Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Őstermelő is árulhat majd fűszerpaprikát

Szeged - A magyar mezőgazdasági őstermelők akár már 2010-ben árusíthatnak fűszerpaprika-őrleményt vásárokon és piacokon, ha a jogszabályalkotás a tervek szerint halad – hangzott el az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén, Budapesten.
A döntéstől a termelési kedv növekedését várják Csongrád megyében és az egész régióban, de cél az olcsó, változékony minőségű import visszaszorítása is.

Kezdetben volt a vörös téglaporral kevert háztáji paprika, azután a színezékkel ólmozott, később mérgező importot is kevertek a hazaival, a perek talán máig húzódnak. Botrány és túlszigorítás követte egymást, miközben a megbízható házi őrlés sohasem tűnt el teljesen. Eltűnőben van viszont a fűszerpaprika, Csongrád megyében a legutóbbi, a 2007-es összesítés szerint csupán kétezer tonna termett, szemben a 2004-2005 évi 16-17 ezer tonnával. A „békebeli" években még közel kétharmad annyi termett nálunk, mint a kalocsai tájkörzetben, azaz Bács megyében, 2007-ben már alig több mint a negyede. Vagyis a kalocsai lassan „megeszi" a szegedi paprikát.

Ennek tükrében különösen figyelemre méltó, hogy Bagi Béla fideszes képviselő paprikaárusításra vonatkozó önálló indítványát egyhangúlag támogatta, és általános vitára alkalmasnak találta az országgyűlési bizottság. Eszerint az őstermelők nemcsak működési engedéllyel rendelkező üzletekben, hanem vásárokon és piacokon is árulhatnak fűszerpaprika-őrleményt, külön jogszabályban meghatározott zárt csomagolásban.

A hazai az igazi! Berta Gyula röszkei termelő. Fotó: Schmidt Andrea
A hazai az igazi! Berta Gyula röszkei termelő.
Fotó: Schmidt Andrea

Az indoklás szerint a kereskedelmi láncok, hipermarketek és élelmiszerüzletek beszállítói a gyengébb minőségű és olcsóbb külföldi fűszerpaprika-őrlemények forgalomba hozatalában érdekeltek. Ez pedig lehetetlenné teszi, hogy a magyar termelők által előállított kiváló minőségű termékek ilyen úton jussanak el a fogyasztókhoz.

A fűszerpaprika jó minőségének megőrzése különösen fontos és nemzeti érdek – olvasható az indoklásban. Kis Péter László (MSZP) – akit a téma bizottsági előadójának választottak – üdvözölte Bagi Béla indítványát. A kormánypárti képviselő kiemelte: fontos, hogy az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi előírásokat betartsák annak érdekében, hogy ne sérüljenek a fogyasztók érdekei. A minőségi paprikaőrlemény gyártásnak feltételei jelenleg is biztosítottak, külön jogszabályban kell azonban rögzíteni a kötelezően előírt zárt csomagolás alapvető feltételét.

Bagi Béla elmondta: a jogszabályváltozás hatására remélik, hogy a fűszerpaprika vetésterülete növekedni fog. A javaslat egybecseng a kormányzat szándékával is, már folyamatban van a vásárokról és piacokról szóló rendelet módosítása. A közigazgatási eljárás már befejeződött, jelenleg az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal egyeztetik az elképzelést. Ezután kihirdethető, és hatályba is léptethető a jogszabály.

Olvasóink írták

 • 2. ottoman 2009. március 10. 21:24
  „Én meg arra lennék kíváncsi, hogy az őstermelő hogyan fogja a frissen őrölt paprikáját a "külön jogszabályban meghatározott zárt csomagolásba" varázsolni... Képzeljük csak el "János bácsit", ahogy beruház egy jogszerű csomagológépre, és hermetikusan lezárt, higiénikus kis csomagocskákban árulja fűszerpaprikáját a piacon. Nonszensz - vagy ahogy egy barátom mondaná: "parasztvakítás"!”
 • 1. abrakapokusz 2009. március 10. 09:25
  „Valami nem stimmel nálunk az őstermelők piaci árusítási jogaival, vagy ANGLIÁBAN...
  Nagyon szívesen nézem a Spektrumon a River Cottage sorozatot.
  És sehogy sem értem...
  Brittanniában kimegy az őstermelő a piacra, vagy a vásárba, és saját jogán kiméri
  az általa termelt alapanyagokból készült levest, a malacából készült sültet, a
  sültalmáját, otthon sütött süteményeit, stb...
  Nálunk próbálna meg valaki ilyen bűnőket elkövetni, csak úgy őstermelői jogon!
  Keresztbe lenyelné az ÁNTSZ.
  Pedig midkét ország EU.
  Hogy lehet ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetik a támogatást

Szeged - Február utolsó hetében megkezdődött a területalapú támogatás nemzeti kiegészítő részének… Tovább olvasom