Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Ősszel drága kenyeret eszünk

Az évtized legrövidebb aratása fejeződik be néhány nap múlva, és minden idők legdrágább búzája kerül a raktárakba. A kombájn mellől 36 ezerért visznek el egy tonnát, nem ritka a 41 ezer forintos ár sem, de a csúcs elérheti a 45 ezret is. A legek sorozata folytatódik: a méregdrága búzából sajnos ősszel méregdrága kenyeret sütnek majd a pékek.
A jövő hét első napjaira legyűrjük az aratást – ezt Tasnádi Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója jelentette ki az évtized legrövidebb betakarításáról. Az állítás igazolására elég ránéznünk a naptárra: az őszi búza aratása június 20. körül kezdődött, ma pedig július 13-át írunk. Röpke három hét alatt a megye legnagyobb részén sikerült a raktárakba szállítani az amúgy közepes mennyiségű, ám kimagaslóan jó minőségűnek mondott termést.

Az okok? Korán jött a nyár, folyamatosan lehetett dolgozni, ritkán esett az eső, nincsenek raktárproblémák – az elmúlt években hatalmas tárolókapacitás épült ki a megyében –, és olyan gépek dolgoznak a földeken, amelyek a szó szoros értelmében „eszik" a búzakalászokat. Az ország egyik legnagyobb kombájnját például a Szegedhez közeli Karotin Kft. vásárolta meg tavaly 75 millió forintért, a GPS-vezérlésű monstrum 2006-ban már bizonyított is a földeken. Idén egy nap alatt, reggel 9 és este 8 óra között 50 hektárról aratta le a búzát – dicsérte a gép kapacitását Vajda Antal termelési igazgató. A cég ezer hektárról ugyan „kicsi" termést, hektáronként 3,5 tonnát takarított be, de szeretne jól kijönni a búzaüzletből: a gabonát egyelőre saját raktárjukban őrzik, és arra várnak, hogy az árak megközelítsék a tonnánkénti 45 ezer forintot.

Száz forintos liszt

A boltokban ősszel száz forintért adnak majd egy kiló lisztet – jósolja Nyilasi Endre, a vásárhelyi malom vezetője, a Hajdúgabona Zrt. regionális igazgatója. Jelenleg ők is a drága hazai búzából vásárolnak, valamint abban reménykednek, hogy Lengyelországból esetleg olcsóbban szerezhetik be a kenyérgabonát. „Nincs mit tenni, a piac törvényei működnek, márpedig most a búza iránt van kereslet" – foglalta össze a jelen történéseit a vezető. A finomliszt ára 2006-ban 54-69 forint volt, de már mostanra 79-89-re emelkedett. Egy kiló fehér kenyér ára meghaladhatja majd a 250 forintot is.

A kenyérgabona ezekben a napokban a kombájn mellől 36, a raktárakból 41 ezerért kel el tonnánként – tájékoztatott Kocsis László, a mezőgazdasági hivatal főfalugazdásza. Az egekbe szöktek az árak ahhoz képest, hogy tavaly 22-28, 2005-ben pedig mindössze 20-21 ezer forintért adtak túl a gabonán. Egy éve az ideihez hasonlóan közepes – 3,8-4 tonnás – termésátlagok voltak, ám az európai piac kiegyenlítette a különbségeket. Most viszont azért nagy a kereslet, mert egész Európában kevés termett a téli aszály miatt. A megyében még hó sem esett, kiszáradt a talaj, az első áztató eső pedig csak április végére érkezett meg.

Lecsapnak a termésre a malmok és a kereskedők, az árut főleg a környező országokba viszik vasúton és közúton. A Tiszán nem úsztatnak sehová gabonaszállítmányokat, mivel a szegedi téli kikötőben lévő TIG-raktárakban egy szem búza sincs (ha lenne, akkor meg az alacsony vízállás tenne keresztbe). Nem adják be ugyanis a termelők intervencióra a gabonát – mondta Pénzes Ferenc, a Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaság logisztikai igazgatója, ami érthető: az unió csak 26 ezer forintot fizet egy tonnáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Muki édesanyja

Információink szerint nem jelenik meg a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt… Tovább olvasom