Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Összefogtak a Nyitra utcaiak a kiserdejükért

Szeged - Váratlanul kezdett bele a Nyitra utca mögötti kiserdő irtásába a DÉMÁSZ alvállalkozója a lakók megdöbbenésére. Szerintük szükség van az erdőre a vasút és az üzemek zaja miatt, az áramszolgáltató viszont balesetveszélyesnek ítélte a vezetékek alatti fákat.
– Épp főztem délután, amikor nagyon nagy zajt hallottam. Kinéztem, és láttam, hogy mozog a fa teteje. Miután kidőlt, megláttam mögötte azt a nagy monstrumot. Rögtön jöttünk ki kérdezni, hogy mit csinálnak – kezdte Trieber Éva a Nyitra utcaiak történetét. A panelsor mögötti kiserdőt ugyanis hétfőn elkezdte kiirtani a DÉMÁSZ alvállalkozója a lakók nagy felháborodására.

– Mi már itt lakunk harminc éve, fontos nekünk ez az erdő. Rengeteg állat él benne, ráadásul fogja a vasútról és a környező üzemekből érkező zajt – ezt már Kontraszti Éva mondta kedden délután, amikor összegyűltek a lakók, hogy a terület képviselőjével, Ménesi Imrével (MSZP–DK–Együtt– PM–Összefogás Szegedért) és Szentistványi Istvánnal, a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság alelnökével beszéljenek a problémáról. Kiderült: a tervezett irtásról a képviselők sem tudtak.
Nagy pusztítást végzett a munkagép a kiserdőben. A lakók ellenzik, az áramszolgáltató szerint szükség van az irtásra. Fotó: Borbola Lilla
Nagy pusztítást végzett a munkagép a kiserdőben. A lakók ellenzik, az áramszolgáltató szerint szükség van az irtásra. Fotó: Borbola Lilla

A DÉMÁSZ közleménye szerint üzembiztonsági okokból és a környéken élők balesetvédelme érdekében volt szükség a fák gallyazására, illetve kivágására. A kiserdő felett ugyanis nagyfeszültségű, 132 kV-os távvezetékek húzódnak. A lakosság nyomására mégis született egyezség.

– Végül ugyan befejezték az üzembiztonsághoz szükséges részek kivágását, de nem vágták tarra az egészet – beszélt az ügy alakulásáról Ménesi Imre, miután szerdán tárgyalt a DÉMÁSZ-szal.

– Volt értelme a lakosság összefogásának, mert így nem egyszerre, hanem folyamatosan vágják majd ki a kiserdőt, és folyamatos lesz a megfelelő méretű növényzet újratelepítése a megfelelő távolságba – mondta a képviselő. Így a tervek szerint négy év múlva kicserélődik a növényzet, és a vezeték is megközelíthető lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudta? Ez a párna nevet!

Tudta? Ez a párna nevet!
Hangosan felnevetni - vagy hosszasan. Ezt jelenti az internetes szlengben használt angol rövidítés.… Tovább olvasom