Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Összehangolt légicsapás a vérszívókra

A Csongrád megyei, árvíz sújtotta települések összefogtak, és együttesen indultak harcba a szúnyogok ellen. A példás együttműködés eredményeként szakemberek szerint akár negyven százalékkal is hatásosabb lehet a vérszívóirtás. Tegnap kezdődött a gyérítés, ami körülbelül százmillió forintba kerül.
Permetezés. A szúnyogok ellen a leghatékonyabb az összehangolt irtás. Fotó: MTI/Németh György
Az összehangolt szúnyogmentesítést – az országban elsőként – tegnap megkezdték Csongrád megyében. A szegedi repülőtérről nyolc mezőgazdasági gép szállt fel, hogy együttesen mérjen csapást a vérszívók és lárváik ellen. Az összesen huszonhét árvízsújtott településen előre meghatározott program szerint, összehangoltan, közel azonos időben történik meg a beavatkozás, ez biztosítja a kezelések hatékonyságát. A Tisza és a Maros mindkét partján a kül- és belterületeken, az ártereken és a mentett oldalakon átlagosan száz méter szélességben indult meg a légi biológiai irtás, illetve, néhány település kivételével, a légi és földi kémiai beavatkozás.

A permetezőgépek folyamatosan dolgoztak. Fotó: Segesvári Csaba
– Az összefogás következtében húsz, de akár negyven százalékkal is nőhet a szúnyogirtás hatékonysága – mondta Szabó Ferenc, a védekezést koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója. Légi kémiai védekezést összesen 15 ezer 661, földi kémiait 4000, légi biológiait pedig 3940 hektáron végeznek. A hat évvel ezelőtti nagy árvíz után, mivel területek maradtak ki a permetezésből, a szúnyogmentesítés nem lehetett hatásos. Ezért idén több fázisban végzik a kezeléseket, az időpontokat meghatározza a folyók apadása. Megtudtuk: a légi biológiai irtást minimum kettő, a kémiait pedig három alkalommal kellene elvégezni, hogy a gyérítések után az átlagos éves szúnyogsűrűség maradjon.

A tömeges csípőszúnyog lárvakelésnek ideális helye a mentett oldalakon a szivárgásokból visszamaradt tócsák, a hullámtéren – a két töltés között – a mélyedésekben maradt víz. A repülők először a települések közelében lévő folyószakaszokon keletkezett lárvatenyésző helyeket, a szúnyoginvázió gócait rohamozzák, majd a külterületeket szórják meg. Az irtószer a csípőszúnyogfajok lárváit pusztítja el, de közömbös minden más élő szervezetre: a vízben és szárazföldön élő állatokra és az emberre is.

A mostani akció része az árvízvédelmi vészhelyzet megszűnését követő „helyreállítási" munkálatoknak. Költségét – várhatóan összesen százmillió forintot – az önkormányzatok a központi vis maior alapból igényelhetik és a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jóváhagyásával előlegre is kérelmet nyújthatnak be.


Csípésszám

A kezelések időpontját a mérőhálózat szakemberei határozzák meg, a csípésszám függvényében. Óránként hatvan csípés fölött a szakértő elrendeli a kémiai kezelést, mert a kivitelezés előkészületei – bejelentések, méhészek értesítése – mintegy hat napot igényelnek. A kezeléseket követő 24 órán túl, de két napon belül ismét mérik a szúnyogsűrűséget. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán.… Tovább olvasom