Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Oszló kacsatetemek, döglött halak a Zápor-tó vizében

Szeged - Oszló kacsatetemek, felpuffadt békák, felfordult halak lebegnek napok óta a Zápor-tó felszínén. Az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásnál már vizsgálják a tömeges pusztulás okát. Eredmény a napokban várható.
Megdöbbentő látvány fogadott bennünket tegnap délelőtt a Zápor-tónál: a három szegedi tó közül a legnagyobbikban a part mellett négy kacsatetem himbálózott a vízen. Volt, amelyik már bomlásnak indult. Beljebb további madarak vívták haláltusájukat. Körülöttük apró halak felfordulva és felpuffadt békák lebegtek a tó felszínén.

– Egy hete tűnt fel, hogy pusztulnak az állatok. Korábban negyven-ötven kacsát számoltunk, mostanra alig maradt tíz belőlük – mondta az egyik, környéken lakó asszony, aki férjével mindennap a tó körül sétál. Egy ideje felfigyeltek arra, hogy a víz nemcsak büdös, hanem habzik is.

– Sok ellensége van a tónak. Egyszer az egyik környékben lakó ráuszította a harci kutyáját a szigeten pihenő kacsákra – folytatta az asszony férje. A házaspár fertőzéstől is tart, hiszen a környékbeli gyerekek a dögök mellett játszanak. Az elmúlt napokban néhány kisfiú merítőhálóval fogta ki az elpusztult halakat.

Az állatvédők arra gyanakodnak, hogy valaki megmérgezte a tó lakóit. Fotó: Miskolczi Róbert
Az állatvédők arra gyanakodnak, hogy valaki megmérgezte a tó lakóit.
Fotó: Miskolczi Róbert

Egy másik lakó pedig azt mesélte, volt, aki felvitt magához egy döglődő kacsát, abban bízva, hogy gyógyszerekkel tud rajta segíteni. De hiába, a madár elhullott.

– Hetente többször is kijárunk a tóhoz, és összeszedjük az elpusztult állatokat. Szakszerűen kitisztítjuk a területet – mondta Seres Zoltán, az
Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

Az állatvédők arra gyanakodnak, hogy valaki megmérgezte a tó lakóit. A kis fahídon vértócsát is láttak, néhány méterrel mellette döglött kacsát. A parton levágott halfejek is hevertek, vagyis valaki illegálisan horgászott a – valószínűleg mérgezett vizű – tóból.

Egyelőre nem tudni, mitől döglöttek meg az állatok. Fotó: Miskolczi Róbert
Egyelőre nem tudni, mitől döglöttek meg az állatok.
Fotó: Miskolczi Róbert

Farle Csabától, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a tömeges pusztulás okát már vizsgálják a kollégái. Az eredményről az elkövetkező napokban tudnak beszámolni.

Amennyiben a vizsgálat eredménye az állatvédők feltevését igazolja, vagyis megmérgezték az állatokat, akkor az ismeretlen elkövető ellen eljárás indul. Ha megtalálják a tettest, állatkínzásért akár két év szabadságvesztést is kaphat.

Dögök szigete

Bár az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai hetente többször is összegyűjtik a tetemeket a tó partjáról, a közepén álló szigetre – csónak hiányában – nem tudnak bemenni. Pedig a szigeten további több tucat kacsatetem heverhet. Seres Zoltán felhívja a környéken lakók figyelmét, ha újabb tetemet látnak, hívják az ebrendészeti telepet a 62/267-440-es telefonszámon. Semmiképp se érintsék meg a tetemeket, és a vízbe se nyúljanak!

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Mike3 2008. augusztus 06. 08:57
  „Macs

  Aki a fecske fészkét leveri nem magyar ember.
  A szüleim utcájában van egy társasház, egy nő tulajdona az egész. Elkezdték felállványozni. Megkérdeztem a melósokat, hogy mi lesz a fecskefészkekkel. Mondták, hogy a főnökasszony azt mondta, verjék le. Ez május végén volt... Szüleim feljelentették, mint a szél. Kijött a nemzeti park és közölték vele, hogy úgy meg...szák ha levereti őket, hogy nem tér magához. Ezek után érdekes módon csak elfértek a fecskék a felújítás ellenére.

  m.”
 • 34. Macs 2008. augusztus 05. 18:12
  „Igazból nem a kacsákhoz, de a témához kapcsolódik.
  Nagyon szívesen nézegettem a fecskéket a Kárász utcán és a Klauzál téren. Több környező utcában is találkozni velük. Idén nagyon kevesen vannak, tudom tavaly ősszel sok elpusztult közülük a hirtelen jött hideg miatt. Sok helyen látom a levert fészkeket. Tudom sok embernek nem tetszik, hogy az ablaka alatt, a kapu felett fészkelnek. Régebben több helyen láttam, hogy a fészkek alá deszkát erősítettek, ami védelmet nyújtott az alant járóknak. Ezek is eltűntek. Megdöbbentő látvány a Klauzál tér Kígyó utca sarkán álló, a bankkal szembeni, ház kapuja felett a fészkek között himbálózó fecske tetem. A madár valamire felakadt.
  Nem lehetne egészséges kompromisszumot kötni, ami a madaraknak és az embereknek is jó lenne és a fecskék újra érdekes színfoltjai lennének a belvárosi utcák egének? Igazából nem tudom, kik tudnának tenni valamit az érdekükben.”
 • 33. bgfd 2008. augusztus 05. 17:53
  „Fel kellene újítani a tavat, mert ha nem jövőre is ugyanez lesz!!!!!!”
 • 32. Biológus 2008. augusztus 05. 17:20
  „A reggeli nyomtatott újságban olvasva már sejtettem, hogy nem mérgezésről van szó -mint azt előttem írták- , hanem az úgynevezett eutrofizációról. Ilyen mesterséges, növényi élővilág nélküli tóban rendszeresen előfordulhat, hogy a megnövekedett szervesanyag mennyiség miatt elszaporodnak az un. fitoplanktonok. Tovább tetézve a bajt ezek elzárják a napfény útját, tovább rontva az egyensúlyt. Mikor ezek a fitoplanktonok elpusztulnak, olyan baktérumok kezdik bontani ezeket, melyek elvonják a tóban lévő oxigént, emiatt már a halak és egyéb vízi élőlények is pusztulni kezdenek, ezeken is baktériumok termelődnek, azok toxinokat, melyek már alkalmasak nagyobb testű madarak megmérgezésére is.”
 • 31. teknősbéka 2008. augusztus 05. 16:43
  „Valaki vagy valakik szándékosan mérgeszték meg, mert zavarta őket a béka zene.”
 • 30. kaky 2008. augusztus 05. 16:18
  „A zápor-tó sztem egy komcsi, elavult szerkezet! Vagy oxigénjavító bugybuggy kell bele még 2-3 vagy be kell ásni, és az esővizet a tó helyett a tiszáig el kell folyatni!

  ennyi!”
 • 29. tarjáni 2008. augusztus 05. 15:42
  „köszi az infót majd figyelek én is!!!”
 • 28. Mike3 2008. augusztus 05. 15:34
  „Igazad van. Amíg a szülő nem szól rá a kölkére, hogy ne törje le a fa ágát, semmi jót nem várhatunk.

  A beteg kacsa nem, vagy csak nagyon nehezen menekül el ha megközelíted. Mindegyik kacsa fertőzött, ez biztos. Előbb utóbb mindegyik lerobban annyira, hogy meg lehet fogni. El kell vinni a Vadasparkba. Ügyelet van, bármikor fogadják őket.”
 • 27. tarjáni 2008. augusztus 05. 15:23
  „Itt nem csak a romákkal van a baj hanem a magyar gyerekekkel és persze a szülőkkel is!
  A cigányozás nem hozza vissza a kacsákat az életbe ,nincs értelme hogy egymást szidjuk!
  Ezek után ha majd leközli a Délmagyar is hogy az etetés miatt haltak meg a kacsák,békák hátha észbekapnak az emberek és nem etetik majd a megmaradtakat minden kacattal!!
  Mike3!
  Honnan tudom megkülönböztetni hogy beteg e a kacsa vagy csak napozik?”
 • 26. cigány barát 2008. augusztus 05. 14:56
  „Mike3 csak neked /Gárdonyitól/ "Az embernek csak az arcát lehet ismerni, s arca nem Ő. Ő az arca mögött van. LÁTHATATLAN. Én is sajnálom a tó élövilágát. S ne cigányoz!”
 • 25. Mike3 2008. augusztus 05. 14:15
  „cigánybarát

  Tipp: A mondandódat másold be Word-be, majd indíts rá egy helyesírás ellenőrzést! A javítás után ide csak be kell másolnod. Ez arra szolgál majd, hogy ne nézzelek le magasról a helyesírásod miatt.

  Összehasonlítottam anyukámat több kacsával is. Egyik hápog, másik szemüveget visel. Most mi legyen? Mondjuk legyen ez, hogy a putyult tesókáidat ráneveled arra, hogy ne viselkedjenek botrányosan közterületen. Elhiszem, hogy kényelmes egy tóban lakni, de maradjatok inkább az önkényesen elfoglalt lakásoknál ok? A tó a kacsáké.

  m.”
 • 24. cigány barát 2008. augusztus 05. 14:14
  „22-es fürödj te meg sósavba, nyúljon meg a nyakad .”
 • 23. b-te 2008. augusztus 05. 14:08
  „Ez a cikk a kacsákról szól és nem a cigányokról.Senki sem mondta/írta/,hogy ők mérgezték le tavat.Az viszont vitathatatlan kedves "cigány barát" és "tarján",hogy az említett egyedek elég különös céllal használják a tavat.Más erre a fürdőszobáját veszi igénybe./amint azt egy hozzászólótól megtudtuk/.Tessék kérem a tárgynál maradni és nem egymás "anyázására"használni ezt a platformot.”
 • 22. kiskacsa 2008. augusztus 05. 14:03
  „Hát azért haltak meg a szegény kacsák mert a cigányok a tóban áztatták le magukról a sok baktériumot és fertőzést. Még szép hogy elkapták a kacsák. Otthon kéne fürödnötök hipós vízben!”
 • 21. cigány barát 2008. augusztus 05. 13:51
  „Mike3 !!! hasonlísd össze anyádat egy kacsával, és ö kapja el a fertőzést ne a gyerekek. Szégyeld magad!”
 • 20. kaky 2008. augusztus 05. 13:42
  „A fertőzés is egyfajta mérgezés!

  Ha nem lenne a tó alja beton, nem lenne műcucc tarján kis tavacskája, ha oxigénnel ellátnák az élővilágot, ha nem dobálnának be mindenféle szart... nem bomlana és bakterizálódna el minden...”
 • 19. Mike3 2008. augusztus 05. 13:26
  „Kacsa téma:
  Ha valaki a parton gubbasztó kacsát lát, hívja fel a cikkben lévő számot. Elmennek érte és elviszik a Vadasparkba ahol MEGGYÓGYÍTJÁK!”
 • 18. Mike3 2008. augusztus 05. 13:25
  „Ööö. Szövegértelmezési gondok látom vannak rendesen.
  Tehát a retardáltak kedvéért: Nem állította senki, hogy a cigányok mérgezték le a tavat. Arról volt szó, hogy fürdenek benne és belemennek biciklivel. Értem én, hogy nem lett meg a 8 általános...”
 • 17. cigány barát 2008. augusztus 05. 13:07
  „Mi a gond pille ? mért röktön a cigányok a bűnbakok.”
 • 16. pille 2008. augusztus 05. 12:34
  „TARJÁN!! Micsoda egy primitív alak vagy! Miért ide írogatsz, keress másik fórumot!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó László képviselő a közgyűlési döntés ellen

Szeged - A szegedi „Bartók Béla Művelődési Ház szétverése és kiárusítása" miatt törvényességi… Tovább olvasom