Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Összegyúrt Moliere a kisszínházban

Szeged - Ádám Tamás és Szilágyi Annamária miatt érdemes megnézni A képzelt fösvény beteget a kisszínházban. De ehhez el kell viselni a kínos fingópárnás poénokat és az unalmas zárójelenetet.
Moličre két darabját, a Képzelt beteget és A fösvényt gyúrta egybe Bodolay Géza a kisszínház szezonnyitó előadásában, A képzelt fösvény betegben. A két vígjáték passzol egymáshoz, Arganból és Harpagonból jól kijön egy Hargapon. A szándék, hogy egyszerre többet mutasson meg az előadás, a látványból is nyilvánvaló: a néző szinte díszletsokkot kap az ATM-ek, tükrök, mellszobrok sokaságától, a nimfás jelenetben bátran használt színektől. A véres kaput viszont nem értettem.

A darabon belüli többféle fordítás és többféle nyelv lehetőségeivel a remekül játszó Ádám Tamás él a leginkább. Szánnivaló, szánalmas, mulatságos és fenyegető – a változatosságot a hangszínével képes elérni. Az új tagok – Jarábik Klára (Mariann), Kedvek Richárd (Béralde), Kárász Zénó (dr. Le Foch) – kisebb szerepekben tűnnek fel, nem ez az a darab, amely alapján meg lehetne ítélni a játékukat. Kárász Zénó egyébként nincs könnyű helyzetben, a nála csak 10 évvel fiatalabb Barnák László apját játssza. Barnák különben vicces kis Dexter – egyszerre a szemüveges rajzfilmhős és a sorozatgyilkos Dexter Morgan értelemben. Szilágyi Annamária szokás szerint lehengerlő – ő és Ádám Tamás kapta a legnagyobb tapsot.

Barnák László Ifj. Le Foch Tamás és Gidró Katalin Angelíz szerepében. Fotó: Veréb Simon
Barnák László Ifj. Le Foch Tamás és Gidró Katalin Angelíz szerepében. Fotó: Veréb Simon

A fingópárna kínos poén, az előadás hosszú zárójelenete, az orvossá avatás pedig unalmas. A darab tipikusan kisszínházas, a szegedi társulat egy (jelen esetben kettő) klasszikust modernizálva szeretne a mai korról szólni, pedig lehet, hogy erre a kortárs darabok alkalmasabbak (nem olyan régi, remek példa erre a kisszínházban Pintér Béla és Társulata által előadott Szutyok).

A szegedi közönség azonban szeret tapsolni, nem voltam még olyan előadáson, ahol ne alakult volna ki a vastaps. Így történt a pénteki premieren is.

Olvasóink írták

  • 1. lidi 2010. október 11. 11:06
    „nem lehet, hogy a véres kapu azoknak a színházlátogatóknak szóló "üzenet", akik egyáltalán tudják, ki az a Dexter nevű sorozatgyilkos? (csak találgatok, az előadást nem láttam, és azt sem tudom, milyen nézettsége van a sorozatnak itthon)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged: 11 kisebbségi önkormányzat alakult

11 kisebbség alakított önkormányzatot Szegeden. Ezzel a számmal a megyeszékhely a megye csúcstartója. Tovább olvasom