy nem pénzes családba született- is lépnie kell valamerre. Eltaláltad. Nekem is svájci frank alapú hitelem van. Akkor fizettem 25-öt, most 50-et. Akkor volt jó munkám, most nincs. Volt egy biztos alapokon álló családi hátterem (nem gazdag, csak egyszerűen stabil) most nincs, édesanyám meghalt. Az akkori 25-öt még 10-zel megtoldottam fejben, azt mondták az a tető, és úgy gondoltam nem lesz baj. Tudod kedves baja, mindenki aki általánosít, gondoljon arra, hogy igen is kerülhet valaki nagyon kemény helyzetbe úgy is, hogy előtte felmérte a helyzetét. Ha mindenki úgy élne, hogy hű, lehet, hogy beüt holnap a ménkű, akkor le is ülhetne egy sarokba. Van egy reális "elvárható" ingadozás a deviza értékének ingadozása miatt, de itt most többről van szó. Egyszerűen mi visszük el a balhét, mert valahogy pótolni kell a kieső forgalmat. És most lehet zúgolódni, fújjogni.... Felelőtlen devizások”
 • 16. IVY 2009. március 31. 13:23
  „Igen, waterbear, pontosan.

  Ilyen alapon sok ember a szülei nyakán, vagy albérletben húzná meg magát, még 40-es éveire is. Családdal, kutyával, macskával együtt. Sajnos sokunknak nem hullott az ölébe a tuti lakás, (úgy ahogy akartuk, papa berendeztette....) esetleg még autó is, az érettségi megszerzését követően.
  Ezért ne írogasson ide senki, aki nem kényszerült soha hitelhez folyamodni!
  Egyébként is kitűnik minden becsmérlő szavából, ugye DomeSL?”
 • 15. waterbear 2009. március 31. 13:13
  „2.DomeSl

  Azért azt is vegyük figyelembe, hogy a szerződés aláírását meghatározta a környezet... és mi is volt akkor a szlogen?

  A Pannon puma, no meg a dübörgő gazdaság, az euro zóna és a kánaán.

  Ja hogy ezt államilag sztornózták, mert hazudtak éjjel nappal és "elkúrták"... na akkor most vállalják a felelősséget azért is, hogy délibábot ígértek be hitelesen... Azért ne életek, családok menjenek már tönkre a hülye politikusok miatt!
  A polgári jogban ezt úgy hívják: tévedésbe ejtés, tévedésben tartás....”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálykirándulás válság idején

Szeged - Egy-egy osztálykirándulás 15-20 ezer forintba kerül a szülőknek. Egyre többen vannak, akik nem tudják megfizetni ezt az összeget. Tovább olvasom