Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Összevonják az alsós csoportokat Dócon

Dóc - Szeptembertől az elsősök a harmadikosokkal, a másodikosok a negyedikesekkel tanulnak együtt. „Ha belegebedünk sem tudjuk e nélkül előteremteni a fenntartáshoz szükséges pénzt" – mondja a polgármester.
– Mikor tervezni kezdtük az idei költségvetést, kiderült, 88 millió forint szükséges az óvoda, az iskola és az étkeztetés fenntartásához, ebből 46 milliót az önkormányzat saját keretéből kellene fedezni, holott teljes költségvetésünk 133 millió forint, és 76 milliós forráshiánnyal küzdünk. Ha belegebedünk sem tudjuk összevonás nélkül előteremteni a fenntartáshoz szükséges pénzt – jelenti ki Tóth Margit, Dóc polgármestere. A község évek óta önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került település.

Ahol lehet, spórolnak, most az általános iskolában – amely a Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézmény tagja – döntötték el: összevonják az alsó tagozatos osztályokat és csupán egy napközis csoport indul. Szeptembertől az elsősök a harmadikosokkal, a másodikosok a negyedikesekkel járnak majd egy osztályba, előbbi 18, utóbbi 20 fős lesz. Így is kis létszámúak lesznek – az egész iskolába 82 gyerek jár. A most ballagott nyolcadikosok tablóján kilenc tanuló fényképe látható.

Huszka Zoltánné igazgató a leendő elsősök és harmadikosok tantermében. A dóci iskola fennmaradása a tét. Fotó: Karnok Csaba
Huszka Zoltánné igazgató a leendő elsősök és harmadikosok tantermében. A dóci iskola fennmaradása a tét. Fotó: Karnok Csaba

– A gyerekek érdekeinek sérelme nélkül kellett olyan koncepciót kidolgozni, hogy megmaradhasson az iskola, ne kelljen utazniuk más településekre, Sándorfalvára, Balástyára, Szegedre – magyarázza a polgármester. Az összevonással 8-10 millió forintot spórolnak, pedagógust nem küldenek el – nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződésüket.

Megyei példák

Nem egyedülálló a dóci eset. Kübekházán tavaly kényszerültek hasonló lépésre: az elsősök és harmadikosok kerültek egy osztályba, a másik két évfolyam idén követi példájukat. – Az alacsony állami normatíva kényszeríti erre a településeket. Kényszerlépés volt, nem tehettünk mást, hiszen egyetlen pedagógus bére, járulékai több millió forintot jelentenek az iskolának – mondta Molnár Róbert polgármester. Féltek ugyan, de nem lett a döntésnek negatív következménye. Nemrég fejeződött be a rendhagyó tanév az újszentiváni és a tiszaszigeti iskolákban is: tavaly szeptembertől előbbibe járnak a két település alsósai, utóbbiba a felsősök.

Május 28-i ülésén a képviselő-testület 6:1 arányban elfogadta a döntést, a szülők márciusban hallhattak először erről az elképzelésről. Múlt héten tartottak szülői értekezletet, itt ismertették a részleteket. Megoszlanak a vélemények: Kertész Edit fejében meg sem fordult, hogy negyedikbe készülő gyermekét elvigye az iskolából, hiszen új helyén „nem tudna beilleszkedni, egy nagyobb létszámú osztályban nem foglalkoznának annyit vele". Ugyanígy gondolja Lukácsné Matuszka Gyöngyi, aki maga is összevont osztályba járt – hasonló vár most elsőbe készülő gyermekére is. Faragó Zoltán viszont felháborodott a döntésen, szerinte a szülőket nem kérdezték meg erről, kész helyzet elé állították őket. Volt olyan apuka is, aki a „fára való visszatérésnek" titulálta ezt a lépést, a tanyai tanítói rendszer visszatérésétől tartva.

– Kicsit mindenki fél, de a projektorok, hordozható számítógépek, digitális táblák garantálják, hogy ez nem a múltba való visszatérés lesz – hangsúlyozza Huszka Zoltánné tagintézmény-vezető. Kiemeli: a tanító néniknél marad a saját osztályuk, ezért nem az egymás után következő évfolyamokat vonják össze. A tantervi követelmények megmaradnak, csak a rajz-, testnevelés-, technikaórákon foglalkozik az összes gyermekkel egyszerre a pedagógus, máskor a két osztály egyike önálló munkát végez és a másiknak van közvetlen órája a tanító nénivel. – Akadnak pedagógiai előnyök is: a kicsi tanul a nagytól, már olyan dolgokat is hall, amiket csak később kell elsajátítania, a nagyobb pedig már az ismerős anyagot eleveníti fel – fogalmaz az igazgató.

Az iskola felső tagozataiban nem lesz összevonás, de ez a döntés is csak egy tanévre szól. Amennyiben jövőre több gyereket íratnak be, vagy másképpen alakulnak a finanszírozási feltételek, újra lehetnek önálló alsós osztályok Dócon.

Olvasóink írták

 • 7. bilic 2008. június 24. 18:43
  „de megbasznám a képen látható tanitónénit”
 • 6. egy másik pedagógus 2008. június 24. 14:43
  „Sajnálatos, hogy ez egyáltalán téma.”
 • 5. va 2008. június 24. 13:23
  „Kedves pedagógus társam! Hozzászólásod remekül tükrözi a pedagógus társadalom "összetartás érzését és kvalitásait". Lehet, hogy te a szegedi 35/OSZTÁLY TANULÓVAL NINCS ANNYI PROBLÉMÁD ÉS tanítási órán kívüli feladatod, mint annak aki ilyen kis iskolában tanít. Elterjedt az a nézet, hogy aki kis településen dolgozik az gagyi, az lógatja a lábát. Szerintem előbb nézz magadba, mielőtt véleményt fogalmazol! Gondold át, hogy egy kistelepülésen milyen szerepe és feladatai vannak egy iskolának. Ha ezek közül egy is eszedbe jut, akkor nézz magadba és gondold át, hogy te ezt csinálod-e.?! Szerintem nem. Kívánom, hogy iskolabusszal a te munkahelyedről szállítsák át a tanítványaidat talán jobb teljesítményű tagozatos iskolába! Jó érzés nem??”
 • 4. muszáj 2008. június 24. 12:05
  „Annamária! IGAZA VAN!!!! 9 fős osztályok??? Összevonva meg 18??? RÖHEJ! Szegeden meg 35 fős osztályokat tanítunk ugyanannyi fizetésért! Nem mindegy, hogy 9, vagy 35 gyereknek kell fejenként 5-5 jegyet produkálni, és az még csak az osztályozás része. Igen, nem könnyű, de össze kell vonni, iskolabuszt biztosítani, amit Nyugat-Eu-ban már rég megcsináltak, és tökéletesen működik.”
 • 3. Annamária69 2008. június 24. 07:52
  „Ma már 82 fős iskolát fenntartani blödség! Ha nem kapnak elegendő normatívát, a községet a képviselőtestület és a polgármester miért viszi csődbe?? Szegeden is iskolákat vonnak/vontak össze. A 82 gyereknek is több esélye lenne egy nagyobb, jobb infrastruktúrával rendelkező településen. Nem hiszem, hogy akkora problémát jelentene az átutazás más településre. Máshogy nem lehet spórolni!!!”
 • 2. N. 2008. június 24. 07:51
  „Én azt nem értem, hogy miért kell egyre több pedagógust elküldeni és a tantárgyakat összevonni, órákat csökkenteni???
  Azt meg főleg nem tudom, hogy mi hogy tudtunk felnőni, ha már most is "túl vannak terhelve" a gyerekek :S
  Nem hiszem el, hogy miért kell tönkretteni egy eddig jól működő rendszert....”
 • 1. N.P. 2008. június 24. 06:28
  „"pedagógust nem küldenek el - nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződésüket." - tehát kevesebb tanárt alkalmaz az iskola !!!!!
  A csilivili digitális táblák majd pótolják a pedagógust !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan már bontanak, de még állnak a Gomba falai

Szeged - A terület átadásával és átvételével hétfőn hivatalosan elkezdődött az újszegedi Gomba, valamint a Fürdő utcai ingatlanok bontása. Tovább olvasom